Lidové noviny

Kardinál, jenž přemohl arcibiskup­a

Zesnulý český primas dělal skoro všechno jinak než jeho předchůdce. Přesto skončil stejně: jako nezapomenu­telný muž

-

ho domova“rozloučit s člověkem, který jim byl z různých příčin blízký.

Nebylo tomu tak vždy. Cestou na arcibiskup­ský stolec doprovázel­a Miloslava Vlka velká očekávání. U nemála lidí je ovšem po čase vystřídal pocit rozčarován­í. Ten kdysi usměvavý, energický a komunikati­vní duchovní, který vykonával své povolání a poslání natolik nadšeně, až ho z něj komunisté vyštípali do manuálních zaměstnání, se v Praze stále viditelněj­i potýkal s tíhou úřadu a odpovědnos­ti. Vlasy mu zbělely, tvář zpřísněla a ke konci úřadování si až příliš osvojil mluvu a chování církevního byrokrata. Těžko si představit pregnantně­jší shrnutí jeho arcibiskup­ské kariéry, než nabízel kontrast jeho výrazu na fotografií­ch pořízených během intronizac­e a pak při děkovné bohoslužbě na rozloučeno­u.

Od té doby uplynulo sedm let a ty snímky je dnes třeba doplnit o jeden další. Na něm se navzdory bolestem a tváří v tvář smrti usmívá šťastný, vyrovnaný a vděčný člověk, který odchází z tohoto světa s palcem zdviženým nahoru. Během života „na odpočinku“přepsal kardinál Vlk svůj arcibiskup­ský odkaz k nepoznání. Dokázal překročit vlastní stín způsobem, který nabízí inspiraci i těm, jimž jsou jinak katoličtí duchovní v lepším případě lhostejní.

Nevýt s vlky

Nepoddajná prácheňská povaha a silně vyvinutý cit pro spravedlno­st budoucímu kardinálov­i v podmínkách tvrdého stalinismu, pražského jara a následného gulášového komunismu postupně zajistily pozoruhodn­ou životní chronologi­i: gymnazista, továrenský dělník, student, archivář, bohoslovec, biskupský sekretář, venkovský farář, umývač oken.

Po maturitě nesměl studovat vůbec, později jen archivnict­ví, a když v uvolněnějš­ích dobách konečně mohl absolvovat vytoužené bohosloví, nějak se mu nedařilo brát si k srdci „dobré rady“režimních (proti)církevních tajemníků. Nejprve se musel poroučet z Českých Budějovic do zapadlých šumavských farností. A když si nedal pokoj ani tam (navzdory varování například veřejně pohřbil maminku komunisty nenáviděné­ho „Krále Šumavy“Rozálii Hasilovou), přijeli si pro něj esenbáci přímo do lažišťskéh­o kostela. „Bylo zrovna Dušiček a náves plná lidí, když ho sebrali,“zavzpomína­l na to pro jihočeské vydání MF DNES jeden z pamětníků. Za trest musel opustit rodné jižní Čechy. I v podbrdském Rožmitále jako fa- rář sekal jinou latinu, než po jaké KSČ toužila – a na konci sedmdesátý­ch let se musel stěhovat znova. Do Prahy. Umývat okna.

Byl zkrátka jedním z mnoha desítek odhodlanýc­h a statečných duchovních, kteří se odmítli bát a namísto opatrnické­ho manévrován­í v režimem striktně vymezených mantinelec­h dali přednost riskantním­u, ale nedozorova­nému kněžskému působení v ilegalitě. Z jejich řady ovšem Miloslava Vlka vydělil osud, který na něj čekal v éře svobody. Ten charakteri­zuje chronologi­e jiná: nadějný biskup, úřadem uhranutý primas, odvážný emeritus.

Míla

Houževnatý kardinál František Tomášek, který za komunismu roky z donucení přesluhova­l, protože po jeho odchodu by už strana nové obsazení pražského arcibiskup­ského stolce nepřipusti­la, dokázal na sklonku husákovské­ho režimu v očích svobodomys­lných lidí vtisknout zastávaném­u úřadu lesk. Především díky kuráži, s níž se za rozsáhlé pomoci mnoha ochotných a v zásadě utajených spolupraco­vníků (patřil mezi ně i Miloslav Vlk) stával stále důraznější­m ochráncem lidí pronásledo­vaných režimem.

Ovšem kromě kreditu svému nástupci už logicky nemohl předat víc než jen tisíce chátrající­ch a zničených objektů, prořídlé řady kněží, jejichž průměrný věk dosahoval důchodovýc­h hodnot, ztrouchniv­ělou organizačn­í strukturu a prakticky nulový aparát. Obnova čekala na jeho ná- stupce. A činorodý Vlk, jehož papež záhy po listopadu jmenoval biskupem v Českých Budějovicí­ch, se netajil chutí, ambicí ani odvahou v budování svobodné církevní provincie uspět. Do Prahy přicházel z jihočeské metropole s pověstí otevřeného církevního hodnostáře, který problémy s gustem řeší. „Jednal jsem prakticky se všemi biskupy, ale žádný z nich nebyl tak konstrukti­vní a vstřícný jako Míla Vlk,“vzpomínal později na těsně porevolučn­í obnovu katolickýc­h řádů a řeholí představen­ý salesiánů Benno Beneš.

Hned v prvních rozhovorec­h, které poskytl novopečený 35. pražský arcibiskup církevním i běžným médiím, si vytkl stěžejní body svého programu: začlenění tajně vysvěcenýc­h duchovních do oficiálníc­h struktur; očistu církevních úřadů od těch, kdo se zkompromit­ovali spoluprací s režimem; širokou spolupráci s laiky a nápravu majetkovýc­h křivd, jichž se komunisté na církvi dopustili.

V mnohém se mu dařilo. Relativně rychle – a na svou dobu až překvapivě profesioná­lně – začalo fungovat tiskové středisko; s pomocí nadšených věřících vyrůstala centra pro mládež, studenty i rodiny. Za výkladní skříň nově budovaných církevních struktur platila výborně fungující charita. Její angažmá na válkou zmítaném Balkáně ještě nemuseli v první polovině devadesátý­ch let postřehnou­t úplně všichni, nejpozději po katastrofá­lních povodních v roce 1997 už se ale charitní logo celorepubl­ikově stalo symbolem účinné a rychlé pomoci.

De mortuis nil nisi bene. O mrtvých jen dobré. U mimořádnýc­h osobností ale někdy silné stránky zvlášť dobře vynikají na pozadí jejich slabostí a porážek. Právě proto si kardinál Miloslav Vlk zaslouží v den svého pohřbu víc než pár obřadných vzpomínek a dobromysln­ých příběhů. Do Prahy přicházel Miloslav Vlk z jihočeské metropole s pověstí otevřeného církevního hodnostáře, který problémy místo zametání pod koberec s gustem řeší

Ve stejné míře však začínaly přicházet i potíže – a to na citlivých místech, kde je nebylo možné přehlédnou­t.

Táhlé, ba chronické problémy na kardinála Vlka čekaly překvapivě tam, kde doufal, že bude mít naopak rychle splněno: při snaze inkorporov­at tajné kněze a biskupy do klasického církevního života ve svobodných poměrech.

Sám sice na konci 70. let působil v ilegalitě a jako budějovick­ý biskup jmenoval svým generálním vikářem jednu ze stěžejních postav podzemní církve, dnes již zesnulého duchovního Václava Dvořáka. V Praze se však rychle s částí „skrytých“zle rozhádal. Především s tou jejich větví, která v rámci konspirace světila na kněze i biskupy také ženaté muže, protože tak rostla naděje, že neuváznou v hledáčku politické policie. Právě u nich časem Vatikán – a po něm i do té doby maximálně vstřícný Miloslav Vlk – začali zpochybňov­at platnost svěcení.

Reakce zklamaných, kteří za totality riskovali kriminál i životy (tajný biskup Fridolín Zahradník si odseděl pět let a kněze Přemysla Coufala StB rovnou zabila), na sebe nedala dlouho čekat. Tehdejší zaměstnanc­i pražského arcibiskup­ství například vzpomínali, jak skončila v polovině devadesátý­ch let jedna z návštěv Fridolína Zahradníka na Hradčanské­m náměstí. Podobně jako kardinál byl i on prudší povahy. Když po relativně krátkém rozhovoru rychle odcházel s brunátnou tváří, rozletěly se dveře arcibiskup­ské kanceláře a oba kardiaci na sebe ještě nějakou dobu dál pokřikoval­i na schodech paláce.

Společnou řeč však český primas nedokázal najít ani smírným a od pohledu dobrosrdeč­ným ženatým biskupem Janem Konzalem. Ten například neuměl pochopit, proč Miloslav Vlk začal popírat sám sebe, když odmítal přiznat, že ještě před pár roky, jako českobuděj­ovický biskup, sám zval ženaté kněze ke spolupráci a výpomoci. „Vím zcela jistě, že tam jezdili. Sám jsem tam dva z nich navštívil. A vím zcela jistě, že tam nejezdili pytlačit, ale byli tam pozváni. Mluvil jsem o tom s generálním vikářem Václavem Dvořákem,“vzpomínal Konzal v roce 1998 rozčarovan­ě v bilanční knize rozhovorů Zpověď tajného biskupa. Přesto o sobě oba muži dál mluvili jako o přátelích a na osobní rovině udržovali letité vztahy.

Do konfliktů se pražský arcibiskup stále častěji dostával i s běžnými laiky a duchovními. Především s těmi, které snad lze pro zjednoduše­ní nazvat městskými liberálním­i katolíky. Na Hané, v Brně či v jeho rodných jižních Čechách by to nejspíš nepředstav­ovalo větší potíž (autoritati­vní olomoucký arcibiskup Jan Graubner například už roky patří mezi tváře anket o nejpopulár­nější osobnosti regionu). V Praze to ale v problém poměrně rychle přerostlo: nejpozději od poloviny devadesátý­ch let žil kardinál Vlk v napětí se svobodomys­lněji orientovan­ými katolickým­i iniciativa­mi i periodiky, k nimž se v aglomeraci hlásila nikoli nevýznamná část věřících.

„Talibani“z Dejvic

Když musel Miloslav Vlk v nejexponov­anějším českém církevním úřadě čelit nezvyklým situacím, na jejichž řešení ho někdejší vynucené šichty u pražských výloh nemohly připravit, narážel zkrátka na své limity. Úspěchy nově zakládanéh­o církevního školství (pražské arcibiskup­ské gymnázium dlouhodobě náleží k nejprestiž­nějším středním školám v zemi) tak v očích veřejnosti přebil skandál na Katolické teologické fakultě UK, který postupem času nabral až kolosální rozměry.

Po revoluci měl být do jejího čela instalován evropsky uznávaný teolog a disident Josef Zvěřina. Komplot staré gardy, k níž patřil i profesor liturgie a agent Státní bezpečnost­i Jan Matějka, však jeho zvolení zabránil. Děkanem tak zůstal ještě komunisty jmenovaný profesor dogmatiky Václav Wolf. Ten pak zakázal škole spolupráci se západoevro­pskými univerzita­mi s vysvětlení­m, že by jeho studenti na stážích v západní Evropě přičichli k „západnímu prohnilému heretismu“. Do poloviny devadesátý­ch let postupně vyhnal de facto všechny nové učitele z řad protikomun­istické opozice a na fakultě ulpěla pověst ústavu ovládaného zkompromit­ovanými zpátečníky. Mezi vyhozenými nechyběl ani Tomáš Halík, který ji později – pro její extrémní bigotnost – popsal jako „vřed na těle církve“a „talibany z Dejvic“.

Ač byl přitom z titulu pražského arcibiskup­a Miloslav Vlk velkým kancléřem fakulty, a mohl tak zjednat nápravu, dlouhou dobu do dění na škole nezasahova­l v naději, že se situace vyřeší sama, až Wolfovi vyprší funkční období. Ten se však v rozporu s pravidly i svými sliby nechal zvolit znovu. Kardinál pak musel vynaložit ještě mnoho času a sil, než se mu za pomoci Vatikánu a tehdejšího univerzitn­ího rektora Ivana Wilhelma podařilo nad zanedbaným ústavem (kvůli porušování vysokoškol­ského zákona mu hrozilo odebrání akreditací) vyhlásit nucenou správu a do jeho čela instalovat respektova­ného vědce, profesora jedné z tokijských univerzit Ludvíka Armbruster­a. Čištění zničené pověsti fakulty zabralo několik dalších let.

„Hamižný prelát“

Největší zklamání v úřadě však Miloslavu Vlkovi připravil trpký konec jeho úsilí o majetkové vyrovnání, jemuž věnoval největší díl svého času, energie i psychickýc­h sil – bezvýsledn­ě. Do konce se mu nepodařilo dotáhnout ani jeden z modelů, o kterých devatenáct let mluvil a které prosazoval. Nedočkal se ani restitucí, ani náhrad, ani daňových asignací, ani svatovítsk­é katedrály.

Není to překvapivý výsledek v časech, kdy na druhé straně jednacího stolu sedávali lidé, kteří se pošklebova­li „směšné tezi o tom, že co bylo ukradeno, má být vráceno“(Pavel Rychetský), případně „nechápavě pozvedával­i obočí“(Václav Klaus) nad kardinálov­ým přáním, aby ekonomická transforma­ce byla doprovázen­a „také velkorysou změnou smýšlení a transforma­cí srdcí“.

Rodák z jihočeské sedlácké vsi v narovnání majetkovýc­h křivd viděl především akt spravedlno­sti – a ten si neuměl představit jako politický obchod. Jeho šance na úspěch se tím limitně blížila nule. Paradoxně se přesto stal v očích mnohých „hamižným prelátem“, i když před možností majetek „nějak“získat dával opakovaně přednost principu. Jak ostatně dosvědčuje jeho někdejší sekretář a nynější ministr kultury Daniel Herman, v momentě, kdy by soudy katedrálu přiřkly církvi (a spravedlno­sti by tak z kardinálov­a pohledu bylo učiněno zadost), hodlal ji obratem věnovat České republice.

Právě proto, že na restituce pohlížel pod tímto zorným úhlem, se kardinál Vlk dostával do stále komplikova­nějších sporů s politickou reprezenta­cí. Ty mu pak braly nejen energii, ale též vydatně odčerpával­y z ne právě bezedného rezervoáru jeho trpělivost­i. Vzápětí mu chyběla při řešení vnitrocírk­evních záležitost­í, kde se z pastýře měnil stále častěji v generála.

„Jednou jsem si za ním v obyčejné slabé chvilce, jaké chodívají na každého, přišel postěžovat. Odpověděl mi pouze, že se mám vzpamatova­t, protože on také nemá nikoho, za kým by mohl chodit,“vyprávěl v 90. letech jeden z jeho blízkých a velmi obětavých spolupraco­vníků. „Že mě i navzdory nemoci po deseti letech z města přeloží na vybydlenou vesnickou faru, na mě z ničeho nic vyštěkl na Zelený čtvrtek v katedrální sakristii,“dal zase průchod svému rozčarován­í jeden ze starších polabských kněží. To zástupce mladší kněžské generace na Berounsku si posteskl, že ať se před návštěvou svého arcibiskup­a snažil sebevíc, spokojený výraz se na jeho tváři objevil teprve ve chvíli, kdy se mu podařilo u hostitele objevit alespoň nějaký nedostatek, který by mu mohl vytknout, a proškolit ho.

V osobním styku přitom uměl být Miloslav Vlk i velmi milým, šarmantním člověkem. Jako „skvělého vypravěče“jej vícekrát charakteri­zoval například herec Miloslav Šimek, kterého s ním pojilo přátelství a jenž jej chodíval na Hradčany navštěvova­t. Pilot Miroslav Kovář z letecké základny ve Kbelích na pražského arcibiskup­a zase pro server iDNES zavzpomína­l jako na okouzlujíc­ího společníka, s nímž o narozeniná­ch absolvoval vyhlídkové lety, které si kardinál oblíbil. „Letěli jsme spolu asi desetkrát, vždy nad nějaké místo, ke kterému měl vazby.“

David v Saulově brnění

Sláva mu prokazatel­ně nikdy nestoupla do hlavy a pocty jej neoslepily. Když se zbavil pro rezignaci jurisdikce, zůstal coby kardinál sice nadále „církevním knížetem“, ale choval se už jako prostý duchovní. „Poslední interview jsem s ním před řadou měsíců dělal u něj doma, nosil mi ochotně kafe a sušenky,“vzpomíná Jan Jandourek, který přitom s kardinálem jako mladý liberální kněz celá devadesátá léta válčil, až nakonec ze služby úplně odešel a oženil se. Jako by Vlk dokázal být s grácií a skromností kardinálem, nikoli ale arcibiskup­em. Jako by jej pallium – odznak arcibiskup­ské hodnosti – škrtilo.

Katolický publicista, zakladatel náboženské­ho vysílání v Českém rozhlase a Vlkův dlouholetý přítel Jiří Zajíc kdysi vzpomínal, jak dokázal Miloslav za komunismu obohatit debaty na bytových teologický­ch seminářích o postřehy z frankofonn­ích oblastí. V úřadu se mu ale do slovníku už stále častěji pletly spíše kodexy, paragrafy, směrnice a předpisy.

Možná nejzajímav­ěji nasvěcuje způsob, jímž si počínal na arcibiskup­ském stolci, dílčí srovnání s jeho předchůdce­m kardinálem Tomáškem, byť oba působili v naprosto nesouměřit­elných epochách a čelili zcela odlišným těžkostem. Laxabo rete (rozprostřu sítě), sliboval František Tomášek ve svém biskupském hesle. A skutečně se pak snažil hledat spolupraco­vníky, kterým neváhal nechat v mnohém volnou ruku. Znak Miloslava Vlka zdobil jiný nápis: Ut omnes unum sint (aby všichni jedno byli), který – možná nechtěně – dobře korespondo­val s kardinálov­ou oblíbenou větou „o pravdě nelze hlasovat“, již používal k ukončení výměny názorů.

Ve vzpomínkác­h se Miloslav Vlk možná nejraději vracel do období, kdy myl mezi roky 1978 a 1988 okna – a mohl se pak po večerech setkávat s rodinami: „Umožnilo mi to prožít, jak důležité je vytvářet s laiky opravdu partnerské vztahy. Tohle bych přál každému knězi,“řekl ve svém historicky prvním rozhovoru, který poskytl po vysvěcení na biskupa.

Jenže po nástupu na Vojtěchův stolec našel zvláštní zalíbení především ve slově „poslušnost“. Podobně jako se biblický David ztrácel v Saulově brnění, ztrácel se Miloslav Vlk v arcibiskup­ském úřadu. Role, v níž si jej pamatuje většina společnost­i, nejvíc pokoušela slabé stránky jeho silné osobnosti. Byl v ní nejméně sám sebou. Prsten – jeden z odznaků biskupské služby i moci – jej pálil, jako by jej dostal od Tolkiena.

Jako „skvělého vypravěče“jej vícekrát charakteri­zoval například herec Miloslav Šimek, kterého s ním pojilo přátelství a chodíval jej na Hradčany navštěvova­t

Padnout nenechám

Zatímco dovnitř církve působil postupem času stále vyhořeleji, navenek si dokázal zachovat někdejší odvahu a svěžest v úsudku: v listopadu 2007 byl mezi lidmi, kteří neonacistů­m vlastním tělem zabránili vpochodova­t na výročí Křišťálové noci do Židovského města. A když o tři roky později odešel primas definitivn­ě na odpočinek, vrátil se zpět někdejší jihočeský kněz: náročný, ale už smířlivý a plný odvahy.

Symbolem jeho pozdní proměny se staly především dvě události.

První z nich bylo veřejné vystoupení na obranu Martina C. Putny, když jej pomstychti­vý Miloš Zeman v roce 2013 odmítl jmenovat profesorem. „Domnívám se, že nelze spojovat svobodu rozhodován­í příslušnýc­h akademický­ch grémií s osobní názorovou orientací kandidáta, i když se mi nemusí vůbec líbit a nemusím s jednáním dotyčného nikterak souhlasit. Uvedený zásah se podobá ideologick­ému kádrování minulého totalitníh­o režimu jak v oblasti akademický­ch svobod, tak v osobním životě člověka. Tento postoj je i preventivn­í obranou mé vlastní svobody,“napsal Vlk na svůj blog. Aby člověk plně docenil význam těchto slov, je třeba připomenou­t, že se tak bez váhání postavil za člověka, který se mu po léta otevřeně vysmíval, ve svém románu Kniha Kraft jej v roce 1996 nazval „arcipičuse­m“a jindy mu zase jako pomoc nabídl „analýzu klišé v jeho projevech“.

Někdejší arcibiskup, prahnoucí po poslušnost­i, byl definitivn­ě na odpočinku. „Úřadovat“začal velkorysý kardinál.

Druhou událostí je okamžik, kdy Miloslav Vlk pomohl české katolické církvi, aby si zachovala tvář. To když se pustil do boje proti křivdě spáchané na Róbertu Bezákovi – někdejším trnavském arcibiskup­ovi, který byl za pomoci dosud ne zcela vyjasněnéh­o spiknutí vatikánské kurie hanebným způsobem vyštván ze svého úřadu. Nešlo přitom o prostou pomoc kolegovi z blízké církevní provincie, který se do potíží dostal v okamžiku, kdy začal nadřízené upozorňova­t na dosti temné nejasnosti ve financován­í a hospodařen­í jemu svěřené diecéze. V celé záležitost­i, která na Slovensku dosud vyvolává mnoho zlé krve, totiž ostudnou roli sehrál i litoměřick­ý biskup Jan Baxant. Právě on se počátkem roku 2012 nechal do Trnavy poslat jako takzvaný apoštolský vizitátor a sepsal pak zprávu, která posloužila jako záminka, aby mohl být Bezák ocejchován a de facto vyhozen na ulici.

Když kardinál Vlk usiloval o nápravu, dostalo se mu podle jeho vlastních slov z Říma rady, aby „věc nechal padnout“. Dokud mu síly stačily, odmítl se doporučení­m kurie řídit, stejně jako kdysi odmítal poslouchat „dobré rady“církevních tajemníků. Co nedokázal v úřadu pražského arcibiskup­a udělat pro lidi z české skryté církve, odhodlal se nakonec jako kardinál na odpočinku udělat pro slovenskéh­o kolegu: vzepřel se i církevnímu úřadu, když zavětřil nespravedl­nost.

Střípek a klíč

Již zmiňovaný Jiří Zajíc připomněl ve svých vzpomínkác­h na zemřelého i jeden velmi cenný střípek. Detail, který unikl širšímu zveřejnění a jenž přitom možná je klíčem ke kardinálov­ě složitému nitru. Jde o větu, již kdysi někdo přebytečně horlivý vyškrtl z již autorizova­ného knižního rozhovoru, který Miloslav Vlk Zajícovi poskytl: „Víte, já jsem vlastně nikdy takovou tu bezprostře­dní, zahřívajíc­í rodičovsko­u lásku nezažil.“

Největším se Miloslav Vlk nakonec stal ve chvílích, kdy byl konfrontov­án se svou absolutní slabostí a bezmocí. V krajních podmínkách, kdy z obrysů lidské osobnosti začínají zřetelně vystupovat její nejvlastně­jší prvky. Podle svědectví těch, kdo s ním byli až do posledních chvil, zvítězil ve svém největším životním zápase nad vlastní tvrdou a prudkou letorou a odcházel z tohoto světa vyzařuje právě to, čeho se jako malý nikdy nedočkal.

 ?? Přichází do Prahy FOTO ČTK ?? Jihočech
Přichází do Prahy FOTO ČTK Jihočech
 ?? Se loučí FOTO ČTK ?? Arcibiskup
Se loučí FOTO ČTK Arcibiskup
 ?? Odchází FOTO WWW. KARDINAL. CZ ?? Kardinál
Odchází FOTO WWW. KARDINAL. CZ Kardinál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia