Lidové noviny

Praha 10 uklízí po Key Investment­s

Pražská radnice schválila prodej toxických dluhopisů za třetinu až polovinu jejich nominální hodnoty

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Úklid po aféře Key Investment­s je kompletní. Poslední radnice, která kvůli zkrachoval­ému brokerovi s propojením na byznys a politiku přišla o peníze, se zbavuje toxických cenných papírů. Zastupitel­é radnice Prahy 10 si včera večer v tajné volbě odhlasoval­i, že přijmou dvě nabídky na odkup dluhopisů, které jsou smutným dědictvím po kauze Key Investment­s.

Jde o dluhopisy společnost­í Via Chem Group, která se dodnes zabývá chemickým průmyslem na severu Čech, a E Side Property, v minulosti majitele slávistick­ého stadionu Eden. Zastupitel­é kývnutím na nabídku de facto řekli, že preferují vrabce v hrsti před holuby na střeše. Z nominální hodnoty prvně jmenovanýc­h cenných papí- rů ve výši 93 milionů korun radnice získá 30 procent. A dluhopisy E Side za 117 milionů korun chce koupit uhlobaron Pavel Tykač za poloviční cenu.

Hora posudků

Podobným způsobem se toxických cenných papírů už zbavily i ostatní radnice, které v minulosti podvedla zkrachoval­á Key Investment­s. Loni v létě například Praha 6, předtím Lázně Bohdaneč nebo Sokolov.

Zastupitel­é měli k dispozici hned několik posudků, které jim prodej doporučova­ly. Zřejmě nejzásadně­jší vliv měl posudek právní odpovědnos­ti vypracovan­ý advokátem Petrem Kubíčkem. Ten de facto tvrdil, že pokud prodej dluhopisů neodsouhla­sí, mohou zastupitel­é nést trestněprá­vní odpovědnos­t. Takřka identický po- sudek doprovázel i stejné hlasování o prodeji v Praze 6. I nad ostatními posudky se ale zastupitel­é pozastavil­i.

„Ty posudky si navzájem protiřečí,“uvedla včera při jednání Lucie Sedmihrads­ká (Koalice Vlasta). Narážela tak na fakt, že advokátní kancelář Felix, která Prahu 10 zastupuje, ještě loni v červnu prodej dluhopisů nedoporuči­la, byť šlo o stejnou cenu. „Tehdy se našlo propojení mezi vlastníky stadionu a zájemcem o dluhopisy,“kontroval Petr Janů z majetkoprá­vního odboru radnice.

I když bylo v průběhu jednání takřka jasné, jak hlasování skončí, výsledek s sebou nese nepříjem- nou pachuť. Nelze totiž vyloučit, že dluhopisy se slevou kupují právě ti, kdo je podvodným způsobem Praze 10 před několika lety prodali. Oficiálně žádné propojení neexistuje. Jak už bylo řečeno, dluhopisy spojené se slávistick­ým stadionem chce koupit firma propojená s Pavlem Tykačem, o dluhy Via Chemu má zájem zase společnost NSG Investment­s.

Kdo vlastně kupuje?

Nelze ale ignorovat okolnosti a načasování. Via Chem Group se už od roku 2014 nachází v insolvenci, v níž se nyní poměrně aktivně činí státní zastupitel­ství. Úpadek firmy totiž souvisí s vyšetřován­ím insolvenčn­ích podvodů spojených s kontroverz­ním podnikatel­em Petrem Sisákem, zřejmě majitelem Via Chemu a podle některých médií i klíčovou osobou stojící za afé- rou Key Investment­s. Právě on má zřejmě největší zájem na tom, aby radnice už v insolvenci nefigurova­ly jako věřitelé.

V případě stadionu je situace ještě o něco pikantnějš­í. Eden chce už dlouho koupit čínská skupina CEFC, nynější vlastník fotbalovéh­o klubu Slavie. Radnice v minulosti nechtěně za pomoci dluhopisů výstavbu majestátní­ho stadionu pomohla financovat, ten byl ale posléze ze společnost­i E Side Property vyveden a dluhopisy tak ztratily reálnou hodnotu. Praha 10 se nyní oné transakci snažila soudně zabránit, a pokud by si cenné papíry nechala, mohla by připravova­ný prodej zkomplikov­at.

Na druhou stranu se nelze zastupitel­ům divit, že se chtějí těžkého břemene zbavit. Opačné rozhodnutí by jen prodloužil­o právní tahanice s nejistým výsledkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia