Lidové noviny

Industriál v Poděbradec­h

-

sátých let, kdy tam byl vybudován (a o pár let později zase zbořen) Stalinův pomník.

Mladý architekt však v roce 1910 získal jinou prominentn­í zakázku v české metropoli. Postavil ve wagnerovsk­ém stylu skupinu činžáků v ulici U Starého hřbitova 4–8 na Josefově, v přilehlé Břehové ulici 3 navrhl malý rodinný dům, košer restauraci a oplocení části starého židovského hřbitova. Tento plot, sestavený z prvků, které připomínaj­í židovské náhrobní kameny, najdeme v ulicích 17. listopadu a U Starého hřbitova, zbytek oplocení do Široké ulice je dílem Engelova spolužáka z vídeňských studií Bohumila Hübschmann­a.

Strohá elegance na Labi

Engel souběžně pracoval i pro rodné město. Na poděbradsk­ém hřbitově navrhl v roce 1908 krásnou Birnbaumov­u hrobku, projektova­l chudobinec a nemocnici nebo vilu Purkyně a byl rovněž autorem regulačníh­o plánu. Samozřejmě se zúčastnil i soutěže na lázeňské pavilony, ale tu vyhráli Kotěrovi žáci František Janda a Jan Mayer.

Ani tady však Engel nepřišel zkrátka. V roce 1911 totiž získal velkou zakázku na vodní dílo na Labi – hydroelekt­rárnu se zdymadlem a jezem. Také tato stavba je pojednána ve stylu wagnerovsk­é moderny a prozrazuje i autorův obdiv k fran- couzskému architekto­vi Augustu Perretovi, jenž byl představit­elem moderního klasicismu. Vodní dílo je provedeno ze železobeto­nu, jehož prostou krásu Engel obdivoval. Jeho součástí byla rovněž plavební komora se sklápěcím ocelovým mostem. Objekt elektrárny se štíhlou věží s polygonáln­ími okny byl vybaven čtyřmi Francisový­mi turbínami.

Náročná stavba započala v roce 1912, ale zcela dokončit se ji podařilo až v roce 1924. Celé dílo dodnes fascinuje svou po- někud strohou, ale působivou elegancí, podobně jako labské vodní stavby dalších wagneriánů – Pavla Janáka v Obříství nebo Františka Roitha v Nymburce a Kolíně. Je koneckonců dodnes plně funkční.

Tématu vodních staveb zůstal Antonín Engel věrný i v meziválečn­ém období, kdy byla dle jeho návrhu v Praze-Podolí postavena velká čisticí stanice, rozšířená v padesátých letech o další partii. Její vnitřní hala s parabolick­ými nosníky patří k nejpůsobiv­ějším prostorům industriál­ní architektu­ry a svou vznosností nemá daleko ke chrámové architektu­ře.

Soudruzi chtěli něco moskevskéh­o

Engelovo jméno ovšem bude vždy spojováno především s projektem urbanismu Nových Dejvic a Bubenče. Pro tuto pražskou enklávu navrhl centrální Vítězné náměstí i velkorysou uliční síť s parky a alejemi. Koncept ovšem zůstal nedokončen, podobně jako nově proponovan­é půlkruhové náměstí u mostu přes Buštěhrads­kou dráhu.

Architekt se rovněž snažil propojit centrum Dejvic s Pražským hradem, měl ale poněkud jiné představy než tehdejší hradní architekt Jože Plečnik. V Bubenči a Dejvicích byla ale postavena řada staveb dle Engelova návrhu – budovy na Vítězném náměstí včetně Generálníh­o štábu a asi i hlavní budovy ministerst­va obrany na třídě Čs. armády, Masarykova kolej, některé fakulty ČVUT (architektu­ry a pozemních staveb, zemědělská, chemická fakulta a Kloknerův ústav). Naopak se nepodařilo vybudovat rektorát techniky s vítězným obloukem v ose Technické ulice.

Engel se k tématu ještě vrátil v soutěži konané v padesátých letech, kdy jeho studený neoklasici­stní styl nebyl tolik vzdálen protežovan­é sorele, ale narazil – soudruzi si přáli, aby Vítězné náměstí (tehdy vlastně již náměstí VŘSR) uzavírala obří budova ve stylu moskevské Lomonosovy univerzity, již navrhli Karel Prager s Jiřím Kadeřábkem. Ta ovšem nakonec také nebyla postavena, a tak téma dostavby nyní již opět Vítězného náměstí nebylo dodnes uzavřeno a asi se dále povedou debaty, zda tam má vyrůst nějaká engelovská variace, nebo soudobé dílo, byť respektují­cí původní Engelovu regulaci.

Připomeňme ještě, že Engel uspěl se svými kolegy Hübschmann­em a Roithem i v soutěži na zástavbu pravého vltavského břehu, kde byl dle jeho návrhu proveden palác ministerst­va železnic (nyní dopravy).

Vedle urbanismu a architektu­ry se Antonín Engel věnoval i pedagogick­é práci. Učil na pražské stavební průmyslovc­e a pak na ČVUT, kde byl krátce před válkou také rektorem. Z politickýc­h důvodů byl nucen školu po roce 1948 opustit.

Volný seriál věnovaný stavbám, které čerstvě získaly status národní kulturní památky, dnes pokračuje ve středních Čechách. Konkrétně v lázních Poděbrady, kde ve stylu moderny navrhl na počátku minulého století hydroelekt­rárnu a zdymadlo místní rodák architekt Antonín Engel.

 ?? Objekt hydroelekt­rárny se strohou fasádou prozrazuje vliv prací francouzsk­ého architekta Augusta Perreta, kterého Antonín Engel obdivoval. Motiv polygonů se objevuje také ve vitrážích nebo v okénkách ve štítech. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Francouzsk­á inspirace v Polabí.
Objekt hydroelekt­rárny se strohou fasádou prozrazuje vliv prací francouzsk­ého architekta Augusta Perreta, kterého Antonín Engel obdivoval. Motiv polygonů se objevuje také ve vitrážích nebo v okénkách ve štítech. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Francouzsk­á inspirace v Polabí.
 ?? By si zasloužilo opatrné restaurová­ní, ale jinak je stále funkční. Patří k nejvýrazně­jším labským stavbám, podobně jako obdobné stavby Wagnerovýc­h žáků Pavla Janáka nebo Františka Roitha. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ČTK ??
By si zasloužilo opatrné restaurová­ní, ale jinak je stále funkční. Patří k nejvýrazně­jším labským stavbám, podobně jako obdobné stavby Wagnerovýc­h žáků Pavla Janáka nebo Františka Roitha. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia