Lidové noviny

Soud: Pivo v práci není problém

Pracovník ocelárny nadýchal 0,32 promile Zastal se ho vrchní soud Zaměstnava­telé se bojí precedentu

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

BRNO/PRAHA Osmnáct let pracoval Petr Němec v ocelárně společnost­i Vítkovice Steel. Když šel v červenci 2013 na noční, nadýchal při náhodné kontrole 0,32 promile. Krevní testy později ukázaly 0,11 promile. Za hrubé porušení pracovní povinnosti dostal vedoucí provozu okamžitou výpověď – podle Nejvyššího soudu ale neoprávněn­ě. Pravomocný verdikt uvádí, že firma nemůže zaměstnan- ce, který nadýchal, vyhodit. Proti výpovědi se Němec bránil u okresního, krajského i Nejvyššího soudu. Všechny se ho zastaly.

Na své straně měl znalecký posudek, podle kterého je hladina do 0,2 promile neprůkazná, protože tu může mít v krvi i abstinent, objeví se třeba v důsledku trávení oběda. Promile mezi 0,31 a 0,49 podle znalce, s nímž se soud ztotožnil, dokazují, že člověk pil, ale nemělo by ho to nijak ovlivnit při výkonu povolání. Hodnota 0,2 promile od- povídá u průměrně velkého muže jednomu dvanáctist­upňovému pivu, 0,49 promile pak dvěma.

Nulová tolerance

Ve velkých firmách panuje nulová tolerance k alkoholu. Proto se obávají, aby rozhodnutí nezapůsobi­lo jako nebezpečný precedent.

„Paradoxní je, že kdyby naměřili 0,32 promile řidiči, vedlo by to k nejvážnějš­ím sankcím včetně zákazu činnosti. Názor, jejž teď vyslovily soudy, fakticky vede ke schva- lování toho, aby určitá míra ovlivnění alkoholem na pracovišti byla tolerována,“diví se expertka na pracovní právo Nataša Randlová.

Přidává se k ní i Výzkumný ústav bezpečnost­i. Jeho ředitel Stanislav Malý má za to, že vypitá sklenička v práci představuj­e zásadní riziko pro lidi, stroje i výrobu.

Naopak odbory se staví vůči riziku, že si Češi verdikt vyloží jako výzvu kmírnému pracovnímu popíjení, rezervovan­ě. „Jedná se o rozhodnutí v konkrétním případě. Ne- můžeme z něj vyvozovat všeobecnou platnost,“sdělil Vít Samek, místopředs­eda Českoslove­nské konfederac­e odborových svazů.

Současně ovšem platí, že se objevují případy, kdy zaměstnava­telé měření promile využívají k tomu, aby snížili stavy, aniž by museli vyplácet odstupné. Například když přijde kontrolor s testerem těsně poté, kdy si kolegové připili na svatbu či narozeniny. Pokračován­í na straně 3 Poznámka na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia