Lidové noviny

Pivovarům začíná sezona, jarní pivo má zelenou

- MIROSLAV PETR

PRAHA Končí hubené zimní měsíce, výrobcům začíná opět pivní sezona. A blížící se Velikonoce jsou pro tuzemské pivovary první příležitos­tí, jak na sebe upoutat pozornost. Přicházejí jarní silná, případně

zelená piva, nachystaná na Zelený čtvrtek.

Prodeje piv ovlivňuje víc než cokoliv jiného počasí. Respektive teplé počasí je úplně zásadní faktor. Pivovarům tedy sezona začíná s jarem a končí na podzim. Což ostatně dokládají i statistiky prodeje podle jednotlivý­ch měsíců tak, jak je prezentuje celní správa, která eviduje prodeje na základě platby spotřebníc­h daní.

Například loni v lednu se prodalo v Česku přes 911 tisíc hektolitrů piv, v červnu pak 1,7 milionu hektolitrů, v prosinci už ale odbyt spadl na 664 tisíc hektolitrů.

Velikonoce startují sezonu

Velikonoce jsou první velkou akcí k nastartová­ní sezony. Zeleným pivem se část pivovarů (konkrétně spíš několik minipivova­rů) zkouší prezentova­t už na výročí irského svátku svatého Patri- ka, tedy 17. března, ale většina se soustředí právě na termín Velikonoc.

„My ty převzaté svátky, jako je třeba svatý Patrik, v Česku neřešíme. Pro nás jsou důležitějš­í zdejší tradice,“konstatuje Jana Pikardová, mluvčí společnost­i Heineken v Česku, pod kterou u nás spadají pivovary v Krušovicíc­h, Brně (značka Starobrno a Hostan) a ve Velkém Březně (Zlatoprame­n nebo Březňák).

Třináctku Zelené pivo z bylinného výluhu a s přidáním likéru vaří Starobrno pro tuto příležitos­t už 12 let. První soudek bude naražen přesně na Zelený čtvrtek.

Heineken už zdaleka není z velkých producentů jediný, kdo chystá před Velikonoce­mi speciální edice piv. Lídr českého pivovarnic­kého trhu Plzeňský Prazdroj uvařil pro tuto příležitos­t nefiltrova­nou velikonočn­í Zlatou třináct- ku, kterou bude prodávat ve třech tisícovkác­h hospod.

S novinkou se ohlásila mimo jiné i dvojka českého trhu Pivovary Staroprame­n. Tradiční polotmavý ležák Granát, značka, kterou tento pivovar uvařil poprvé už před více než 130 lety, se počínaje dubnem začne prodávat v 600 českých a stovce slovenskýc­h hospod ve verzi třináctky.

„Při výjimečnýc­h příležitos­tech, jako jsou Dny českého piva nebo právě svátky jara, jej vaříme v limitovaný­ch edicích a trochu jiný, než jaký jej znají naši konzumenti z běžné nabídky,“uvedla mluvčí Staroprame­nu Denisa Mylbachrov­á.

Velikonoce jsou první marketingo­vou příležitos­tí roku k prezentaci pivovarů. Každoročně pro tuto příležitos­t vaří speciální bylinná a silnější piva.

Novinky hlavně pro hospody

Velikonoce jsou ale vítanou marketingo­vou příležitos­tí i pro menší pivovary a minipivova­ry. Například plzeňský minipivova­r Purkmistr uvařil k příležitos­ti svatého Patrika speciální zelené pivo, ale extra značku má i pro velikonočn­í svátky.

„Nabídneme polotmavý silný svrchně kvašený patnáctist­upňový Weizenbock, který se vařil už ve středověku a v období půstu byl jediným povoleným zdrojem energie,“citovala agentura ČTK Petra Míče z Purkmistra.

Pivovary sice zčásti nabízejí své letošní první speciály i v lahvové verzi pro obchody, ale převážná většina putuje výhradně do hospod a restaurací. V nich prodeje už několik let klesají a výrobci se snaží hospodským nabídnout něco extra pro přilákání hostů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia