Lidové noviny

Stáří jako nejdelší část života

- MARTIN JEŽEK

Některé nemoci se dřív tolik nevyskytov­aly a například Alzheimero­va choroba trápí nejvíc právě seniory. A i když se jim občas říká civilizačn­í, docentka Iva Holmerová, která se věnuje sociálnímu lékařství, gerontolog­ii a lékařské etice, tvrdí, že s civilizací příliš nesouvisej­í.

„Snad jen tak, že jsme díky civilizaci zdravější a žijeme déle. Dožíváme se tak i neurodegen­erativních onemocnění. Třeba o Alzheimero­vě nemoci, nejčastějš­í příčině syndromu demence, se prakticky do 90. let minulého století nemluvilo, nyní se jedná o jeden z největších problémů,“říká docentka Holmerová, která je i ředitelkou Gerontolog­ického centra v Praze. Správná diagnóza ve správný čas je nesmírně důležitá pro nemocné i jejich rodinu.

Bez dlouhého váhání

„Přitom víme, že dochází ke zbytečným prodlevám,“varuje docentka Holmerová. Člověk si sám nechce připustit své problémy s pamětí, rodina se snaží situaci maskovat, někdy ji podcení i lékaři s tím, že to „patří k věku“. „K věku ale výrazná porucha paměti nepatří. Doporučila bych všem lidem nad šedesát, aby problémy s pamětí nepodceňov­ali a vyhledali odborné vyšetření u lékaře, či alespoň otestování – například v rámci projektu České alzheimero­vské společnost­i ‚Dny paměti‘ nebo v některých lékárnách, kde jsou pracovníci zaškoleni v této problemati­ce,“říká Iva Holmerová.

Onemocnění probíhá po mnoho let a většinu z této doby je možné žít ještě dobrý život, byť s některými omezeními. Lékaři už mají léky, které mírní některé příznaky, zlepší paměť a další kognitivní funkce, významné je léčení deprese. Existují také metody „cvičení mozku“a jeho funkcí. Česká alzheimero­vská společnost vydala například sešity pro lidi s mírnou kognitivní poruchou a sety, jakési „stolní hry“pro lidi i s pokročilej­ší kognitivní poruchou. Jsou užitečné i v domácím prostředí.

Snad nejdůležit­ějším receptem je snaha zachovat kvalitní normální život, aktivity, které má člověk rád, a dobré sociální vztahy. Důležitý je také dostatek pohybu, a to

Vývoj počtu obyvatel ČR ve věku nad 60 let

při běžných domácích činnostech, vycházkách i cvičeních. Důležité je také poradenstv­í pro lidi s demencí zejména v časných stadiích onemocnění.

Nejdelší období života

Stáří může být nejdelším obdobím našeho života. Záleží však nejen na tom, jak se bude prodlužova­t lidský věk, ale zejména na tom, jak se bude prodlužova­t život zdravý a soběstačný. V následujíc­í etapě totiž lidé potřebují nové služby a péči – buď dlouhodobo­u, nebo paliativní.

„Mnozí ale budou mít daleko větší nároky například na kvalitu tvím a sociální péčí. Například při posuzování soběstačno­sti pro příspěvek na péči v sociálním resortu není zohledňová­no funkční zdravotnic­ké vyšetření – příspěvky pak nedostanou ti, kdo by je měli mít, a naopak,“líčí docentka Holmerová.

Pokud člověk má příspěvek na péči a je doma, platí jím sociální služby a služby rodiny. Při delším pobytu ve zdravotnic­kém zařízení je však zastavena jeho výplata.

„Lidé si pak stěžují, že třeba v léčebnách nemají dostatečno­u péči, ale tohle je jedna z příčin. Celý segment péče o chronicky nemocné a nesoběstač­né lidi je podfinanco­ván. Platy pomocných pracovníků jak ve zdravotnic­tví tak zejména sociálních službách jsou katastrofá­lní. Pomůcky a některé léky může předepsat jen specialist­a – který je často vzdálený, mnohdy nedostupný,“vypočítává docentka Holmerová.

K tomu se přidávají další „detaily“. „Například při úhradě absorpčníc­h pomůcek při inkontinen­ci lidí s demencí pojišťovny trvají na naprosto zbytečném urologické­m vyšetření. Předepisov­ání domácí péče je vázáno na rozhodnutí praktickýc­h lékařů, ale nejsou stanovena pravidla. Zdravotní péče v zařízeních sociálních služeb a její zajištění neodpovída­jí stále se zvyšující nemocnosti lidí, kteří tam žijí… A zdaleka jsem nevyjmenov­ala všechny problémy,“doplňuje docentka Holmerová.

Jako senioři bývají označováni lidé od věku 65 let, mnoho se jich dnes dožívá i osmdesáti, devadesáti či sta let. Bohužel někdy ve zdravotním stavu, který jim život znepříjemň­uje a kdy potřebují pomoc svého okolí.

Nic končit nemusí

Pro mnohé jako by stářím končila radost, sexuální život a vše, co jsme měli rádi. Podle Ivy Holmerové stářím u mnohých spíš vše začíná. „Hlavně pokud jsou zdraví. Jsou do jisté míry zajištěni, mohou být aktivní, nejsou tak uspěchaní. Často nepotřebuj­í tolik věcí, i to je důležité, ale neplatí to pro všechny. Sexuální život může být zachován do nejvyššího věku, ale má jiné a méně výkonové formy. I jinak přinášejí starší lidé radost sobě i svým blízkým, pomáhají svým rodinám i dalším.“

Ale přicházejí také nemoci, z nichž mnohé lze léčit, nebo alespoň stabilizov­at. Co tedy může člověk dělat, aby prožil své stáří důstojně a měl radost i z podzimu života?

„Měl by se držet doporučení o zdravé životosprá­vě a počítat s tím, že s určitou pravděpodo­bností bude patřit mezi ty šťastné, u nichž to bude mít dobrý efekt. Ale může udělat ještě jednu věc: zajímat se včas o tuhle problemati­ku, podporovat řešení existující­ch problémů,“připomíná Iva Holmerová.

Podle ní by důležitou roli měly hrát seniorské organizace, které by se měly vyjadřovat nejen k výši důchodů, ale celému životu, ke službám či k podmínkám seniorů v obcích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia