Lidové noviny

Kriminální­k, to on byl, ale terorista?

- MILAN ROKOS ROBERT SCHUSTER LONDÝN

Měl pestrou trestní minulost. V letech 1983 až 2013 byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví, držení útočných zbraní či přestupky proti veřejnému pořádku. Z terorismu ale dvaapadesá­tiletý Khalid Masood, který ve středu vraždil v Londýně, obviněn nikdy nebyl.

Rodáka z hrabství Kent sice dříve vyšetřoval­a i tajná služba MI5, nyní ale mezi sledované islamisty nepatřil. Ve včerejším projevu k poslancům to oznámila premiérka Theresa Mayová.

K útoku, při němž zemřeli čtyři lidé včetně pachatele, se prostředni­ctvím agentury Amak přihlásilo teroristic­ké hnutí Islámský stát. Teroristu zastřelil člen osob- ní ochranky britského ministra obrany Michaela Fallona.

Policisté včera podnikli razie v Londýně, ve Walesu a v Birmingham­u, kde žije početná muslimská komunita. Do Vánoc iMasood. Osm lidí zadrželi, zřejmě včetně jeho partnerky, podezřívaj­í je z přípravy teroristic­kých činů.

Pachatel však podle Mayové jednal sám a nic nenasvědču­je tomu, že by měly následovat další útoky. MI5 ho vyšetřoval­a před několika lety, nyní tak podle všeho nebyl mezi nejvíce sledovaný- mi třemi tisícovkam­i islamistů. Mayová nicméně oznámila, že riziko útoků zůstává vážné a že vláda posílí bezpečnost­ní složky. „Včera se teroristic­ký čin pokusil umlčet naši demokracii, dnes se ale normálně setkáváme,“prohlásila premiérka na úvod projevu.

Média také identifiko­vala oběti – kromě hrdinného policisty Keitha Palmera (48) zemřela 43letá Aysha Fradeová původem ze Španělska, jež šla pro děti do školy. Pokračován­í a téma na straně 6 Komentář čtěte na straně 12

 ?? Ve středu v Londýně vraždil Khalid Masood. FOTO ČTK/ AP ?? Atentátník.
Ve středu v Londýně vraždil Khalid Masood. FOTO ČTK/ AP Atentátník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia