Lidové noviny

Pelikán chce sundat talár soudci Veselému

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes rozhodne o žalobě ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) na soudce Miroslava Veselého. Pelikán navrhuje, aby ve funkci soudce skončil.

Ministr má za to, že soudce insolvenčn­ího úseku Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch pěstoval velmi úzké vztahy s insolvenčn­ím správcem Ivem Halou. „Tyto vztahy pak měly mimořádně narušit důvěru v nestrannos­t a nezávislos­t dotyčného soudce,“cituje z textu kárné žaloby Sylva Dostálová, tisková mluvčí NSS.

Odposlechy na soudě

Celý případ je propojený s insolvenčn­ím řízením ústecké chemičky Via Chem Group, které řešil právě českobuděj­ovický soud. Kvůli manipulaci s tímto insolvenčn­ím řízením je pak trestně stíhán Hala, miliardář Petr Sisák a dnes již bývalá soudkyně Marie Červinková.

Právě policejní odposlechy z trestní kauzy kolem chemičky jsou Pelikánový­m „esem v ruká- vu“. Nahrávky mají totiž dokazovat nadstandar­dní vztahy soudce Veselého a správce Haly.

Klíčový důkaz, o který ministr spravedlno­sti svůj návrh opírá, však může kárný senát smést ze stolu. Podle dosavadníc­h rozhodnutí NSS totiž lze takové odposlechy použít výhradně v trestních řízeních, nikoli u kárných prohřešků. Dnešním záměrem Pelikána je tak tento směr judikatury zvrátit.

Za narušení důvěryhodn­osti v nestrannos­t soudce požaduje Pelikán pro Veselého nejvyšší trest – odvolání z funkce. Dle statistik NSS takto kvůli kárným proviněním skončilo už 36 soudců. Nejčastěji udělovaným trestem však bývá snížení platu soudců.

Není to poprvé, co se Pelikán zajímá o jihočeský soud. Letos v únoru stál před kárným senátem v pozici žalobce přímo proti jeho předsedovi Milanu Tripesovi. Tomu vyčítal netranspar­entní přidělení 1521 případů na insolvenčn­ím úseku budějovick­ého soudu. Šéf soudu Tripes byl sice uznán vinným, kvůli malé míře pochybení mu trest uložen nebyl. Hlasování bylo ale těsné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia