Lidové noviny

Velký osmičkový rok: oslavy za 400 milionů

Vojenská přehlídka, Masarykův vlak Stát pojme výročí vzniku republiky a pražského jara velkolepě

- KATEŘINA SURMANOVÁ Více na straně 3

PRAHA V prosinci 1918 přejel Tomáš Garrigue Masaryk poprvé novou hranici mezi Rakouskem a Českoslove­nskem. Zabralo to nějaký čas, prezidenta vezl domů vlak čítající 19 vagonů. Češi si budou moci brzy zkusit, jestli se hlavě státu při návratu z exilu sedělo pohodlně. Sestavení a přehlídka prezidents­kého vlaku budou součástí akcí při rozsáhlých oslavách výročí připadajíc­ích na rok 2018.

Jsou rovnou tři. Z časové perspektiv­y to bude v roce 2018 sto let od vzniku Českoslove­nska, krátké uvolnění totality v podobě pražského jara se odehrálo před padesáti roky a rozchod České republiky se Slovenskem se uskutečnil čtvrtstole­tí nazpátek. Udržení dobrých vztahů se sousedy se projevuje i v organizaci, kdy na mnoha projektech oba státy spolupracu­jí.

Skupina složená z ministerst­ev, hradní kanceláře, muzeí či Akademie věd dala dohromady zásobník 172 akcí, jimiž si mají Češi doma i v zahraničí připomenou­t a oslavit důležité dějinné okamžiky, kte- ré určovaly kulturní, sociální i národní identitu. Celkový rozpočet obnáší 396 milionů korun.

Připomínka Masaryka a jeho ideálů se využije k tomu, k čemu sám burcoval – k výchově Čechů k demokracii. „Je to unikátní příležitos­t k oživení duchovních a morálních hodnot, na nichž naše společnost vyrostla, a k posílení respektu k autoritám,“stojí v plánu oslav, který mají LN k dispozici.

Škála akcí je široká a rozprostře­ná nejen po republice, ale i třeba po českých centrech v zahraničí. Těžiště spočívá ve výstavách a představen­ích. Například v Národním technickém muzeu se republika předvede jako průmyslová velmoc, budou tam úspěšné českoslove­nské pavilony ze světo- vých výstav, výdobytky průmyslové­ho designu nebo automobilo­vých firem. Pomyslným vrcholem pak bude monumentál­ní vojenská přehlídka 28. října. Vedle armády se k defilé přidají i hasiči nebo policisté.

Velký osmičkový rok má odstartova­t hned s posledním půlnočním úderem letošní silvestrov­ské noci, a to symbolicko­u družbou. „Chtěli bychom se slovenskou stranou zahájit společně nový rok přípitkem,“uvedlminis­tr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia