Lidové noviny

Auto jako zbraň: levné a účinné, varují experti

- LONDÝN

Teroristé stále častěji využívají ke svým útokům automobily, protože připravit masakr najetím do davu je levné a snadné. Zneužívat takto vozidla vminulosti doporučila i teroristic­ká organizace Islámský stát, připomněla včera agentura Reuters. Autem útočil i terorista, který ve středu v Londýně najel do lidí na mostě před parlamente­m.

„Tento druh útoku nevyžaduje žádné zvláštní přípravy, je velice levný a uskutečnit ho může kdokoli,“řekl francouzsk­ý socialisti­cký poslanec a expert na terorismus Sébastien Pietrasant­a.

Někdejší analytik americké Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA) Paul Pillar k tomu řekl, že ačkoli se dlouhodobé obavy z teroristic­kých útoků zaměřují na sofistikov­ané způsoby či na zneužití technicky pokročilýc­h metod, ty nejsnazší postupy jak zabít hodně lidí byly vždycky jednoduché a nepotřebov­aly žádná složitá řešení či výcvik.

„To zahrnuje i skosení lidí autem na ulici plné chodců. Místo může být vybráno podle politickéh­o či náboženské­ho významu, jako jsou například adventní trhy či sousedství parlamentu. Vždy zde budou ohrožená místa, kde jsou spousty lidí,“řekl Pillar.

Jean-Charles Brisard, který vede analytické Středisko pro analýzu terorismu, popsal středeční čin v Londýně jako zřejmě ten nejzákladn­ější, pokud jde o zosnování. „Autem zabijete více lidí než nožem nebo mačetou,“řekl Brisard. Právě kvůli tomu si podle něj radikálové tuto taktiku oblíbili.

Zmařený útok v Antverpách

Pokus o podobný atentát jako v Londýně včera zmařily policie a armáda v Antverpách. Oznámil to tamní starosta Bart De Wever poté, co jistý muž najel autem vysokou rychlostí do nákupní zóny. Řidič byl zatčen. Podle belgického federálníh­o prokurátor­a jde o Francouze; policie hovoří o muži „severoafri­ckého původu“. Média informují o opilém Tunisanovi, jenž se chtěl vyhnout policejní kontrole. V autě se našly nože a další zbraně.

V Evropě loni teroristé využili k útokům kamiony – v létě v Nice a o Vánocích v Berlíně. zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia