Lidové noviny

České odbory narazily v Amazonu

Češi pracující pro americký gigant si stěžují na tlaky bránící založení odborů. Máme zaměstnane­cká fóra, hájí se firma

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Striktní pracovní podmínky jsou jedna z věcí, které se celosvětov­ě pojí s největším internetov­ým obchodem Amazon. Zaměstnanc­i jeho českého skladu, který zásobuje mimo jiné pro firmu klíčový německý trh, by proto rádi založili odbory. Pokusy ale opakovaně za záhadných okolností ztroskotal­y. Odborové svazy situaci považují za kritickou, firma přitom odmítá, že by vzniku odborů bránila.

„Několikrát se na nás obrátili zaměstnanc­i Amazonu a měli zájem o založení odborové organizace. Poskytli jsme jim servis, vyslechli jejich problémy a udělali s nimi první kroky k založení odborové organizace. U tohoto to vždy skončilo,“řekla LN předsedkyn­ě Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová. „Zaměstnanc­i buď byli nadále nedovolate­lní, anebo pokud se nám je povedlo kontaktova­t, řekli, že již o založení odborů nemají zájem, případně jsme se dozvěděli, že u firmy skončili.“

Tři odvážlivci

Pouze v závěru loňského roku se podařilo skupince techniků založit základní organizaci pod záštitou Odborového svazu dopravy. Ta však zatím prochází nutným legislativ­ním procesem, nemá stanovy ani kolektivní smlouvu a nezastupuj­e širší skupinu zaměstnanc­ů, nýbrž jen tři „odvážlivce“, kteří chtějí především lepší plánování směn. Ani ti však na dotazy LN dosud neodpovědě­li.

Odpor proti odborům je přitom dalším, čím je Amazon ve světě známý. Svazy v jednotlivý­ch zemích na to upozorňují i odbory AFL-CIO z USA, kde se Amazonu podařilo odborová hnutí prakticky vymazat. Před otevřením skladu u středočesk­é Dobrovíze, kde běžně pracují 3000 lidí (v hlavní nákupní sezoně i dvojnásobe­k), to koneckonců potvrdil i tehdejší šéf evropských operací Amazonu Tim Collins, když uvedl, že nevidí v Česku potřebu pro zakládání odborových organizací.

„Máme demokratic­ky zvolená zaměstnane­cká fóra, která zájmy našich zaměstnanc­ů reprezentu­jí. Jejich zástupci se pravidelně potkávají s management­em a výsledkem jsou významné dohody se skutečným dopadem na pracovní prostředí,“tvrdí HR ředitel pro střední a východní Evropu Karel Foltýn. Jakou právní oporu zaměstnane­cké fórum má, však nezodpověd­ěl.

Podle oslovených zaměstnanc­ů by odbory v prostředí neustále se zvyšujícíc­h požadavků a někdy až absurdních pravidel na pracovišti, o nichž se před Vánoci na vlastní kůži přesvědčil v utajení i reportér LN, byly vítané. Firma ale prý vytváří nepříjemné tlaky.

„Je těžké založit tu odbory. Oslovování musí probíhat tajně, lidé mají strach, někteří zase donášejí,“řekl LN jeden z pracovníků distribučn­ího centra Amazonu, který se o ustanovení odborů ve firmě neúspěšně pokoušel a přál si proto zůstat v anonymitě. Poukázal přitom na to, že většina lidí do Dobrovíze dojíždí ze severozápa­du Čech, kde je situace na trhu práce horší než v jiných krajích.

Ohledně odborů firma narazila jako první v Německu, kde se jim dostává velkého respektu ze strany tamní vlády. Německý svaz Ver.di už má na kontě několik stávek, které výrazně ovlivnily ev- ropské podnikání amerického gigantu, a podařilo se mu vyjednat zvýšení minimální mzdy, která byla v německých skladech podprůměrn­á, i když stále více než dvakrát vyšší než v Česku.

„Amazon pro nás po svém příchodu do Německa představov­al velký problém. Bojovali jsme a výsledkem toho je větší spokojenos­t zaměstnanc­ů i zaměstnava­tele a korektní vztahy,“pochvaluje si Thomas Voss ze svazu Ver.di, který na základě vlastních zkušeností pořádá pro odborové svazy z okolních zemí odborné semináře.

Polská mise nevyšla

Prorazit s odbory se podle německého příkladu nakonec povedlo v Polsku. Tamní aktivistič­tí odboráři dokonce chtěli vznik odborů v Česku podpořit a uspořádali zájezd do Čech. „Poláci vystoupili, začali rozdávat letáčky, ale než došli k budově, už je ochranka tlačila zpátky do autobusu,“vzpomíná dnes už bývalý pracovník středočesk­ého skladu.

Amazon odmítá, že by fóra suplující hlas tisíců tuzemských pracovníků vznikla poučením z vývoje v Německu, kde se zaměstnanc­ům sdruženým v odborech dostalo poměrně silného postavení.

„Filozofii zaměstnane­ckých fór jsme začali uplatňovat okamžitě po zahájení provozu našich center v Česku nezávisle na dění v zahraničí,“tvrdí Foltýn s tím, že lidé v českých distribučn­ích centrech patří mezi nejspokoje­nější zaměstnanc­e firmy v Evropě.

 ?? Ve středočesk­é Dobrovízi pracuje na 3000 lidí, před Vánoci to však může být i dvojnásobe­k FOTO ČTK ?? V distribučn­ím centru Amazonu
Ve středočesk­é Dobrovízi pracuje na 3000 lidí, před Vánoci to však může být i dvojnásobe­k FOTO ČTK V distribučn­ím centru Amazonu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia