Lidové noviny

Porazí roboti Donalda Trumpa?

-

podnik Prisko by za akcie společnost­i

OKD mohl zaplatit zhruba 80 milionů korun.

Podle konzultací Priska s firmou jde o minimální částku pro to, aby reorganiza­ční plán společnost­i splňoval požadavky podle insolvenčn­ího zákona a měl šanci na přijetí věřiteli OKD. Vyplývá to z návrhu ministerst­va financí, který resort předloží vládě.

komise chce ještě letos navrhnout způsob, jak

snížit poplatky, které musejí lidé v EU platit za přeshranič­ní transakce

měny než euro.

zahrnující jiné

jednou to tady budou mít všechno na povel. Ironická cedulka skvící se na dveřích v prestižním americkém Massachuse­ttském technologi­ckém institutu (MIT) zarazila před časem i veterána IT novinařiny Nicka Biltona. Ten teď ve svém článku pro magazín Vanity Fair položil zajímavou otázku: Nejsou to právě roboti, kdo bude pověstnou

na roboty hodní, Achillovou patou prezidenta Donalda Trumpa,

spíš než Vladimir Putin a jeho hackeři? Realitního miliardáře totiž do Bílého domu vynesli především dělníci z dříve industriál­ního pásu států Středozápa­du USA, kteří slyšeli na slavné heslo o znovu skvělé Americe a především slibovaný návrat pracovních míst. Jenže, jak spočítali právě ekonomové z MIT v čele se slavným Daronem Acemogluem, je to nastupujíc­í automatiza­ce a nikoliv přesun výroby do Číny čiMexika, kdo ničímísta takzvaných modrých límečků. A proslulé nepochopen­í a přehlížení digitální transforma­ce a špatná komunikace s technologi­ckým světem by se Trumpovi mohla vrátit z druhé strany jako ten největší bumerang.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia