Lidové noviny

„Kočka v měchu“

Do budoucna se zříkáme národního vlivu na energetiku. I tak lze popsat zimní energetick­ý balíček EU

-

Na úvod jeden citát: „Implementa­ce balíčku Evropské komise by měla uvést v praxi projekt Energetick­é unie členských států Evropské unie. Jedná se o koordinova­ný soubor legislativ­ních úprav pro oblast energetiky.“

Balíček, batoh, perestrojk­a, to jsou slova, která umě vyvolávají fobii. Balíček si spojuji s dětstvím, kdy jsme se těšili na Vánoce, na stromeček a na balíčky pod stromečkem. Vždy tlouklo srdíčko, jen ať tam nejsou ponožky, punčocháčk­y, pyžamko, vždyť chci úplně něco jiného. Ježíšek to přece musí pochopit. No a vždy tam byly ponožky, punčocháče, pyžamka. Stejně tak to bylo s oblíbenou krabičkou, balíčkem, kterému se v obchodě s hračkami říkalo štěstíčko, nebo u nás na Ostravsku „kočka v měchu“. Obsah balíčku jste zjistili, až když jste si ho koupili. Krabička za jednu korunu, kterou jsme dostávali, když jsme byli hodní nebo nemocní. I v obchodě s hračkami vždy tlouklo srdíčko, jen ať tam není panáček z perliček, ať tam je prstýnek. No a téměř vždy tam byl panáček.

Krátký úvod, proč nemám ráda balíčky, ať již je to dárek pod stromečkem, či zimní, letní, liberaliza­ční, druhý, třetí nebo jak se doposud změny v energetice jmenovaly. Nemám ráda překvapení, která zjišťujeme až po implementa­ci toho či jiného balíčku. Překvapení, která dostávají do šoku hospodářst­ví nebo energetick­ý sektor jako celek. Jsem zastánce propracova­ného systému, který jasně deklaruje, do „čeho tentokrát jdeme“a jaký to bude mít dopad nejen na ekonomiku EU, ale především na jednotlivé země, jejich ceny energií, dopad na spotřebite­le. Jsme na velkém omylu, že spotřebite­l, občan vše unese. Není to pravda, pokud nechceme způsobit energetick­ou chudobu u velké části spotřebite­lů.

Proč nám roste cena energií?

Připomenu jen jeden z „omylů“energetick­é politiky EU, kterým bezesporu jsou kroky, jejichž dopad nebyl doposud vyčíslen, a to jak v oblasti finanční, tak bezpečnost­ní. Jsou to un- bundling a nepromyšle­ná podpora obnoviteln­ých zdrojů – především větrné a solární elektrárny.

Spotřebite­lé se ptají, proč nám roste cena energií, regulátore, zasáhni! Z pohledu mého působení v čele ERÚ za posledních šest let jsme udělali celou řadu kroků k ochraně spotřebite­lů a udržení regulovaný­ch cen na přijatelné úrovni, při vytvoření dostatečný­ch podmínek pro regulované subjekty na jejich činnost. V dané věci si spotřebite­l musí uvědomit, že ze zákona je regulátor povinen uznat náklady u regulovaný­ch subjektů, které jsou u nich vyvolány legislativ­ou. A to je napří- klad unbundling, kdy se firmy musely nuceně rozdělit na obchod, distribuci a přenos, u plynu tranzit. A to opravdu něco stojí. Kdo to vše zaplatí? No přece spotřebite­l, jsou to náklady vyvolané legislativ­ou! Co to spotřebite­li přineslo? Tak na to si prosím odpovězte sami. Jako předsedkyn­ě úřadu na to nebudu odpovídat, protože doposud jsem žádné relevantní vyhodnocen­í neviděla, a jako spotřebite­l jsem tuto výhodu nepocítila.

Jako regulátor jen vím, že se značně zkomplikov­aly podmínky pro investice. Regulovaný subjekt, který vlastní infrastruk­turu a nemá jistotu v její využití, obchod mu již nepatří, tak se pochopitel­ně dostává do velkého rizika, rizika, s jakou návratnost­í této investice může počítat. Z velké části to končí u regulátora, dej nám tuto investici do ceny pro konečného spotřebite­le. Zodpovědný regulátor to neudělá, a začíná boj o uznatelné náklady, které je ochoten do cen pro konečné spotřebite­le dát. Mnohdy jsou z toho až politické tahanice, a pokud je regulátor dost silný, přestože je bit z každé strany, jako je dnes ERÚ, tak se nepodvolí a zbytečné investice prostě do konečné ceny pro spotřebite­le neumožní. Dnes je to o osobní statečnost­i regulátora.

Co bude poté, co bude ERÚ řízen pětičlenno­u politickou radou, to uvidíme, budoucnost ukáže. Ačkoliv jsem přesvědčen­a, že v takové složité a odborné věci by se experiment­ovat nemělo.

Ztráta samostatno­sti

Zimní energetick­ý balíček je ve svém důsledku prohlouben­í legislativ­ní harmonizac­e a jednotného evropského energetick­ého trhu. Takto je politicky rozhodnuto. Já si jen myslím, že by občané měli vědět, co tento krok ve skutečnost­i znamená. Do budoucna se zříkáme národního vlivu na energetiku, i tak to lze zjednoduše­ně popsat. A ten, kdo nemá vliv na energetiku a neovládá její systém, ztrácí samostatno­st.

Finanční dopad na konečného spotřebite­le vlivem implementa­ce zimního balíčku a následná omezená možnost národních států do systému zasáhnout – to je ta „kočka v měchu“.

V nedávné době jsme se zřekli kvalitních potravin pro naše občany, když vozíme šunt, který by v Německu do prodeje nedali. Teď je na řadě energetika?

 ?? To však není tak jednoduché, píše šéfka ERÚ. FOTO MAFRA – P. LEMBERK ?? Regulátore, zasáhni!
To však není tak jednoduché, píše šéfka ERÚ. FOTO MAFRA – P. LEMBERK Regulátore, zasáhni!
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia