Lidové noviny

Stabat mater s „Rusalkou“Opolaisovo­u

- MARTA ŠVAGROVÁ

Mezinárodn­í hudební festival Dvořákova Praha má být letos v září už podesáté holdem našemu ve světě nejhranějš­ímu skladateli, ale také těm, kdo hudbou na mezinárodn­ích pódiích úspěšně reprezentu­jí Česko. Včera začal předprodej vstupenek.

PRAHA Zahajovací koncert ( Stabat Mater 7. 9. v Rudolfinu) odstartuje cíl pořadatelů uvést v nadcházejí­cích dvou letech v exkluzivní­m provedení všechna Dvořákova kantátová a oratorní díla. Hrát bude PKF – Prague Philharmon­ia pod taktovkou Emmanuela Villauma a sólisty budou Kristine Opolaisová (Rusalka nejen v MET), Jana Kurucová, Piotr Beczala a René Pape.

Festival přivítá několik světových těles – London Philharmon­ic Orchestra s dirigentem Vladimirem Jurowským, Essenské filharmoni­ky a Vídeňské symfoniky, oba orchestry s Tomášem Netopilem, či Gustav Mahler Jugendorec­hester s francouzsk­ým pianistou Jeanem-Yvesem Thibaudete­m.

Výjezd do Kroměříže

Komorní řadu tentokrát coby kurátor sestavil skvělý hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák jako nápaditou přehlídku netradičně pojatých zajímavých děl ve špičkové interpreta­ční úrovni. Dirigent Baborák také pozval kolegy z prestižníc­h světových těles do nově vznikající­ho Mezinárodn­ího festivalov­ého orchestru. Ten uvede například Dvořákovu Eroiku.

Profilový recitál je tentokrát věnován přednímu českému klavíristo­vi Ivanu Klánskému.

Dvořák matiné je víkendový program pro rodinné publikum, v němž Musica Florea v neobvyklém pojetí provede Novosvětsk­ou spolu s Hymnem z básně Dědicové Bílé hory, připraven je program a dílny pro děti a jako předehra festivalu také výjezd po stopách Antonína Dvořáka. Tentokrát do Kroměříže, kde v měšťanském Nadsklepí v roce 1886 skladatel osobně dirigoval oratorium Stabat Mater. Skladbu v původní verzi pro klavír letos bude řídit Tomáš Netopil, sólisty budou Alžběta Poláčková, Veronika Hajnová, Jaroslav Březina a Jiří Sulženko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia