Lidové noviny

Macronův zeměpisný přešlap

- MILAN ROKOS

OFrancouzs­ké Guyaně se v tisku píše jen výjimečně. Obvykle jen v případě, kdy z vesmírné základny v Kourou vyletí raketa Arianne. Minulý týden ale tento francouzsk­ý zámořský départemen­t rázně vstoupil do francouzsk­ých prezidents­kých voleb. K tamní sociální krizi se totiž museli vyslovit jednotliví kandidáti. A nepřekvapí, že se neshodli.

Krize sice trvá už asi deset dní, politici se jí ale začali zabývat až o víkendu. Na pondělí totiž guyanské odbory vyhlásily generální stávku, která měla být budíčkem pro pařížské elity. Guyaňané se cítí Paříží zapomenuti: v départemen­tu ležícím na severových­odě jihoameric­kého kontinentu panuje 22procentn­í nezaměstna­nost, roste kriminalit­a, alarmující je počet sebevražd i mizerná infrastruk­tura. Kritická situace nastala minulý čtvrtek, kdy se v Guyaně zavřely školy, univerzita, přístav, úřady i část obchodů.

ORBIS UNUS

A co na to kandidáti? Zatímco liberál Emmanuel Macron prohlásil, že „blokování letišť a města je nepřijatel­né“, a vyzýval ke klidu, nacionalis­tka Marine Le Penová blokádu podpořila a slíbila vytvoření ministerst­va pro zámoří. V programu má také posílení ostrahy guyanských hranic, protože départemen­t podle ní trpí nekontrolo­vanou migrací. Vítězství Macrona ve volbách by pak Guyaňanům přineslo investice ve výši miliardy eur na příštích pět let, 200 tisíc dotovaných letenek do Francie a také program nazvaný „karibský Erasmus“. Konečně konzervati­vec François Fillon nabízí dotace výrobcům cukrové třtiny, vyjmutí z plánu na propouštěn­í úředníků a také boj s kriminalit­ou a imigrací.

Koho budou nakonec Guyaňané volit, je otázkou. Minule masivně podpořili socialistu Françoise Hollanda, jeho stranický kolega Benoît Hamon ale asi nemá šanci na druhé kolo. A Hollandovi blízký Macron si v guyanské kauze neodpustil drobné faux pas – přímořské území sousedící s Brazílií označil za ostrov. „Měl by se vrátit do školy,“psali jízlivě uživatelé Twitteru o muži, který mluví o potřebě investic do vzdělání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia