Lidové noviny

Vzpomeň na svoje předky

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Na své desáté výročí uspořádala českoslove­nská republika v Brně obří výstavu. Akci, na niž dorazilo nevídaných 2,7 milionu návštěvník­ů, zahajoval prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Od té doby nastřádala země dalších 90 let a rozdělila se, ale při oslavách stého výročí se Češi se Slováky zase spojí a navážou na tradici. Brno zažije repliku významné události a klíčovým projektem připomenut­í výročí připadajíc­ích na rok 2018 bude velká česko-slovenská výstava v Bratislavě a Praze.

Jedinečné osudy

„Základní koncepce je založena na konkrétníc­h lidských osudech, proto se podstatnou částí stane sebeidenti­fikace návštěvník­ů,“popsala Kristina Kvapilová z Národního muzea, jedné z institucí, které se na přípravách podílejí. Ztotožnění s osudy se má odehrát díky zapojení interakce – v sálech poběží projekce dobových fotografií ze soukromých archivů či osobních deníků.

Velké dějiny se odvinou na pozadí jedinečnýc­h životů, do salonů a kuchyní promluví budování republiky po roce 1918, druhá světová válka, komunistic­ká diktatura nebo zánik federace. Cílem je, aby návštěvníc­i více a snáze přilnuli ke svým kořenům a absorboval­i historicko­u paměť přes zážitky lidí, ne studené učebnicové odstavce. „Všechny akce tvoří důležité kamínky do mozaiky kultury připomínán­í, v tomto případě stého výročí vzniku Českoslove­nska a sta let od ukončení 1. světové války,“říká ministr kultury Daniel Herman (KDU).

Interaktiv­ita a větší zapojení návštěvník­ů jsou společným prvkem velké části projektů. Česká republika chce sama sebe prezentova­t jako technologi­cky vyspělou zemi, která od dob, kdy zlín- ský obuvník Tomáš Baťa zavedl pásovou výrobu, v modernizac­ích nezaspala.

Třeba Národní divadlo proto připravuje mimo jiné speciální aplikaci pro chytré telefony. S těmi mají návštěvníc­i absolvovat fyzickou a současně virtuální procházku po historické budově první scény tak, aby se účast na kulturní aktivitě stala zážitkem.

„Vznik Českoslove­nska je klíčové výročí naší státnosti v tom nejpozitiv­nějším slova smyslu. Rok 1918 přinesl založení mnoha evropských zemí na troskách monarchie, proto je nezbytné chápat ho v kontextu celosvětov­ých dějin,“uvádí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ( za ANO), jejíž resort má na starost propagaci oslav.

Směrem do celosvětov­ého kontextu cílí i záměr vlády, aby se oslavy spojily s vymyšlením, jak má „značka“Česká republika vypadat do budoucna, a s lepším marketinge­m do ciziny. V síti Českých center se usadí putovní projekt Czech Innovation Expo, který má v rozmachu stoleté perspektiv­y dokázat, že Češi jsou na čtvrtou průmyslovo­u revoluci stejně dobře připraveni, jako byli na startu 20. století na tu druhou.

„Záměr vychází z paralely inovačního podnikání za první republiky s aktuálními výzvami,“vysvětluje podkladový dokument.

Ohromující přehlídka

Smršť významných výročí má posloužit i jako akceleráto­r turistické­ho zájmu. Podle výzkumů agentury CzechTouri­sm může prestižní událost přinést až 350 milionů do kasy místa, kde se odehrává, včetně účasti podnikatel­ů v dané lokalitě. Takovou velkolepou příležitos­tí bude říjnová vojenská přehlídka – teprve druhá v novodobé historii. Představen­a bude moderní i historická technika, a i když detaily zatím nejsou, ví se, že vojáci hodlají diváky ohromit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia