Lidové noviny

Zlaté rybky neplní lidská přání

- JOSEF TUČEK

Radnice v Mnichově si všimla, že ve veřejných vodních nádržích v parcích a v potůčcích ve městě plavou zlaté rybky, jež tam nemají co dělat. Vypustili je lidé, kteří exotické okrasné rybky chovali ve svých soukromých jezírkách, a když se jim přemnožily, nenapadlo je nic lepšího než jimi „obohatit“veřejné vody.

Jenomže tyhle rybky nejsou jenom krásné na pohled. Umějí taky být zdatnými jedlíky, kteří ve svém dosahu polykají malé formy života, takže ubírají z jídelníčku jiným rybám a ještě případně sežerou i vajíčka původních ryb. A k tomu se snaživě množí. Stávají se tedy rozvraceči místního ekosystému.

EKOPOHLED

Mnichovské úřady proto rozhodly, že kdo bude přistižen při vypouštění nežádoucíc­h rybek do veřejných vod, zaplatí pokutu. Lidem, jejichž soukromé jezírko na zahradě už rozmnožené ozdobné ryby nepobere, radnice sdělila, že jsou zodpovědni za nalezení nového domova pro nadbytečné rybky. Ale kde ho najít, když tím novým domovem nesmí být veřejný rybník?

Zatímco mnichovské úřady hrozí provinilců­m pokutou, v Nizozemsku – jak zaznamenal web BBC – dostal minulý týden jeden občan rovnou příkaz, aby pochytal osmdesát zlatých rybiček, které vypustil do plavebních kanálů ve městě Veenendaal. Jak je půjde pochytat, to už je otázka pro hodně zdatné rybáře...

Zkušenosti mají také v Austrálii – tedy vědí o tom, jaké problémy okrasné rybky působí, nikoli jak by se jich dalo zbavit. Výzkumníci zMurdochov­y univerzity rok sledovali na australské Vasseho řece stavy vypuštěnýc­h okrasných rybek. Ukázalo se, že se šíří do velkých vzdálenost­í, a dokonce dorůstají nečekaných velikostí, vědci našli zlatou rybku, tedy vlastně rybu, která vážila 1,9 kilogramu.

Dříve roztomilé rybičky teď roznášejí nemoci, které škodí jiným vodním živočichům, soupeří s nimi o potravinov­é zdroje, a ohrožují tak jejich přežití. Na rozdíl od těch pohádkovýc­h, tyto zlaté rybky neplní lidská přání, naopak lidi straší tím, co dalšího ještě napáchají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia