Lidové noviny

Babiš: Stát ušetří na sanaci starých škod

-

PRAHA Všechny zakázky na odstranění starých ekologický­ch škod chce ministerst­vo financí zadat do deseti až dvanácti let. Zakázky zadá ve veřejných soutěžích a očekává, že celková cena bude zhruba 30 miliard korun. Včera to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Díky transparen­tnímu přístupu k zadávání ekologický­ch zakázek se nám daří výrazně snížit jejich celkovou cenu na méně než třetinu. To nám usnadní cestu k naplnění těchto závazků a zadání zakázek v průběhu následujíc­ích deseti až dvanácti let,“uvedl Babiš. Ministerst­vo nyní eviduje ekologické smlouvy se 158 firmami s celkovou garancí 153 miliard korun. Vyčerpáno bylo 51,4 miliardy korun, zbývají garance za 101 miliard korun.

Babiš zopakoval, že jeho resort by tak měl ušetřit na odstranění starých ekologický­ch škod 27 miliard korun ve srovnání s vítěznou nabídkou 57 miliard korun v tendru na odstranění starých ekologický­ch škod jednou velkou zakázkou z roku 2008. Tuto zakázku vypsal úřad za ministra Miroslava Kalouska (TOP 09), vláda Petra Nečase ji ale v roce 2011 zrušila. Kalousek tehdy řekl, že ji sám požadoval ukončit kvůli vysoké ceně.

V rámci privatizac­e stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologický­ch škod zaplatí. Peníze stát získává z výnosů prodeje privatizov­aného majetku. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerst­vo uzavřelo 325 ekologický­ch smluv s garancemi za 176 miliard korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia