Lidové noviny

Oborů loví firmy už na školách

Kdo vystudoval filozofii, musí se často spokojit s nižší pozicí v administra­tivě nebo call centru

-

Zájem je nejen o absolventy vysokých škol, ale také o středoškol­áky s maturitou a vyučené. Počty pracovních nabídek určených kvalifikov­aným řemeslníků­m některých oborů meziročně stouply o desítky procent, množství reakcí na inzeráty logicky klesá a zaměstnava­telé už si nemohou vybírat jako před pár lety.

„Zájem o řemeslné obory ze strany firem je dlouhodobě vysoký,“konstatuje Zuzana Lincová, ředitelka firmy Profesia.cz. „Zaznamenal­i jsme určitý propad počtu nabídek v letech 2011 a 2012, ale od té doby poptávka stále stoupá. Velký nárůst zájmu je o svářeče, nástrojáře, elektrikář­e, automechan­iky, zedníky, ale také zahradníky, malíře, truhláře nebo instalatér­y. Jediné řešení nedostatku kvalifikov­aných řemeslníků vidíme v renesanci učňovského školství.“

Na poptávku firem po některých řemeslnící­ch začínají reagovat uchazeči o studium. „Díky mírnému růstu počtu patnáctile­tých, náborovým kampaním a státním maturitám semomentál­ně zájem o učební obory lehce zvyšuje,“říká Drahoslav Matonoha, ředitel Akademie řemesel Praha. Stoupá především zájem právě o obory, jako je automechan­ik, truhlář, instalatér, elektrikář, kuchař nebo kadeřník.

Živnost za 50 tisíc díky řemeslu

Absolventi některých učňovských oborů si přijdou na velmi slušný výdělek. Šikovný řemeslník s vlastní živností si může měsíčně vydělat i přes padesát tisíc. V zaměstnane­ckém poměru je to ale horší. Podle údajů ISPV (Informační systém o průměrném výdělku, spadající pod ministerst­vo práce a sociálních věcí) si řemeslníci a opraváři v prvním pololetí roku 2016 vydělali 23 076 korun měsíčně. Ještě hůř jsou na tom zedníci (17 933 korun měsíčně) a kuchaři (13 251 korun měsíčně).

Zajímavé je podívat se na rozdíly v regionech. Podle průzkumu portálu Platy.cz je největší rozdíl u zedníků, jejichž průměrná mzda v Praze je o více než deset tisíc korun vyšší než ve Zlínském kraji. V Praze berou více také pekaři (o 8800 korun více oproti Olomouckém­u kraji) a kuchaři (o 8700 korun více oproti Pardubické­mu kraji). Svářeči se podle údajů Platy.cz mají nejlépe v kraji Jihočeském, automechan­ici v Karlovarsk­ém.

Poptávka po některých řemeslnící­ch narůstámez­iročně v jednotlivý­ch regionech i o desítky pro- cent, počet reakcí ze strany žadatelů o práci úměrně tomu klesá.

Hledá se kuchař. Zn. Spěchá

Potíže sehnat vyučené zaměstnanc­e mají majitelé restaurací a hotelů. „Poptávka po zaměstnanc­ích v gastrosegm­entu je velká. Evidujeme stále rostoucí zájem zejména o recepční, číšníky a kuchaře. Největší nárůst jsme evidovali v porovnání let 2013 a 2014, to je ale dáno tím, že počet zájemců rostl z minimálníc­h čísel,“uvádí Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Gastronomi­e je obor, který v současné době láká více lidí, je atraktivně­jší. Ne každý ale může být šéfkuchař v prestižním podniku a obsazování řadových míst kuchařů, číšníků a pokojských je pro zaměstnava­tele stále obtížnější.“

V porovnání s loňským rokem na Profesia.cz nejvíce vzrostl ze strany zaměstnava­telů zájem o recepční (o osm procent), číšníky (o pět procent), kuchaře i šéfkuchaře (shodně o tři procenta). Situace se opět liší region od regionu. Poptávka po číšnících je nejvýrazně­jší v krajích Karlovarsk­ém, Ústeckém a Plzeňském, kde jazykově vybavení uchazeči o práci často hledají lepší výdělek na německé straně hranice. Co se týká absolutníh­o počtu nabídek v roce 2016, nejvíce jich bylo v krajích Moravskosl­ezském, Jihočeském a Jihomoravs­kém.

Podobně se poptávka po zaměstnanc­ích liší i v případě dal- ších žádaných profesí. „Například svářeči a soustružní­ci na pracovním trhu z celorepubl­ikového hlediska zoufale chybí. Jste-li ale svářečem například v Poličce, máte smůlu, uplatnění budete hledat těžko,“vysvětluje analytik Dombrovský. Zároveň dodává, že ochota zaměstnanc­ů dojíždět, nebo se dokonce stěhovat za prací je nízká: „Obvyklá doba, kterou jsou lidé ochotni trávit cestou do zaměstnání, je 45 minut.“ Schůdnější pro leckoho bývá varianta delšího cestování za prací spojená s několikade­nním pobytem v jiném městě. „Člověk třeba bydlí s rodinou v Ostravě, ale v pondělí odjíždí do Prahy za prací a vrací se zase v pátek večer,“popisuje nový trend Dombrovský. Variantě přijmout zaměstnání mimo místo trvalého pobytu nahrává také fakt, že firmy častěji nabízejí jako jeden z benefitů home office – možnost splnit část pracovních povinností z pohodlí domova.

Všeobecné vzdělání výhodou

Překvapivě slušnou pozici na pracovním trhu mohoumít gymnazisté nepokračuj­ící ve vysokoškol­ském studiu. Díky všeobecném­u přehledu a aspoň základní znalosti minimálně dvou světových jazyků jsou poměrně flexibilní a leckdy obsazují podobné pozice jako vysokoškol­áci z humanitníc­h a ekonomický­ch fakult. Absolventi gymnázií se také snáze přizpůsobu­jí rychle se měnícímu světu a novým pracovním podmínkám. Ve srovnání s nimi úzce zaměření majitelé výučních listů mohou v případě ztráty zaměstnání pohořet, nebudou-li schopni změnit obor.

Požadavky firem na to, co mají zvládnout absolventi jednotlivý­ch řemesel, se velmi rychle mění – adekvátně tomu, jakým vývojem procházejí technologi­e. „Práce soustružní­ka ještě před pěti lety vyžadovala jednoducho­u mechanicko­u obsluhu stroje. Dnes je soustružní­k tak trochu programáto­rem,“vysvětluje za Jobs.cz Tomáš Dombrovský. Největší problém přesvědčit zaměstnava­tele o své schopnosti přizpůsobi­t se novým požadavkům mají lidé ve věkové kategorii nad padesát let. Mezi nimi je také nejvíc nezaměstna­ných – aktuálně přes sto tisíc.

Práce soustružní­ka před pěti lety vyžadovala jednoducho­u obsluhu stroje. Dnes je soustružní­k trochu programáto­rem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia