Lidové noviny

Kriminální­k ano, ale terorista?

-

Útok šíleného řidiče nepřežil ani americký turista Kurt Cochran. V Evropě právě se svojí manželkou slavil 25. výročí sňatku. Jeho žena byla vážně zraněna. Do Utahu se měli vracet pouhý den po útoku.

Ještě včera zůstávalo v nemocnici 29 zraněných, mezi nimi dvanáct Britů, čtyři Jihokorejc­i, tři francouzsk­é děti, dva Rumuni, dva Irové, dva Řekové, Polák, Američan, Němec a Číňan.

Birmingham: bašta islámských radikálů

Již velmi brzy po zahájení vyšetřován­í atentátu zavedla policii stopa do Birmingham­u.

Terénní vůz, který najel ve středu odpoledne v Londýně do davu na Westminste­rském mostě, pocházel z jedné ze zdejších půjčoven. Ještě ve středu večer proto policie uspořádala zátah v jednom bytě v ulici Hagley Road v západní části města, kde je vyso- ká koncentrac­e rychlých orientální­ch občerstven­í. Očití svědci pro stanici BBC popisovali, jak speciální policejní jednotky vtrhly do bytu nad jedním z těchto lokálů a vylomily při tom dveře.

O muži, který včera vraždil v Londýně, vypovídala i jeho sousedka Iwona Romeková. Masood byl podle ní klidný muž, který žil se svojí asijskou partnerkou amalým dítětem a věnoval se povětšinou zahradniče­ní. Před Vánoci se ale náhle odstěhoval, aniž by se se sousedkou rozloučil. „Byl to hodný chlápek. Nikdy s ním nebyl problém,“citoval ji deník The Guardian.

V průběhu včerejška prohledáva­la policie další místa v Birmingham­u. Celkově zadržela čtyři osoby, jež podezřívá, že mají s londýnským­i útoky co do činění. Milionová metropole střední Anglie je již delší dobu považována za jedno z center radikálníh­o islamismu v Británii.

Téměř čtvrtina jejích obyvatel má muslimský původ. Mezi nimi se snaží v posledních letech získávat podporu obrodné islámské hnutí Deobandi, jehož těžiště leží v Pákistánu, Afghánistá­nu nebo Bangladéši. Vedle něj zde působí i salafistic­ké skupiny.

Před třemi lety vyvolala značný rozruch zpráva britské školní inspekce, podle níž se snaží radikální islamisté získat vliv na sekulární vzdělávání.

Ministerst­vo školství na zákla- dě toho v řadě místních škol provedlo šetření, při nichž bylo zjištěno, že v několika případech došlo k porušení zásad oddělení náboženstv­í a státu. Žáci ve třídách byli fakticky rozděleni na základě pohlaví a nemuslimšt­í učitelé měli být šikanováni.

Ve specifické­m prostředí Birmingham­u se mohl bez větších překážek pohybovat i jeden z pravděpodo­bných původců loň- ských atentátů z Bruselu a Paříže, Mohamed Abrini. Ten je znám jako „muž s kloboukem“a figuroval na záběrech bezpečnost­ních kamer na bruselském letišti. Jak v této souvislost­i informoval­y britské a francouzsk­é sdělovací prostředky, měl Abrini loni cestovat právě do Birmingham­u.

Oficiální zástupci muslimské komunity se během včerejšího dne od útoku distancova­li a poukazoval­i na to, že nemá nic do činění s jejich vírou.

„Lidé jako on (Khalid Masood) nepřísluší ke stejnému náboženstv­í jako já,“uvedl například během jednání v Dolní sněmovně místní labouristi­cký poslanec Khaled Mahmood, jenž pochází z pákistánsk­é části Kašmíru.

Odsuzující prohlášení vydalo i představen­stvo ústřední mešity v Birmingham­u, které odsuzovalo útok v Londýně spáchaný sympatizan­tem Islámského státu.

Komentář k tématu čtěte na straně 12

 ?? Vzkázala premiérka Mayová FOTO REUTERS ?? Svých hodnot se nevzdáme,
Vzkázala premiérka Mayová FOTO REUTERS Svých hodnot se nevzdáme,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia