Lidové noviny

Den bez pohybu je chudý

- MIROSLAV NĚMÝ

Po zasněženýc­h svazích sviští na lyžích i na snowboardu – v tom je mistryní světa. A teď se stala i majitelkou velkého glóbu. „Všechny závody letos byly krásné,“říká Ester Ledecká. A ještě budou, neboť její kočování mezi sporty nekončí. Teď ji čekají lyže, pak testování, pak fyzická příprava.

PRAHA Se zlatou a stříbrnou medailí ze šampionátu snowboardi­stek ze Sierry Nevady byla Češka Ester Ledecká veselá a rozverná, i proto její žerty o dovolené. „To je pro mě něco nového. Co to je?“culila se.

Pravda ale je, že bez pohybu – a bez sportu – takřka nemůže být. Ani když vyrazí na „dovolenou“do Řecka. Žádný oraz!

„Mě to moc nebaví,“líčí. „I když si řekneme, že bude v Řecku týden bez tréninku, tak se stejně neudržím. Jdu na vodu, jdu se proběhnout. Protože to mám v sobě – a den bez pohybu mi připadá takový chudý.“

To se ke konci sezony necítíte unavená?

Ne, necítím. Kupodivu.

To abyste si přibrala ještě třetí sport, ne?

Já bych strašně ráda, ale není kdy. Není čas. Přes léto dělám windsurfin­g a plážový volejbal, ale ani na jedno není tolik času. Snowboardi­ng a lyžování už dávno nejsou jenom sezonní sporty, jezdíme na ledovce. A tak ani v jednom z dalších sportů není čas se někam posunout. Bohužel.

Co vás tedy aktuálně čeká?

Já jsem pořád zapálená do závodů, do tréninků. I když mi končí sezona, tak na ni plynule naváže ta nová, protože budeme testovat nový materiál, taky dohánět školu za celý rok. Plynule naváže další příprava.

A přijde ještě pár startů, že?

Řekla bych, že do půlky dubna bych měla být na sněhu. Chystáme se na závody FIS a budeme se je snažit zajíždět tak, abych si zlepšila body a posunula se v žebříčku. Abych měla lepší startovní čísla na svěťáku nebo na olympiádě. Pak si sedneme s týmem, domluvíme testování nových prken, lyží. Možná se ani nebudu vracet domů a pojedeme rovnou na testovací ledovce.

Znamená to, že lyžování bude v příští sezoně třeba víc?

Těžko říct. Po sezoně dáme hlavy dohromady a řekneme si, jak se to rozvrhne. Jaký trenér mě bude mít půjčenou na jaké období. Čerstvě jste se dozvěděla, že na olympiádě kvůli termínové kolizi se snowboarde­m patrně přijdete o sjezd a kombinaci. Zabolelo vás to?

Jako mrzelo mě to, ale s tímhle bohužel já nic neudělám. Doufám, že za mě třeba zabojuje olympijský výbor nebo FIS, ale takhle to je, taková jsou pravidla. Budu se snažit zajet co nejlépe v těch disciplíná­ch, v nichž to půjde. Váš tým se snaží vybojovat si změnu olympijské­ho programu. Je to reálné?

Budu věřit do poslední chvíle. Ale když nad tím uvažuju racionálně, nemyslím, že by měli kvůli jedné holce změnit program olympiády. To je můj názor. Samozřejmě ovšem budu držet pěsti štěstí až do konce.

Ovlivní to program pro jaro? Obecně budeme asi víc jezdit slalomy a obřáky. Bylo by důležité „udělat si strejčka“, pokud by program zůstal takhle. Uvidíme, jak se to vyvine. V Pchjongčch­angu je to ještě tak zvláštně udělané, že je jeden den kvalifikac­e, druhý volno a až třetí závod, takže to celé zabere tři dny. Bohužel. Hlavně sjezd mám jako disciplínu hrozně ráda a chtěla bych ho jet na olympiádě, ale s tím se nedá nic dělat.

Snowboard u vás jistě v Jižní Koreji dostane přednost, vždyť v něm jste mistryně světa. Kam se posunout na lyžích?

Já si myslím, že i na snowboardu je spousta věcí, kterých bych mohla dosáhnout a ve kterých bych se měla snažit zlepšit; pořád je na čem pracovat. Na lyžích je toho ještě daleko víc, ale já nemám malé cíle. Uvidíme v budoucnu. Snažím se dostávat se k nim krůček po krůčku.

Taky platí, že velmi podstatný je materiál, tedy lyže samotné, ne?

Já úplně nevím, co mi nadělí. Doufám, že tam bude spousta rychlých lyží a budu si moc vybrat. Uvidíme, otestujeme.

Chybí vám teď vlastně něco ke spokojenos­ti?

Já nevím. Myslím si, že z hlediska kariéry bych nikdy neměla být úplně spokojená; podle mě to není dobré. Mám na čem pracovat a budu na tom pracovat, je stále co dohánět. Ale za tuhle sezonu jsem na sebe pyšná. Já i celý můj tým jsme odvedli dobrou práci.

Odměníte se nějak? Ve čtvrtek slavíte narozeniny.

Pro mě je největší odměnou to, že jsem sezonu byla schopná odjet bez zranění a užila jsem si to. Letos jsem si všechna přání splnila. Tak si přeju, abych to hezky oslavila s rodinou. Abychom byli všichni šťastní a měli se rádi.

Úspěchy mají i ohlas u sponzorů. Vracíte peníze zpět do týmu, nebo si spíš spoříte na budoucnost?

Tak půl na půl. Sezona se povedla i z finančního hlediska a projeví se to. Budu se snažit nafinancov­at tým tak, aby byli všichni spokojení. Protože si pořádnou odměnu zaslouží.

Máte vůbec přehled, na kolik vás ročník vyjde?

Ne, to nemám. O tohle se naštěstí nemusím starat.

 ?? Ester Ledecká na letošním mistrovstv­í světa ovládla obří slalom. FOTO ČTK ?? Snowboardo­vá šampionka.
Ester Ledecká na letošním mistrovstv­í světa ovládla obří slalom. FOTO ČTK Snowboardo­vá šampionka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia