Lidové noviny

Blafuj jako Bettman. Budou OH bez NHL?

- ANTONÍN VAVRDA

Stává se z toho už kolorit před každou zimní olympiádou. Fanoušci si s železnou pravidelno­stí kladou hamletovsk­ou otázku: Budou, či nebudou hrát pod pěti kruhy hráči ze slavné NHL? Od pro Čechy slavného Nagana 1998 to tak bylo vždy. Vedení zámořské soutěže chvíli licitovalo, ale nakonec našlo společnou řeč jak s Mezinárodn­ím olympijský­m výborem (MOV), tak s Mezinárodn­í hokejovou federací (IIHF). A fandové si pak užili špičkový olympijský hokej.

ZAKÁZANÉ UVOLNĚNÍ

Jaká je aktuální situace kolem příštích olympijský­ch her v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu? „Momentálně žádná jednání neprobíhaj­í,“nahodil ve středu vějičku komisionář NHL Gary Bettman. Tvrdý byznysmen, který o účasti hráčů z NHL na olympiádác­h rozhoduje už bezmála dvacet let, ví, že je vmnohem silnější pozici než kdykoli předtím. Otázkou je, zda si to uvědomují i lidé v čele MOV a IIHF.

„Byli jsme otevřeni diskusím ohledně různých věci, které mohou zmírnit dopad na sezonu v naší soutěži, z druhé strany ale nepřišla žádná odezva,“připomněl Bettman, jemuž vadí, že by NHL měla nově platit pojištění pro hráče, jež se může vyšplhat až ke 20 milionům dolarů. Přitom ale bude muset zastavit na dva týdny rozjetou soutěž a veškerá televizní i další práva na hokejisty zůstanou v rukou MOV. „Když oni neohodnotí zapojení NHL do celé věci, proč bychom to měli dělat my?“zní celkem očekávatel­ná řečnická otázka z jeho úst.

Je jasné, že Bettman tlačí na protivníky, aby NHL na olympijské pauze neprodělal­a víc, než musí. Moc dobře ví, že má v rukávu jedno velké srdcové eso: fanoušky, kteří touží po tom, vidět na olympiádě nejlepší hokejisty světa. Nebo si dovedete představit, že Kanada přijede bez Crosbyho, Rusové bez Ovečkina a Češi bez Voráčka?

Zvedne protistran­a hozenou rukavici? Času už moc nezbývá, na druhou stranu o účasti hráčů NHL v Soči v roce 2014 se také rozhodlo až osm měsíců před startem olympiády.

Do té následujíc­í zbývá necelý rok...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia