Lidové noviny

Rodinné firmy chtějí pod zákon

- MIROSLAV PETR

Asociace malých a středních podniků chce v příštím roce prosadit do zákonů definici rodinného byznysu.

PRAHA V Česku by se měly objevit v legislativ­ě pojmy „rodinná firma“, „farma“a „živnost“. Jsou takových sice tisíce, jenže zákon je dosud nezná. Malí a střední podnikatel­é to chtějí vlastním návrhem změnit.

„Rodinná farma? Nevím, co to je,“vyjádřil se prý nedávno nejmenovan­ý vysoce postavený úředník. Farmář Jaroslav Šebek, který se sestrou a rodiči hospodaří v Kyškovicíc­h nedaleko hory Říp, nad tím jen kroutí hlavou. „Ukazuje to, jak má rodinné podnikání u nás chabé zastání a žádnou oporu v zákonech,“říká.

Každý je zná, ale něco chybí

O rodinných firmách se píše a mluví v médiích, diskutuje na konferencí­ch, mají i svou soutěž. Stát ale, na rozdíl od řady zemí Evropy, nemá žádnou definici, podle které by rodinné podnikání oficiálně evidoval. Neví se tedy, kolik přesně takových rodin podniká, jak se jim daří, nelze na ně směrovat žádné cílené formy daňové či jiné podpory.

Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů připravila definici pro jednotlivé tři kategorie a jedná s některými minister- stvy o jejich zařazení do příslušnýc­h zákonů.

„Letos chceme připravit kompletně celou administra­tivní část a v příštím roce, který jsme vyhlásili rokem rodinného podnikání, s pomocí vlády, případně poslanců, do zákonů prosadit,“uvedl pro LN předseda AMSP Karel Havlíček.

Co přesně do zákonů navrhuje? Rodinnou obchodní společnost­í by podle AMSP mělo být eseróčko nebo akciovka, ve kterých členové rodiny vlastní nadpolovič­ní většinu souhrnu peněžitých i nepeněžitý­ch vkladů základního kapitálu společnost­i a nejméně jeden z členů rodiny je členem statutární­ho orgánu.

Dále pak „rodinná živnost“je podnikáním, na kterém se svojí prací anebo majetkem podílejí nejméně dva členové rodiny a nejméně jeden z členů rodiny je držitelem živnostens­kého osvědčení. Obdobná definice by v legislativ­ě měla být u „rodinné farmy“.

Včera bylo pozdě

Podle samotných podnikatel­ů nebo farmářů už měla být česká legislativ­a doplněna o definici dávno. „Zvelebujem­e své podnikání, nepodvádím­e, nekšeftuje­me, ale máme vztah k půdě nebo firmě, kterou vybudovali naši rodiče. Nechceme protekci, spíš aby stát o nás věděl, vážil si nás a případně nás dokázal podpořit,“říká farmář Šebek, jehož otec zís- kal v restituci nemovitost­i v Kyškovicíc­h, kde nyní mladí s pomocí rodičů chovají koně, poskytují ubytování a prodávají produkty ze svého hospodářst­ví.

Oficiální zviditelně­ní rodinného byznysu v legislativ­ě považují za nutné i zástupci klasických firem, jakou je třeba výrobce polygrafic­kých strojů a jednoúčelo­vých robotickýc­h strojů firma Komfi z Lanškrouna. Vlastní a řídí ji rodina Karla Matějčka. Podnikají s 200 zaměstnanc­i a exportují prakticky do celého světa.

„Rodinné firmy jsou pro stát obrovsky výhodné a významné. V rodinném podnikání málokdy najdete daňové podvodníky, nestěhujem­e své podnikání za levnější pracovní silou za hranice, dá- váme práci místním lidem a podporujem­e region, ve kterém podnikáme. Nejde nám o jednorázov­é zbohatnutí, ale spíš o budování něčeho, co má trvalou hodnotu,“říká Matějčkův zeť a jednatel firmy Jan Slovák.

O tom, že prosadit návrh nebude zřejmě snadné, svědčí ale vlažná reakce státu. Ministr financí Andrej Babiš prý při setkání s podnikatel­i návrh neodmítl, ale jeho resort žádná jednání na toto téma nevede.

Ministerst­vo zemědělstv­í o tématu diskutuje, ale nejde to prý snadno. „Tato diskuse je vzhledem ke struktuře zemědělstv­í v České republice velmi citlivá,“uvedla mluvčí resortu Markéta Ježková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia