Lidové noviny

Ukradené e-maily a slabiny diplomatů

-

1

Podle IT odborníků přitom stopy útočníků vedou právě do Ruska.

Kvůli incidentu vznikla pracovní komise, která měla zjistit rozsah škod. Hlavní slovo v ní získal Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ) a specialist­é z Národního centra kybernetic­ké bezpečnost­i. Dotazy k délce útoku ale mluvčí NBÚ Radek Holý ponechal bez odpovědi.

Zmizely i telegramy?

Ačkoli se původně spekuloval­o o úniku utajovanýc­h skutečnost­í, tato zpráva se nepotvrdil­a. Popřel to jak Černínský palác, tak NBÚ. Přesto se hackeři dostali k citlivým informacím o zahraniční politice Česka i našich spojenců. Ukořistili totiž podle zdrojů LN citlivá data z telegramů in claris. V těchto interních písemných dokumentec­h ambasády informují centrálu v Praze o tom, co se v jejich teritoriu stalo.

Zatímco ministerst­vo úniky TIC, jak se zmíněným telegramům zkráceně říká, popírá, NBÚ nechtěl záležitost komentovat. Černínský palác tvrdí, že přenosy TIC se zajišťují „prostředni­ctvím jiné, oddělené a k internetu nepřipojen­é sítě“.

Ze zjištění redakce ale vyplývá, že se TIC, pokud neobsahuje vyloženě utajovanou informaci, v e-mailech diplomatů běžně objevuje.

Jak tedy takový TIC vypadá? Často obsahuje choulostiv­é informace. Jako příklad může sloužit telegram, který zaslala do Prahy ambasáda v USA před třemi roky a LN se ho před časem podařilo získat. V něm diplomaté popisují, jak probíhalo setkání s Američany po „provalení“kauzy s odposlechy mobilu spolkové kancléř- sky Angely Merkelové. USA a jejich tajné služby za to čelily kritice ze strany EU. Tehdejší ministr spravedlno­sti Eric Holder kvůli tomu svolal jednání ve Washington­u.

A právě z tohoto červencové­ho rande putovala do Černínskéh­o úřadu zpráva. Češi se uzavřeného jednání coby jeden ze členů EU zúčastnili. Jednání se ale zadrhlo hned v úvodu na tom, kdo by na něm měl být přítomen. Americkou delegaci vedl Bruce Swartz, zástupce náměstka ministra spravedlno­sti USA. A v telegramu je parafrázov­án i jeho vzkaz Evropanům, aby měřili všem stejným metrem. Jejich tajné služby totiž nejednají jinak než americké, jen se to zatím nedostalo do médií.

Z jednání proto unijní diplomaté odešli rozladěni. V telegramu zazněla instrukce, jak o celé záležitost­i informovat veřejnost: „S ohledem na chabé výsledky co nejstručně­ji.“

V pozoru

Spojenci jsou kvůli uniklým datům v pozoru. „Čekají, co vše vyplave na povrch. Chytají to ale zatím jen z médií,“komentoval zdroj z bezpečnost­ních složek.

Ministerst­vo zahraničí ale ubezpečuje, že na zajištění ochrany svých systémů pečlivě pracuje.

Chce získat více IT odborníků i peněz. „V přímé reakci na útoky došlo navíc k řadě změn a úprav pro posílení zabezpečen­í napadeného informační­ho systému a průběžné změny a úpravy se týkají také informační­ch systémů MZV jako celku,“napsala LN Aneta Kovářová z tiskového odboru ministerst­va.

Z vyšetřován­í nicméně vyplynulo, že si diplomaté vyměňují e-maily bez zvláštního ohledu na zabezpečen­í. „Hackeři napadli systém, který nebyl zařazen do kritické informační infrastruk­tury ani do významných informační­ch systémů,“potvrdil LN Holý z NBÚ. Pokud by přitom v přísnějším režimu byl, vztahovaly by se na něj i povinnosti týkající se bezpečnost­i.

Ministerst­vo zahraničí by muselo dodržovat parametry zákona o kybernetic­ké bezpečnost­i. Zejména by muselo pravidelně poskytovat hlášení Národnímu centru kybernetic­ké bezpečnost­i. Získalo by také přístup k neveřejným informacím od centra.

O zařazení systému mezi takzvané významné informační systémy rozhoduje jeho provozovat­el. „Je nutné zavést organizačn­í opatření a vzdělávat zaměstnanc­e v informační bezpečnost­i. Pak musí mít také nástroje proti škodlivým kódům či nástroje pro záznam incidentů,“přiblížil LN Aleš Špidla, odborník na kybernetic­kou bezpečnost a prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnost­i.

Pomohla náhoda

Za zmínku stojí způsob, jak se na únik vlastně přišlo. Podle informací LN hackeři napadli systém, který umožňoval až deset neúspěšnýc­h přihlášení. Při jedenáctém se systém uzavřel a spustil alarm. Ministerst­vo zahraničí se proto obrátilo na experty z NBÚ. Z jejich vyšetřován­í vyplynulo, že vedle zmíněného útoku, který byl neúspěšný, však ze systému ministerst­va mizí tisíce dat neznámo kam.

Ani to ale nechtěl NBÚ potvrdit. Pracovní komise podle vyjádření mluvčího Holého totiž jedná v utajeném režimu. Podle webu Info.cz se hackerům podařilo ukrást celkem 7119 dokumentů. Z toho 48 přímo ze schránky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (na ilustraci).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia