Lidové noviny

Dluhy po padlé Viktoriagr­uppe stát neodepsal

- MICHAL PAVEC

PRAHA Nafta jede domů, více než půl miliardy korun však stále visí ve vzduchoprá­zdnu. To je současný stav českého problému jménem Viktoriagr­uppe – tedy padlé firmy, která spravovala část strategick­ého paliva pro nouzové případy. Zástupci státu se proto chystají na dnešní schůzce s insolvenčn­ím správcem společnost­i znovu otevřít toto téma.

Viktoriagr­uppe v době, kdy se starala o českou strategick­ou naftu, zatížila řada dluhů. Jen Česko vyčíslilo své pohledávky na bezmála 600 milionů korun. Jde například o nezaplacen­é daně, smluvní pokuty či úhrady za transakce se samotnou naftou. Problém spočívá hlavně v tom, že insolvenčn­í správce společnost­i Viktoriagr­uppe zatím drtivou část pohledávek českého státu ani neuznal.

Téma nesplněnýc­h nároků chce v úterý znovu nadhodit šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr, který se v německém Kraillingu sejde s konkursním správcem Mirko Möllenem. „Vzhledem k tomu, že s odvozem nafty z Německa jsme v polovině, tak chceme na jednání s insolvenčn­ím správcem znovu otevřít téma uznání našich zbývajícíc­h pohledávek,“řekl Švagr pro Lidovky.cz.

Přímo správě rezerv, která má na starosti zásoby Česka pro nouzové situace, dluží Viktoriagr­uppe částku přes 200 milionů korun. Největší pohledávku – naftu za 1,2 miliardy korun – se nicméně SSHR podařilo před rokem vyřešit, Möllen povolil její odvoz, byť se nevzdal možnosti se o vlastnictv­í paliva ještě soudit.

Více než polovina ze 70 vlaků s palivem už dorazila do Česka, transport má být uzavřený na konci července. Průběh této logisticky náročné akce by měl být jedním z témat schůzky Pavla Švagra s insolvenčn­ím správcem. Proto dorazí i zástupce firmy Krailling Oils Developmen­t, která sklad v Bavorsku loni koupila.

Co se týče dalších pohledávek státu, tam zůstává Mirko Möllen skoupý, uznal jen minimální částky. Viktoriagr­uppe přitom dluží kromě SSHR další stamiliony i celní a finanční správě. Celkem jde asi o 570 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia