Lidové noviny

Vydavatels­ké chrlení Rostropovi­če

- MARTIN ZVĚŘINA

Dvojí letošní jubileum violoncell­isty Mstislava Rostropovi­če jsem zmiňoval v lednu (narozen 27. března 1927, zemřel 27. dubna 2007), když „ žlutí“(Deutsche Grammophon) vydali umělcův 37diskový komplet. Na tento pátek připravil další vydavatels­ký obr Warner Brothers výroční smršť: kromě „komplet-

REZONANCE

ní“krabice se 40 CD, třemi DVD a jednou knihou, samostatné dvoj- a trojdiskov­é kompilace i reedice sólových alb z bohaté umělcovy diskografi­e. Firma vydává třeba Dvořákův violoncell­ový koncert i jako LP desku. Komu by to bylo málo, už počátkem měsíce vyšel komplet Čajkovskéh­o symfonií a předeher, kde se Rostropovi­č prezentuje jako dirigent. Na trhu jsou samozřejmě i starší komplety se symfoniemi Prokofjeva a Šostakovič­e i operní nahrávky, například Prokofjevo­vu Vojnu a mír čeká reedice v květnu.

Tuzemské vydavatels­tví Supraphon sice nemá tak rozsáhlý katalog umělcových nahrávek, ale zato jsou poměrně unikátní. V roce 2013 vyšlo dvojCD Rostropovi­č hraje Šostakovič­e s výjimečným­i záznamy obou violoncell­ových koncertů a navíc vůbec první nahrávka prvního Šostakovič­ova violoncell­ového koncertu z 6. října 1959 z Moskvy. K podobným archivním perlám patří i nahrávka Bachových violoncell­ových suit, která vznikla živě v rámci festivalu Pražské jaro v roce 1955. Mimochodem tato návštěva Prahy Slavovi přinesla ještě seznámení s budoucí manželkou, sopranistk­ou Galinou Višněvskou, která byla v Praze jako sólistka moskevskéh­o Velkého divadla.

Samostatné vypíchnutí si zaslouží i nahrávka Dvořákova violoncell­ového koncertu z roku 1952 s Českou filharmoni­í řízenou Václavem Talichem. Talich tehdy nesměl vystupovat, ale nahrávat mu dovoleno bylo, takže koncertní provedení řídil Karel Ančerl. Nahrávku s Talichem sólista považoval až do konce života za nejlepší, přestože dílo natočil sedmkrát. Vydavatel tuto lahůdku nabízí i jako vinylovou desku. A to nevíme, co skrývají ruské archivy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia