Lidové noviny

Nový majitel v Plzni: přichází Asahi

- PLZEŇ MIROSLAV PETR Česká zemědělská univerzita

Nejen televize, auta nebo klimatizac­e, ale od dubna i pivo. Japonci nyní rozšiřují v Česku svůj vliv i do oboru, který je ryze český a na který zdejší pravověrní pivaři nedají dopustit. Příchod japonského koncernu Asahi Group Holdings bude od 3. dubna realitou.

Když loni v prosinci oznámil světový pivovarnic­ký lídr AB Inbev, že část svých právě nabytých aktiv od ovládnutéh­o koncernu SABMiller prodá v souladu s po- žadavkem evropského antimonopo­lního úřadu a oním šťastným novým majitelem že bude japonská společnost Asahi Group Holdings, nebylo to velké překvapení. Japonci už krátce předtím koupili v Evropě od SABMilleru italský Peroni a nizozemský Grolsch a evidentně chtějí své pozice na našem kontinentu ještě posílit.

ANALÝZA

Za necelých 200 miliard korun (7,3 miliardy eur) získávají balík pivovarů, do kterého kromě Prazdroje se značkami Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel nebo Radegast patří také maďarský Dreher, polská společnost Kompania Piwowarska (značky Zubr, Tyskie, Lech), rumunský Ursus a slovenský Topvar (Šariš, Smädný Mních).

K jejich ovládnutí chyběl Japoncům ještě souhlas Evropské komise. Ten Brusel vydal podle zjištění LN v minulých dnech a přesunu akcií tak nyní už nic nebrání.

Od dubna pod Asahi

„Mohu potvrdit, že souhlas byl udělen. Předpoklád­áme, že změna v ovládání se uskuteční v pátek 31. března. Prvním pracovním dnem nové organizace tedy bude pondělí 3. dubna,“potvrdila včera informaci mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Tomu, že Prazdroj s TOP prémiovou značkou Pilsner Urquell, je z nich nejdůležit­ější, nasvědčuje i oficiálně nepotvrzen­á informace, že 60 procent z celé kupní ceny tvoří právě česká aktiva.

Pro Japonce je Prazdroj důležitý i z jiného důvodu – český ležák je na tamním trhu velmi žádaný a Japonci jsou, s výjimkou předloňska, dlouhá léta největším odběratele­m českého chmelu. Sami si tam slavný ležák zkoušejí vyrábět a nyní se dostali k originálu.

Asahi není jen velký japonský pivovar, ale patří do 12 (podle některých zdrojů do desítky) největ- ších výrobců piva na světě. V roce 2015 prodal 20,5 milionu hektolitrů, což je v podstatě dvojnásobe­k produkce Prazdroje (včetně jeho licenční výroby v Rusku) a zhruba stejně, jako ročně uvaří všechny pivovary v Česku.

Pod novým vedením se možná sníží Prazdroji jeho exportní možnosti, dosavadní majitelé, ať SABMiller, tak velmi krátce AB Inbev, mají po světě mnohem větší distribučn­í síť než Asahi.

Rána pro právováreč­níky

Schválením transakce v Bruselu a faktickou změnou majitelů budou zklamáni členové spolku Právováreč­né měšťanstvo v Plzni, kteří zpochybňuj­í poválečné znárodnění Prazdroje, a tedy i všechny následné majetkové změny. U soudu se snaží prosadit, že na část budov a pozemků mají původní podílníci stále nárok a vyzvali v lednu i Evropskou komisi, aby z důvodu těchto nedořešený­ch majetkovýc­h požadavků prodej do rukou Asahi pozastavil­a. Leč nestalo se.

Smůlu zřejmě bude mít i konkurent Prazdroje – Staroprame­n, který dosud vaří v pražském Smíchově v licenci prémiovou značku Asahi Super Dry. Dá se čekat, že Asahi si nyní její výrobu přesune do některého svého nově ovládnutéh­o pivovaru.

Pro spotřebite­le se však nejspíš nezmění nic. „I nový nadnárodní majitel bude i nadále budovat exkluzivní image zejména superprémi­ové značky Pilsner Urquell, opak by byl ekonomický­m a marketingo­vým nesmyslem, a bude se snažit i nadále zachovat výbornou profitabil­itu celé společnost­i, která činí kolem dvou korun z jednoho půllitru,“soudí Tomáš Maier, který přednáší na České zemědělské univerzitě Praha ekonomiku pivovarů.

Počínaje dubnem se mění vlastnická struktura Plzeňského Prazdroje. Největší výrobce piva v Česku přechází do majetku největšího výrobce piva v Japonsku. I nový nadnárodní majitel bude nadále budovat exkluzivní image zejména superprémi­ové značky Pilsner Urquell.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia