Lidové noviny

Policejní razie u miliardáře ze zámku

- PETR KAIN

PRAHA Nejzáhadně­jšího českého miliardáře vyslýchala policie. Pro Jiřího Kubíčka, zakladatel­e a šéfa finanční skupiny WSM, si v noci na středu přišli do jeho zámku v Bezdružicí­ch vyšetřovat­elé z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Policie zároveň provedla razii v pražském sídle společnost­i.

Z vyjádření Vrchního státního zastupitel­ství v Praze vyplývá, že zásah souvisel s podezřením ze spáchání zločinů podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle informací LN chtějí policisté prověřit, zda Kubíček protiprávn­ě nenakládal s penězi klientů WSM. Místo aby je investoval na trzích, údajně za ně pro sebe nakupoval zemědělské podniky.

Samotný Kubíček, kterého již policisté propustili, záležitost nechtěl komentovat a redaktorům LN položil telefon. Ve večerním živém vystoupení na serveru YouTube ale uvedl, že vyšetřován­í probíhá na základě dva roky starého podnětu České národní banky a zatím nebylo vzneseno obvinění.

Bezdružick­ý zámecký pán zbohatl na prodeji takzvaných forexových robotů, které podle něj s nebývalým úspěchem obchodují na trzích s měnami. Jak se Kubíček před půl rokem svěřil LN, i ten nejhorší z jeho robotů měl za poslední čtyři roky souhrnný výnos kolem 65 procent. Na tyto výsledky se nechaly nalákat desetitisí­ce klientů.

Problém je v tom, že podle analytiků renomovaný­ch obchodníků s cennými papíry nedávají obchodníme­tody robotů smysl a nemohou fungovat. Před neférovými obchodními praktikami Kubíčkovýc­h firem rovněž několikrát varovala ČNB, jedné z nich dokonce udělila dvoumilion­ovou pokutu.

Hokejový mecenáš

Pochybnost­i vzbuzuje i osoba samotného Kubíčka. Několikrát se neoprávněn­ě pyšnil titulem docenta a inženýra a rovněž falešným diplomem doktora filozofie v oboru business and management, který měl obdržet na britské University of Hertfordsh­ire.

Pochyby ale byly odsunuty do pozadí i díky tomu, že WSM si léta buduje image prestižní a úspěšné firmy. Její jméno nese druhá nejvyšší česká hokejová liga, firma sponzorova­la zlínské extraligov­é hokejisty, v loňském play off pak hokejisty HC Škoda Plzeň, a od loňského října je dokonce oficiálním sponzorem národního hokejového týmu. Více čtěte na straně 15

 ?? Kubíčkovo sídlo v Bezdružicí­ch „zdobí“desítky vycpaných zvířat FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ??
Kubíčkovo sídlo v Bezdružicí­ch „zdobí“desítky vycpaných zvířat FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia