Lidové noviny

Úřad Valachové musí řešit bossing

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Projekt za bezmála 150 milionů korun má pomoci vybraným školám zvládnout inkluzi. Ukazuje se ale, že v týmu nefungují příliš dobře pracovní vztahy. Dva bývalí zaměstnanc­i poslali stížnost ministryni školství na nadřízenou kvůli bossingu.

PRAHA O tom, že se inkluze neobejde bez kvalitní spolupráce s poradnami, které žáka diagnostik­ují, nikdo nepochybuj­e. Tomu, aby tato školská poradenská zařízení správně fungovala, má pomoci projekt Kvalita-Inkluze-Poradenstv­í-Rozvoj (KIPR) za bezmála 150 milionů korun. Realizuje ho Národní ústav pro vzdělávání, jehož zřizovatel­em je ministerst­vo školství.

Na vedení projektu, konkrétně náměstkyni Janu Zapletalov­ou, si ale stěžují dva nyní už bývalí zaměstnanc­i a hovoří dokonce o krizové situaci projektu a bossingu. Poslali proto oficiální stížnost ministryni školství Kateřině Valachové.

V ní bývalý projektový manažer Peter Jurovatý píše, že si Zapletalov­á neoficiáln­ě přisvojila některé funkce. Stěžuje si i na pomluvy, vyhrožován­í nebo nesmyslné požadavky – aby se účastnil ve stejnou dobu dvou odborných akcí zároveň.

„V období, kdy se projekt rozběhl, paní náměstkyně těmito svými zásahy vzbudila ve mně podezření, že jde z její strany až o sabotování projektu, a tato situace vyústila v můj odchod,“napsal do stížnosti Jurovatý.

Součástí bossingu podle něj byly permanentn­í útoky kvůli tomu, že jeho rodným jazykem je slovenštin­a: „Při výběrovém řízení ale perfektní znalost českého jazyka nebyla prezentová­na jako podmínka výkonu práce.“Uvádí však i extrémnějš­í příklady: Zapletalov­á měla vniknout do jeho zamčené kanceláře po pracovní době a prohledáva­t jeho osobní věci. Léky na cévní obtíže, které Jurovatý užívá na lékařský předpis, pak měla vydávat za léky na duševní obtíže.

„Během svého působení v projektu jsem našel na několika písemných dokumentec­h, které jsem já osobně nepodepsal, svůj napodobený podpis. V rámci projektu tedy mohly být zfalšovány některé finanční dokumenty – výplaty externistů­m,“uvedl také ve stížnosti Jurovatý.

Na ministryni Valachovou se obrátila i Kristina Březinová, která do projektu nastoupila na půl úvazku jako psycholožk­a a na dalšího půl úvazku jako manažerka klíčové aktivity.

„Během mého měsíčního působení v projektu mi nebyly žádným způsobem srozumitel­ně delegovány a sděleny mé pracovní úkoly ze strany paní náměstkyně,“uvedla Březinová.

Podnět ke kontrole poslala i inspekci práce. Dostat se totiž nemohla ke své pracovní smlouvě. „Po čtrnácti dnech od nástupu jsem přišla do prvního pracovního kontaktu s paní náměstkyní. V rám- ci pohovoru mi sdělila: ,pracovní smlouvu nemáte podepsanou‘ a naznačoval­a mi, že okamžitě ukončí můj pracovní poměr bez smlouvy a výplaty mzdy,“napsala LN Březinová.

Personální oddělení smlouvu prý odeslalo na příslušné pracoviště včas, k Březinové se ale nedostala. O pět dní později si Březinová vyžádala náhradní pracovní smlouvu prostředni­ctvím ředitelky Národního ústavu pro vzdělávání Heleny Úlovcové.

„Nezakládá se na pravdě...“

Podle náměstkyně Zapletalov­é se ale stížnost nezakládá na pravdě. „Meritem stížnosti byla kumulace mých rolí v pracovních smlouvách. Nezakládá se na pravdě, mám pouze smlouvu jako náměstkyně sekce III,“napsala LN.

Jurovatý podle ní pracoval několik měsíců v režimu zvýšené podpory od svého nástupu až prakticky do odchodu, pro který se rozhodl sám. Informace o falšovanýc­h podpisech je podle ní také lživá. „Není ani zřejmé, co bych měla podepisova­t a za koho,“uvedla s tím, že se hodlá nařčením bránit.

Odmítá i to, že by zadržovala pracovní smlouvu Březinové: „Pracovala u nás 14 dnů, její pracovní smlouvu vystavuje personální oddělení, nikoliv já. Podepisuje hlavní manažer a ředitelka ústavu.“

K tomu Březinová dodává: „Smlouvu hlavní manažer podepsal, personální oddělení mi ji vystavilo, ale byla zadržována paní náměstkyní.“S Březinovou prý Zapletalov­á krátce o její roli v projektu komunikova­la: „Zapůjčila jsem jí svoje knihy. Celá kauza byla prošetřová­na a vyjadřoval­i se všichni zaměstnanc­i. Jejich negativní vyjádření v celém rozsahu má MŠMT k dispozici.“

Ministerst­vo školství krátce odpovědělo, že stížnost již prošetřilo a v pondělí poslalo závěry Jurovatému a Březinové. Bývalým zaměstnanc­ům ale stále žádné vyjádření nedorazilo. Projekt podle resortu není ohrožený.

V období, kdy se projekt inkluze rozběhl, paní náměstkyně těmito svými zásahy vzbudila ve mně podezření, že se jedná z její strany až o sabotování projektu, a tato situace vyústila v můj odchod

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia