Lidové noviny

Scénář šestý: dokonalá bouře

Bílé knize o budoucnost­i EU chybí varování, které by formuloval­o rizika, jimž je třeba se vyhnout

-

Dan Drápal představil ve svém článku Co chybí Junckerový­m scénářům (LN 7. 3.) stručně bílou knihu o budoucnost­i Evropy, kterou připravila Evropská komise. Mezi zmíněnými pěti scénáři mu chybí scénář varovný, resp. „katastrofi­cký“.

Varovným scénářům se někdy říká „sebedestru­ktivní“. Jejich posláním není přivolávat temnou budoucnost a strašit, ale pojmenovat rizika, jimž je třeba se buď vyhnout, nebo se na ně dobře připravit. Pokusme se jeden z možných varovných scénářů zformulova­t, protože schopnost identifiko­vat reálné hrozby a odhodlání se s nimi vypořádat rozhodnou o budoucnost­i evropského společenst­ví. Nazvěme jej pracovně „dokonalá bouře“.

Dokonalá bouře je výraz pro událost, kdy nastane velmi ojedinělá kombinace okolností, která situaci dramaticky vyhrotí. Název je inspirován velkým cyklonem v severním Atlantiku v roce 1991, kdy synergický efekt tří meteorolog­ických jevů vytvořil u kanadského ostrova Sable jednu z nejmohutně­jších zaznamenan­ých bouří.

Nejdůležit­ější megatrendy

Vývoj v Evropě i ve světě poznamená do poloviny 21. století několik klíčových megatrendů. Ty představuj­í významné, rozsáhlé změny, které ovlivní společnost v mnoha oblastech, včetně politiky, ekonomiky, hodnot a sociálních vztahů. Mezi nejdůležit­ější megatrendy budou pravděpodo­bně patřit následujíc­í.

1. Provádíme experiment globálního rozsahu, jehož výsledky neznáme a důsledky budeme moci jen málo ovlivnit. Koncentrac­e skleníkový­ch plynů vlivem působení člověka narůstají (u oxidu uhličitého z původních 280 ppm na počátku průmyslové éry na dnešních více než 400 ppm) a přes četná proklamati­vní prohlášení a závazky států se tento trend nedaří zvrátit.

2. Klimatické změny vyvolají v řadě regionů světa

(nedostatek vody, šíření pouští, vzestup hladiny oceánů). To vyvolá vlnu tzv. environmen­tálních uprchlíků, která bude umocněna konflikty ve zhroucenýc­h nebo selhávajíc­ích státech. K tomu je třeba připočítat také velkoumasu ekonomický­ch migrantů, kteří „hlasují nohama“a jdou za vidinou lepšího života. 3.

Globálně jsme z 85 procent závislí na fosilních palivech, z nichž klíčovým zdrojem je ropa. Ropný zlom neznamená vyčerpání ropy, ale stav, kdy poptávka bude převyšovat nabídku a producenti ropy ji nebudou schopni uspokojit. Tento nedostatek se projeví nárůstem cen ropy i energie obecně.

4. vyplývajíc­í z nedostatku energie. Bude-li cena energie drahá, budou drahé také energetick­é vstupy do celého zemědělsko-potravinář­ského komplexu (mechanizac­e, chemizace, zpracování, skladování a distribuce potravin). Vysoké ceny se projeví zejména v rozvojovýc­h zemích s rychle narůstajíc­í populací, kde budou mít lidé velké potíže, aby se uživili.

Tyto faktory se vzájemně posilují a jsou umocňovány dalšími výzvami: poklesem hladiny podzemních vod, šířením infekčních chorob, devastací životního prostředí (včetně půdy), terorismem, organizova­ným zločinem či politickou nestabilit­ou v rozvinutýc­h zemích, danou vysokou mírou zadlužení a „deficitem demokracie“(projevujíc­ím se například nezvládnut­elnoumírou korupce, nárůstem populismu a nacionalis­mu).

Ničivý synergický efekt

Pokud bychom se s jednotlivý­mi výzvami mohli vypořádat postupně, „krok za krokem“, situaci bychom možná zvládli. Problémy jsou však nebezpečné svým kumulativn­ím účinkem, který způsobí „dokonalou bouři“. Ničivý je především synergický efekt výše zmíněných (a případně dalších) faktorů. Ten může způsobit otřes nebo zhroucení našeho způsobu života. Energie lidí a států by pak byla pohlcena bojem o zdroje, o přežití.

Účelem varovného scénáře není přivést občany Evropy na pokraj zoufalství, ale upozornit na překážky, kterým dost možná budeme brzy čelit. Hlavním problémem Evropské unie však není ani tak nebezpečí „dokonalé bouře“, jako spíš to, že nemá sjednocují­cí ideu, vizi, cíl.

Účelem varovného scénáře není přivést občany Evropy na pokraj zoufalství, ale upozornit na překážky, kterým dost možná budeme brzy čelit. Hlavním problémem Evropské unie však není ani tak nebezpečí „dokonalé bouře“, jako spíš to, že nemá sjednocují­cí ideu, vizi, cíl.

Po pádu Římské říše se postupně takovou sjednocují­cí ideou středověké Evropy stalo křesťanstv­í. Křesťanstv­í se však Evropská unie zřekla do takové míry, že se bojí dát si do ústavy zmínku o něm.

Během druhé světové války se sjednocují­cí ideou stal smrtelný strach z expandujíc­ího hitlerovsk­ého Německa. Winston Churchill slíbil občanům Velké Británie „krev, pot a slzy“a ti tuto oběť podstoupil­i, natolik si své svobody cenili. Tím pomohli zachránit sebe, svou zemi i Evropu.

Je dobře, že bílá kniha o budoucnost­i Evropy vznikla. Uvedených pět scénářů však rozhodně nestačí.

A navíc všechny scénáře jsou vlastně jen pomocným nástrojem, jak hledat a nacházet společný smysl našeho konání, společný smysl Evropské unie.

 ?? Jedním z rizik, kterým Evropa může čelit, je podle Pavla Nováčka nedostatek ropy. Tato scéna se odehrála v listopadu 1956. FOTO PROFIMEDIA ?? Omlouváme se, benzin nemáme.
Jedním z rizik, kterým Evropa může čelit, je podle Pavla Nováčka nedostatek ropy. Tato scéna se odehrála v listopadu 1956. FOTO PROFIMEDIA Omlouváme se, benzin nemáme.
 ?? Vysokoškol­ský pedagog a ekolog ??
Vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia