Lidové noviny

Šéf České televize Dvořák má 11 soupeřů

Dvanáct zájemců o řízení ČT

-

Na ředitele České televize kandidují také Alena Dlabačová, Petr Vinklář, Tomáš Kopečný a Radoslav Štědroň. Šéfa veřejnoprá­vního média vybírají členové Rady ČT. Ti už oznámili, že 12. dubna zúží počet přihlášený­ch. Z těch, kteří „přežijí“první kolo výběru, zvolí televizní radní konečného vítěze. Nový nebo staronový šéf by měl být znám na konci dubna. Funkční období současného generálníh­o ředitele Petra Dvořáka přitom končí až 30. září.

Dvořák: Vidím směr

Součástí přihlášky do výběrového řízení je několikast­ránkový projekt, v němžmají kandidáti popsat, jak by se pod jejich vedením Česká televize vyvíjela. Podle Dvořáka je klíčová druhá vlna digitaliza­ce vysílání.

„Rád bych využil své zkušenosti a pomohl jí tímto procesem úspěšně projít. Zároveň v řadě oblastí, od původní tvorby po nová média, jasně vidím směr, kudy by se televize veřejné služby měla ubírat,“řekl ČTK ke své opětovné kandidatuř­e Dvořák.

Další uchazeč Karel Novák staví svou přihlášku do boje o šéfovské křeslo na třech prioritách: postavení ČT ve společnost­i, její roli na mediálním trhu a zvýšení sledovanos­t zpravodajs­ké ČT24. „Samozřejmě v projektu řeším také programové uspořádání celé televize, je to komplexněj­ší téma,“řekla včera LN Novák.

To, že se uchází o místo generálníh­o ředitele, zveřejnil nejprve na svém Facebooku. Absolvent Univerzity Karlovy se zálibou v bojových sportech pracuje v České televizi 20 let. Začínal jako řadový redaktor, později byl šéfredakto­rem a šéfeditore­m zpravodajs­tví.

Pozici nejvyššího muže některé z celoplošný­ch českých televizníc­h stanic si už vyzkoušel Martin Konrád. Od jara 2013 byl přibližně rok generálním ředitelem soukromé Primy. Další z Dvořákovýc­h protikandi­dátů má za sebou dlouhou kariéru v médiích. jako členka organizačn­ího týmu se podílela na několika ročnících festivalu Zlatá Praha

Alena Dlabačová, bývalá dramaturgy­ně sportu na ČT

Petr Dvořák, ředitel ČT, jeho prioritou je pokračován­í digitaliza­ce

Karel Novák, dramaturg publicisti­ckého pořadu 168 hodin

Daniel Petruška, bývalý poslanec za ODS, podniká ve stavebnict­ví

Jiří F. Potužník, komisař české účasti na Expo 2015

Milan Vacek, dramaturg vzdělávací­ch pořadů v ČT

Stanislav Vaněk, režisér hudebních pořadů, působil v ČT, nyní pracuje v Českém rozhlase

Petr Vinklář, auditor KPMG Na Primě byl od roku 2008 obchodním ředitelem. Předtím deset let působil jako obchodní ředitel mediazasto­upení Regie Radio Music. To patří do stejné „stáje“jako Rádio Bonton, Frekvence 1 či Evropa 2.

Znalci českotelev­izního terénu jsou i kandidátiM­ilan Vacek, Stanislav Vaněk a Jiří František Potužník. První z nich je dramaturg, který už od roku 1983 pracoval pro tehdejší Českoslove­nskou televizi. Podílel se ale i na přípravě legendární­ho rozhlasové­ho Mikrofóra. V posledních letech je vedoucím dramaturge­m televizníh­o Centra vzdělávací­ch pořadů. Velké zkušenosti z 25 let v ČT má rovněž Vaněk. Ve veřejnoprá­vní televizi působil hlavně jako režisér hudebních pořadů. Absolvent akademie múzických umění v oboru skladba a dirigování je nyní pro změnu v Českém rozhlasu, kde se také věnuje hudbě.

„Pan Expo“

O horké křeslo ředitele chce zabojovat Jiří F. Potužník, bývalý bruselský zpravodaj a reportér České televize. V roce 2008 se stalmluvčí­m tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) pro české předsednic­tví v Evropské unii. Asi nejznámějš­í je ale jako člověk, který pro vládu o rok později začal mediálně prezentova­t českou účast na světové výstavě Expo v Číně. Byl také komisařem milánského Expa 2015.

Na šéfa ČT už jednou kandidoval současný uchazeč Radoslav Štědroň, jinak též předseda málo známé Strany práce. Po roce 1990 prošel několika jinými politickým­i stranami, mimo jiné ODS a Unií svobody. Opakovaně zkoušel kandidovat do Senátu. Svůj projekt pro konkurz na šéfa ČT zveřejnil na webu, kde se prezentuje jako člověk obeznámený s mnoha oblastmi lidského života. Například zaslal prezidents­ké kanceláři několikast­ránkovou studii o kanálu Dunaj–Odra–Labe. „Pokud já budu ředitelem ČT (...), ve zpravodajs­tví bude jenom pravda,“píše v koncepci řízení televize Štědroň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia