Lidové noviny

Tichá válka? Naopak, spolupráce je výborná

- Ad LN 28. 3.: Juncker vede s Prahou tichou válku Magdaléna Frouzová, tisková mluvčí, Zastoupení Evropské komise v Praze

Je škoda, že se dynamika oblíbeného českého vtipu občas vklíží i do politickýc­h procesů. V onom vtipu si jde pan Procházka vypůjčit k sousedovi Novákovi sáňky. Cestou k němu ale sám sebe hudrováním na Novákovu domnělou lakotu natolik přesvědčí, že ho soused odmítne („stejně mi je ten lakomec nepůjčí!“), až na něj v momentě, kdy otevře dveře, už jen vyštěkne: „Víte co, Novák? Ty vaše sáňky jsou nanic!“Jako vtip je to legrační. Ale když se to objeví jako logika v seriózním článku renomované­ho deníku, je to smutné.

Autor píše o pražské obranné a bezpečnost­ní konferenci, na kterou má v červnu přijet i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podobně jako ve zmíněném vtipu gradují v textu nepodložen­é dojmy, které zákonitě vedou k chybnému závěru. V rychlosti jen tři hlavní body:

1) Pražský summit prý „přijde o svůj zlatý hřeb, protože skončí bez jasné deklarace… plány byly prý původně mnohem odvážnější…“. Skutečnost je taková, že příprava konference teprve začíná a otázka výstupů je zcela otevřená. 2) Junckerův kabinet prý vzkázal, že půjde jen o formální účast, kde nelze očekávat zásadní kroky. Nesmysl. Nic takového nevzkázal. Naopak se očekává účast i dalších komisařů. 3) Za Junckerovo­u chladnou odezvou prý stojí pravděpodo­bně fakt, že čeští politici patří v EU k těm, kteří předsedu Komise zrovna nešetří. Tohle už je hodně velká dedukce, která k onomu „vaše sáňky jsou stejně nanic“už nemá moc daleko. Jaká chladná odezva? Celé to bylo obráceně. Spolupráce Junckerova týmu s českou stranou je výborná a jejím výsledkem je i tato konference. Už to, že se uskuteční v Praze, lze vidět jako onen zlatý hřeb. Mrzí nás, že ještě než k ní dojde, se ozývají hlasy, které celý projekt shazují. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia