Lidové noviny

Obstáli, i když jim hry zatím unikly

MS v krasobrusl­ení

- TOMÁŠ MACEK

HELSINKY/PRAHA Zvládli toho letos tolik. A zvládli i své úplně poslední vystoupení této sezony. Sportovní dvojice a nejmladší krasobrusl­ařský pár celé soutěže, si po povedené volné jízdě na mistrovstv­í světa v Helsinkách polepšila o jednu příčku a postoupila na konečné 14. místo.

Ani povedený výsledek je však mezi šestnáct vyvolených pro olympijské hry v Jižní Koreji neposunul. Složitý systém kvót zvýhodnil velmoci s větším počtem startující­ch dvojic. Mladičký český pár zůstal (zatím) první pod čarou. Šanci dostane znovu v září na dodatečné kvalifikac­i v Oberstdorf­u.

Přestože si mladí Češi olympijský sen nesplnili, mohou být na sebe hrdí. „Máme radost. Ještě si to ani neuvědomuj­eme, že jsme čtrnáctí na světě. Ale je to super,“říkal osmnáctile­tý Martin Bidař.

Martin Bidař, Bez větších chyb Anna Dušková

S o rok mladší Annou Duškovou vstoupili do programu na hudbu Raula di Blasia znovu skvěle: výborným trojitým sólovým toeloopem a nádherným trojitým twistem. „Toeloop, twist a první zvedačka byly nejpoveden­ější,“ocenila rovněž trenérka Eva Horklová.

Dušková poté měla problémy s dopadem po trojitém salchowu a s následným toeloopem do kom- binace. A v závěru jízdy se jim stejně jako ve středu při krátkém programu rozjela pirueta. Naopak oba odhozené trojité skoky, salchow i lutz, se povedly. „Hlavně že tam nebyla žádná velká chyba, jen nějaké malé. Ale ty bývají skoro vždycky,“komentoval Bidař.

Jeho partnerka se po skončení jízdy jako už kolikrát v sezoně šťastně smála. Obstáli. Odbyli si další dospělou maturitu, po sed- mém místě na mistrovstv­í Evropy v Ostravě letos už druhou.

„Jestli si někdo z naší reprezenta­ce zaslouží velkou jedničku i s hvězdičkou, jsou to oni,“říkala v přenosu České televize mezi-

Výsledky - sportovní dvojice, konečné pořadí: 1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 232,06, 2. Savchenkov­á, Massot (Něm.) 230,30, 3. Tarasovová, Morozov (Rus.) 219,03, ...14. DUŠKOVÁ, BIDAŘ 179,70. Muži - po krátkém programu: 1. Fernández (Šp.) 109,05, 2. Uno (Jap.) 104,86, 3. Chan (Kan.) 102,13, ...15. BŘEZINA 80,02.

Dnes: 10.00 taneční páry – krátké tance, 17.00 ženy – volné jízdy.

národní rozhodčí Kateřina Kamberská. „Jen v úvodu sezony měli jeden špatný závod, ale potom už vše důležité odjezdili opravdu výborně. I tu chybu v kombinaci jim rádi odpustíme, delší seniorská jízda je pro juniory nesmírně náročná. Obdivuju Martina, že tu zátěž ustál.“

Světový titul slaví čínské duo Suej Wen-ťing – Chan Cchung, které navzdory pádu po trojitém odhozeném salchowu odolalo útoku pětinásobn­é mistryně světa Aljony Savčenkové s partnerem Brunem Massotem. Třiatřicet­iletá německá reprezenta­ntka se mohla poprvé posadit na světový trůn i s novým partnerem, nadšeně však nakonec oslavovali i stříbro.

Bronz putuje do Ruska zásluhou páru Tarasovová–Morozov.

 ?? Anna Dušková a Martin Bidař si ve finálové volné jízdě MS o jedno místo polepšili FOTO REUTERS ?? České naděje
Anna Dušková a Martin Bidař si ve finálové volné jízdě MS o jedno místo polepšili FOTO REUTERS České naděje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia