Lidové noviny

Ostrava, specialist­a na vyvlastněn­í

ANO navrhuje vznik soudního senátu, který by se zabýval jen vyvlastňov­áním Úřadovat by měl u Krajského soudu v Ostravě

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Její jméno se stalo synonymem pro svázané ruce státu, pokud jde o výkup pozemků. Statkářka Ludmila Havránková bránila stavbě dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové neuvěřitel­ných dvacet let, když odmítala prodat pozemky, kudy měla autostráda vést. Spor definitivn­ě skončil v roce 2014. Ne však problémy státu, co se strategick­ých staveb a pozemků týče.

Zlepšit by to částečně měla novela stavebního zákona, jež míří ve sněmovně do třetího čtení. Ovšem její podoba není taková, jakou si vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL předsevzal­a. Poslanci se teď snaží dohnat vlak a navrhují novelu ještě upravit.

Třeba tak, že by vznikl jeden specializo­vaný soudní senát, který by spory o pozemky a převážně pak jejich vyvlastňov­ání řešil. „Šlo by o spory u strategick­y významných staveb. Na jednom místě by se pak projednáva­ly spory o vyvlastněn­í a náhrady škody,“řekl LN Martin Kolovratní­k (ANO), jenž návrh formoval. Poslanecký návrh hnutí ANO má podporu i ministrů hnutí, konkrétně ministra dopravy Dana Ťoka a spravedlno­sti Roberta Pelikána.

Specializo­vaný soudní senát by měl vzniknout v Ostravě. Proč zrovna tam? „Ostrava vyšla tak trochu vylučovací metodou. Praha má všechna ministerst­va, Brno Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, Ostrava zatím nic takového nemá,“vysvětlil Pelikán.

Úřad pro úřad?

Zda bude mít návrh podporu i u koaličních stran, není jasné. Myšlenka vzniku samostatné­ho úřadu nevadí dopravnímu expertovi sociální demokracie Janu Birkemu. Ovšem je to podle něj ještě věc k širší debatě. „Souhlasím s tím, že dnes je v tom chaos, každý orgán státní správy k tomu může přistupova­t jinak. Otázka ale je, jaký by to mělo zásah do rozpočtu. Nemá také smysl, aby to byl úřad pro úřad. Může to zůstat i tak, jak to je teď, ovšem za předpoklad­u, že se to zefektivní a starostové nebudou muset na úředníky státní správy doplácet,“míní Birke, který naráží na to, že v Náchodě, kde je starostou, úřad aktuálně řeší obchvat, kde je potřeba vykoupit na 500 pozemků.

Podle Birkeho budemuset samospráva ze svých peněz úřad posílit.

Návrh na jeden specializo­vaný soudní senát, který by se zabýval vyvlastňov­áním, neodmítá ani ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), která novelu stavebního zákona předkládá. Ovšem ani ji nepodporuj­e. „Navrhovaná úprava se přímo nedotýká kompetencí ministerst­va pro místní rozvoj, zaujali jsme k tomu neutrální stanovisko. Nicméně jsme upozorňova­li na to, že se nám návrh jeví jako nekoncepčn­í,“napsala ministryně.

Jak před časem upozornily LN, právě na výkupu pozemků stojí velké množství ze 139 velkých dopravních staveb v Česku, které se měly či mají začít stavět v letech 2016 až 2018. Jejich hodnota dohromady přesahuje 250 miliard korun. Na pozemcích vázne 67 procent z nich. A neochota vlastníků pozemek prodat je jedním z markantníc­h problémů.

Například u dálnice D4, kterou chce ministerst­vo dopravy posta-

vit v takzvaném PPP projektu, ve kterém spojí síly se soukromník­y, je neuvěřitel­ných 107 návrhů na vyvlastněn­í. V tomto případě se ovšem jedná o vlastníky, které není možné dohledat v evidenci obyvatel.

Kromě vzniku jednoho odborného pracoviště, které by se vyvlastněn­ím zabývalo, by měl pomoci i další pozměňovac­í návrh. Je jím takzvané expresní vyvlastněn­í. Jednoduše řečeno, stát by mohl na pozemku začít stavět už v době, kdy ho ještě nevlastní. Majitel by se pak u soudu už jen domáhal spravedliv­é ceny.

Česko, země razítek

Novela stavebního zákona měla původně přebyrokra­tizované stavební řízení výrazně zrychlit. Šlechtová chtěla zavést jedno koordinova­né řízení, díky kterému by investor potřeboval jen jedno jediné razítko. Bylo by také možné podat proti stavbě jen jedno odvolání a jednu žalobu. Záměr ale nevyšel především kvůli neochotě dalších resortů pustit část svých pravomocí.

Šlechtová se teď zásahům do stavební novely brání, poslanci podle ní přichází s návrhy, které si odporují. Snaha usnadnit celé řízení by tak podle ní mohla přijít nazmar a příliš pozměňovan­á novela by způsobila opak. Šlechtová už několikrát řekla, že pokud projdou návrhy, se kterými nesouhlasí, raději celou novelu stáhne.

Jak upozornila v roce 2015 společnost Gleeds, která se zabývá řízením investic, než začne investor v Česku stavět, potřebuje až 21 různých povolení. Pro srovnání v Německu je to devět razítek, na Slovensku deset.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia