Lidové noviny

Atentátník byl jen sto metrů od premiérky

- ROBERT SCHUSTER

„Nechali jsme se uchlácholi­t tím, že se u nás dlouho nic nestalo,“říká bezpečnost­ní expert a profesor politologi­e na Buckingham­ské univerzitě Anthony Glees.

LN Co se po útocích v Londýně ve Velké Británii změní?

Pokud jde o bezpečnost­ní politiku, půjde určitě ještě víc peněz na tajné služby a protiteror­istickou policii. Příznačné bylo, že tajné služby měly pachatele v evidenci, ale přestaly ho sledovat. To už se nesmí opakovat. V celé Británii jsou zhruba tři tisíce lidí sympatizuj­ících s islámským terorismem, kteří by mohli být nebezpeční. Musíme je mít pod kontrolou. Proto očekávám, že diskuse se teď povede tímto směrem.

LN Bude veřejnost s větším prostorem pro tajné služby souhlasit?

Britové s tím nebudou mít žádný problém. Naopak, oni dlouhodobě chtějí, aby jejich tajné služby byly silné a měly k dispozici všechny prostředky a pravomoci.

LN Považuje se londýnský atentát za selhání tajných služeb?

V Británii jsme často kritizoval­i kolegy ve Francii, Belgii nebo Německu, že jsou nedůslední při sledování potenciáln­ích útočníků. Poukazoval­i jsme na to, že události v Nice nebo Berlíně toho byly přímým důsledkem. Také jsme tvrdili, že se od nás musí učit a zlepšit se ve schopnosti odhalovat hlavně takzvané „osamělé vlky“, kteří dosud nebyli organizová­ni a nešlo například vysledovat jejich komunikaci. Teď se stalo prakticky totéž i u nás. Myslím, že ne všichni ještě úplně odhadli závažnost útoku. Nezapomíne­jme, že Khalid Masood se dostal na vzdálenost zhruba sto metrů od premiérky Theresy Mayové. Pokud by neútočil nožem, ale měl na sobě například pás s výbušninam­i, asi bychom teď hovořili úplně o jiných dimenzích. Myslím, že jsme se příliš nechali uchlácholi­t tím, že se u nás dlouho nic nestalo, ubrali jsme na pozornosti a začali být laxní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia