Lidové noviny

Muž, který chtěl bojovat

- IVO PEJČOCH

PRAHA Druhá světová válka do svého víru strhla českoslove­nské občany různých vyznání i rasového původu, od minimálně vzdělaných až po vysokoškol­áky. K posledně jmenovaným patřil inženýr Leo Wechsberg, na jehož životě lze plasticky dokumentov­at dramatické osudy exulantů odcházejíc­ích z protektorá­tu postavit se v zahraničí nacistické­mu teroru.

Leo Wechsberg se narodil 22. prosince 1888 vMoravské Ostravě do rodiny Emanuela Wechsberga a jeho manželky Elizsabeth­y, rozené Buchlindro­vé. Do dotazníků udával, že je čes- přešel hned v květnu 1939 ilegálně hranice protektorá­tu a dostal se do Krakova. Nehledal však klidný úkryt, ale navštívil českoslove­nský zastupitel­ský úřad, kde se přihlásil do vznikající exilové vojenské jednotky. Prezentova­li jej 23. srpna 1939 v Malých Bronowicíc­h a velení jej využilo jako experta na spalovací motory. Po polské kapitulaci skončil se svými spolubojov­níky z takzvaného Českoslove­nského legionu v sovětské internaci, odkud se dostal jedním z transportů do oblasti nazývané v britské terminolog­ii Střední východ. Jako příslušník exilového vojska již v té době používal z bezpečnost­ních důvodů krycího jména Veselý. V britském mandátním území v Palestině si mohl vzhledem k tomu, že již byl padesátník, klidně najít civilní povolání, přesto se opět přihlásil do vojenské služby. Do českoslove­nských jednotek jej znovu prezentova­li v Haifě 20. března 1941. Byl oficiálně přidělen k Českoslove­nskému výcvikovém­u středisku – Východnímu, působil však v rámci českoslove­nské vojenské mise v Jeruzalémě. Porážky nepřítele a osvobození vlasti se však již nedožil. Poručík Leo Wechsberg-Veselý zemřel z důvodu vážného onemocnění

v Tel Avivu.

9. dubna 1942

 ?? Odešel z obsazené vlasti hned v roce 1939 a přes svůj věk se dobrovolně přihlásil k českoslove­nské jednotce v Polsku. Zemřel v Palestině. FOTO VHÚ ?? Leo Wechsberg (Veselý) (1888–1942).
Odešel z obsazené vlasti hned v roce 1939 a přes svůj věk se dobrovolně přihlásil k českoslove­nské jednotce v Polsku. Zemřel v Palestině. FOTO VHÚ Leo Wechsberg (Veselý) (1888–1942).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia