Lidové noviny

Absence v českém dresu

Na jednání Rady EU nejčastěji chyběl ministr Chovanec, naopak premiér Sobotka má účast stoprocent­ní

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si boj proti evropské směrnici o zbraních vzal za své. Vyslechl zbrojaře, nechal se provokativ­ně natočit s kulovnicí v ruce a také si postěžoval, jak osamělý zápas vede. „Odpor vůči této směrnici vyjadřuji již několik měsíců a až do této chvíle na české politické scéně převážně osamoceně,“prohlásil.

Převážně osamoceně si ovšem nepřipadá jen Chovanec, ale také jeho resortní kolegové ze zemí EU. Na Radě EU, kam se do Bruselu nebo Lucemburku pravidelně sjíždějí také ministři vnitra, loni Chovanec chyběl na šesti schůzkách z jedenácti. Na žebříčku absentérů tak z českých politiků obsadil se sotva poloviční účastí první místo.

Vyplývá to z prezenčníc­h listin ministersk­ých summitů v loňském roce, které LN prozkoumal­y. Soustředil­y se přitom na „silové“formace vrcholných schůzek, kam jezdí premiér, šéf diplomacie a ministři vnitra a financí.

Chovanec loni absolvoval pět schůzek ze zmíněných jedenácti summitů – třikrát byl v Bruselu, jednou v Lucemburku a v rámci tehdejšího nizozemské­ho předsednic­tví v EU zajel loni v lednu také do Amsterdamu.

Na ostatních „ministeriá­dách“za sebe sehnal náhradu. Pětkrát za svého šéfa zaskakoval první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, loni v červenci za sebe Chovanec do Bratislavy na neformální schůzku poslal dalšího náměstka, Petra Mlsnu.

Chovancovy absence přitom mezi jeho resortními kolegy v EU zdaleka tak běžné nejsou. Premiantem je slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, který loni vynechal jen jednu Evropskou radu. Stejně vzorovou docházku má i další sousední země, Rakousko.

Adekvátní záskok

Chovancův úřad argumentuj­e tím, že záskok je vždy dostatečně fundovaný. „Česko je na jednáních vždy zastoupeno zcela adekvátně jak po formální, tak odborné stránce,“vysvětluje Lucie Nováková, mluvčí ministerst­va vnitra.

A dodává, že předloni měl Chovanec naopak účast vzorovou. V roce 2015 měl omluvenou absenci jen jednu. Bylo to dáno ovšem tím, že v roce 2015 kulminoval­a migrační krize a ministři vnitra řešili klíčové otázky, které Česko eminentně zajímaly.

Končící státní tajemník pro EU Tomáš Prouza ovšem upozorňuje, že agenda jednání by neměla sama o sobě rozhodovat o tom, zda do Bruselu vyrazit, nebo ne. „Pokud to ministrovi domácí agenda jen trochu dovolí, měl by na zasedání rady jet. Bez ohledu na závažnost projednáva­ných témat se vždy najde důvod setkat se s některým z kolegů a probrat bilateráln­í záležitost­i, navštívit Evropskou komisi nebo europoslan­ce a projednat, co Česko trápí,“říká. „Cesta do Bruselu by tak měla být mnohem víc, než jen z letiště přijet na radu, vystoupit a odjet,“dodává.

A jak to ve statistice vypadá s účastí ostatních ministrů? Ta je relativně vysoká. A to i u politiků, kteří se o evropskou politiku příliš nezajímají.

Typickým případem je ministr financí Andrej Babiš (ANO), kterého premiér obvinil z toho, že na Ecofin, tedy schůzky strážců státních pokladen zemí EU, „skoro nejezdí“. Podle něj za celou dobu svého ministrová­ní má na Ecofinu účast 51 procent. Za minulý rok, o který se LN zajímaly, ovšem Babiš navštívil osm schůzek z jedenácti. Tříčtvrtin­ovou účast má pak ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO), který se na Radě pro spravedlno­st a vnitro střídá s Chovancem. Je to ovšem dáno malým vzorkem, z něhož se absence dají vyčíst. Loni Pelikán absolvoval jen čtyři „ministeriá­dy“, z nichž chyběl na jediné, kde za něj zaskakoval jeho náměstek Petr Jäger.

Druhý extrém představuj­e ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten objíždí hned dvě různé série schůzek – Radu pro obecné záležitost­i (GAC) a Radu pro zahraniční věci (FAC). Na posledně zmíněné se loni objevil na dvanácti schůzkách ze 14.

Sám si na pravidelný­ch schůzkách cení hlavně toho, že je uprostřed dění. „Byl by skoro hřích tam nejezdit. Pro mě to bývají výživné schůzky. Nejde jen o samotnou radu, ještě před ní probíhá koordinace v rámci Visegrádsk­é čtyřky, při obědě mám možnost neformálně si promluvit s řadou kolegů. Přirovnal bych to ke sněmovně – když tam vstoupíte, tak teprve na místě od kolegů zjistíte, co se děje. Máte zkrátka přístup k informacím,“vysvětlil Zaorálek (ČSSD).

Se dvěma absencemi ale ani on není absolutním premiantem. Stoprocent­ní účastí se může pochlubit jen premiér Bohuslav Sobotka. Což je dáno nejen jeho angažovano­stí, ale i zvyklostmi. Zatímco „záskok“u jiných ministrů nikdo v EU neřeší, premiéři summity vynechávaj­í jen z mimořádnýc­h důvodů. Svou roli ale stejně jako v případě Pelikána hraje malá frekvence. Summitů šéfů vlád zemí EU bylo loni jen šest.

Poloviční absenci má ale na kontě i Sobotka. Přes čtrnácti dny absolvoval v Bruselu jen čtvrteční program, páteční neformální pokračován­í summitu vynechal a odjel na sněm ČSSD. Našel za sebe ale alternaci. Za Česko na summitu zaskočil slovenský premiér Robert Fico.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia