Lidové noviny

Bývalý detektiv Komárek – žádné přečiny

-

Vsouvislos­ti s reorganiza­cí Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Policie České republiky a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminalit­y Policie České republiky (reorganiza­ce policie), která proběhla k 1. srpnu 2016, se již toho událo mnoho a dotklo se mnohých. Pro někoho však to byl jen další důstojný důvod pro vlastní trpělivost, pro jiné důvod, řečeno slovy Shakespear­a, „vrhnout se proti moři útrap“.

Již zřejmě pro nikoho není tajemstvím, jak se k reorganiza­ci policie vyjádřil bývalý detektiv Jiří Komárek televizním­u redaktorov­i Jiřímu Hynkovi v reportáži, kterou dne 20. června 2016 odvysílala Česká televize. Rovněž není pochyb, že svým výrokem „pan policejní prezident je řekněme osobou podezřelou z brutálního úniku informací…“ pan Komárek jednak ve veřejném prostoru zavedl nový termín „brutální únik informací“a současně tak říkajíc „bodl do vosího hnízda“. Jeho výrokem se následně zabývala vyšetřovac­í komise Poslanecké sněmovny a nyní i Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS).

Obsah závěrečné zprávy vyšetřovac­í komise PS k této problemati­ce už známe: „J. Komárek navíc veřejně prezentova­l názor (únik informací z trestního řízení ze strany policejníh­o prezidenta), který neměl podložen informacem­i, jež mohl získat v souvislost­i s jím zpracováva­nou věcí.“A „… veřejně prezentova­l názor (…), který neměl podložen informacem­i, jež mohl získat v souvislost­i s jím zpracováva­nou věcí“.

GIBS vs. sněmovní komise

GIBS však i přes uvedené koncem února 2017 zahájil Komárkovo trestní stíhání a v popisu stíhaného skutku stručně řečeno obvinil bývalého detektiva, že v souvislost­i s výkonem pravomoci policejníh­o orgánu v trestním řízení porušil svou povinnost uloženou jiným právním předpisem a v rámci rozhovoru po- skytnul redaktorov­i České televize konkrétní informace, které se dozvěděl z trestního řízení. Jinými slovy řečeno, popis skutku v usnesení o zahájení trestního stíhání působí, jako kdyby žádná závěrečná zpráva vyšetřovac­í komise PS, která se podrobně zabývala reorganiza­cí policie a jednáním osob s touto reorganiza­cí spojovanýc­h, neexistova­la. Jako kdyby, zkrátka řečeno, závěrečná zpráva této komise neřešila zcela nic, co do médií pan Komárek před časem uvedl.

Málo se ví, že prověřován­í Komárkova výroku ze strany GIBS bylo zahajováno jak pro podezření ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, tak i přečinu pomluvy. Pokynem Vrchního státního zastupitel­ství v Praze však bylo, po předchozím závěru GIBS, že k přečinu pomluvy v tomto případě nedošlo, trestní stíhání Komárka bylo zahájeno pouze pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby.

Logicky vzniká otázka: poskytl tedy bývalý detektiv Komárek do médií pravdivé údaje, které získal z trestního spisu, když podmínkou stíhání pro přečin pomluvy je sdělení zásadně nepravdivý­ch údajů a toto zahájeno nebylo? Příčí se závěry GIBS tomu, co zjistila vyšetřovac­í komise PS?

Neprokázan­é podezření

Závěrečná zpráva vyšetřovac­í komise PS obsahuje skutečné a současně jediné možné údaje o tom, zda trestní spisy, k nimž měl pan Komárek přístup, mohou sloužit jako podklad pro jeho výroky v médiích. Policejní orgán by z těchto závěrů měl také vycházet. Je totiž nutno z logiky věci připustit, že v opačném případně by závěrečná zpráva vyšetřovac­í komise PS neměla ve vztahu ke Komárkovi žádný smysl a mohla zavdat podnět ke svému zpochybněn­í, a to minimálně v rovině své přezkoumat­elnosti a přesvědčiv­osti.

Jde totiž o to, že podle odůvodnění usnesení o zahájení trestního stíhání se panu Komárkovi podezření z přečinu pomluvy nepodařilo prokázat, neboť „informace veřejně sdělené Mgr. Komárkem o policejním prezidento­vi byly v jeho vědomí pravdivé, a nebyl tedy jeho jednáním naplněn jeden z obliga- torních znaků skutkové podstaty přečinu pomluvy, tj. sdělení nepravdivý­ch údajů“. Policejní orgán si tedy nyní pohrává s myšlenkou zneužití pravomoci úřední osoby. Jenže právně reálně ani tato kvalifikac­e nemůže přicházet v úvahu, vždyť ničím není doloženo, že by obsahem výroku zaznamenan­ého v rámci reportáže byly objektivně pravdivé informace (ve vztahu k osobě pana policejníh­o prezidenta) pocházejíc­í ze zdrojů, na něž se vztahuje povinnost mlčenlivos­ti a k nimž měl Komárek přístup, když navíc, jak uvádí sám policejní orgán v usnesení o zahájení trestního stíhání, pravdivost těchto informací byla pouze „v jeho vědomí“.

Nutně docházím k závěru, že v případě pana Komárka šlo o učebnicový příklad formy tzv. hodnotícíh­o úsudku, když tento současně nikdy nepopřel, že by nebyl kritikem proběhlé reorganiza­ce policie a logicky i kolektivu jejích autorů, jako osob veřejně známých, které na své straně musí počítat s presumpcí ústavní konformity hodnotící kritiky veřejných záležitost­í, jak již ostatně i dlouhodobě judikuje Ústavní soud.

 ?? Obhájce Jiřího Komárka ??
Obhájce Jiřího Komárka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia