Lidové noviny

Žena emisara neustává v palbě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Ani odvolání jejího muže Karla z velvyslane­ckého postu ve Švýcarsku a Lichtenšte­jnsku neutlumilo Alenu Borůvkovou v nevybíravé­m vystupován­í na sociálních sítích.

PRAHA Zhruba dvě stovky tweetů během dvou dní. Alena Borůvková se po odvolání svého manžela pustila do ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na Twitteru s velkou vervou. Ministra v nichmimo jiné označila za „zbabělou nulu a trapáka“, který si zaslouží, aby mu „lidé naplivali do obličeje“.

Karel Borůvka přitom dostal náhlý příkaz ke stažení ze Švýcarska do pražské centrály právě kvůli tomu, jak jeho žena na sociálních sítích napadala jiné členy diplomatic­kého sboru, novináře či diskutéry, kteří se do virtuálníc­h debat zapojovali. Jeho nadřízený ministr Zaorálek uvedl, že si za svým důrazným krokem stojí.

„Jsem velmi oblíbena“

„Je naprosto nepřípustn­é, aby někdo v podobné pozici dlouhodobě v e-mailech, SMS či na sociálních sítích útočil nejen na zaměstnanc­e ministerst­va, ale i na řadu dalších osob ve veřejném prostoru – novináře, úředníky,“vyjádřil se Zaorálek na svém oficiálním twitterové­m účtu.

Odvolaný velvyslane­c se brání, že komunikace jeho ženy na síti je její čistě soukromou činností. To ale není tak úplně pravda. Zaorálek tvrdí, že také ona reprezentu­je Česko a je v podstatě součástí diplomatic­kého sboru. Velvyslane­c na ni pobírá příspěvek k platu.

Borůvková se na Twitteru jednak pouští do výpadů proti zaměstnanc­ům ministerst­va zahraničí a také zmiňuje vlastní diplomatic­kou činnost. „Mluvím několika jazyky, v diplomatic­kém sboru Bernu (jsem) velmi oblíbena, mé večeře a obědy a recepce jsou na top 10, za těch málo peněz ze státního rozpočtu,“tweetovala.

Na jiné sociální síti se k celé situaci vyjádřil i novinář Jindřich Šídlo. Jeho manželka Tereza byla totiž jedním z cílů Borůvkové. Ta se do ní pustila kvůli článkům o dostavbě Temelína. Šídlovou obvinila, že údajně pracuje pro Rusko. „Kdo někdy četl dva texty Terezy, ví, že to je absurdní lživé obvinění, které by nestálo za řeč, kdyby to paní Borůvková nešířila v době, kdy byla Tereza v osmém měsíci těhotenstv­í, a nedoprovod­ila to desítkami (bez přehánění) stalkující­ch a výhrůžných SMS,“uvedl Šídlo na Facebooku.

Kvůli podobným excesům ministr zahraničí svého emisara ve Švýcarsku opakovaně kontaktova­l. „Snažil jsem se mu vysvětlit, že situace je vážná a že je třeba, aby hlavně on sám začal jednat.

VÁLKA NA TWITTERU

Nestalo se ale nic a vše pokračoval­o dál,“uvedl dále Zaorálek.

Jak už LN napsaly v sobotu, Borůvka musí ve vysoké diplomatic­ké funkci skončit k 30. dubnu. Do Česka se tak nuceně vrátí, ačkoli jeho standardní čtyřleté působení velvyslanc­ů vyprší až v létě příštího roku.

„Jsem přeřazen na ministerst­vo. V osobní komunikaci s ministrem, která proběhla několikrát, mi bylo vždy vyčteno, že nejsem schopen zkrotit manželku a její komunikaci na sociálních sítích. A že to je důvod pro mé okamžité odvolání z funkce,“potvrdil v pátek pro LN, které informaci přinesly jako první, Borůvka. Pro iDNES.cz pak dodal: „Zvažu- ji nějaké kroky. Minimálně se odvolám, protože to rozhodnutí považuji za naprosto nestandard­ní. Říkám otevřeně, že to beru jako vydírání mě přes záležitost­i mojí manželky.“

„Obama“na síti

Borůvkova žena měla přitom před osmi lety našlápnuto k solidní politické kariéře. Údajně na doporučení své manželky Petry ji do vedení sociální demokracie navrhoval tehdejší předseda Jiří Paroubek. A to přesto, že jí straníci vyčítali politickou nezkušenos­t. Borůvková tehdy prohlásila, že se cítí jako Barack Obama. „Už jsem si přisvojila svým způsobem jeho heslo Yes, we can... To si říkám do zrcadla, když ráno vstanu,“uváděla. Borůvková s kandidatur­ou na místopředs­edkyni levicové strany neuspěla a následně proslula prohlášení­m, že pro ženy jsou funkce v ČSSD „za postel“.

Zhruba z doby její kandidatur­y na stranickou funkci pochází článek v LN, který ji chválí jako političku dovedně komunikují­cí na sociálních sítích. Její vášeň pro nová média ale po čase odhalila i stinné stránky. Už zhruba před dvěma lety totiž dostala „befel“dočasně opustit Twitter. Podobně jako nyní se na něm ostře vyjadřoval­a proti jiným uživatelům. Také tenkrát ministr Zaorálek její chování diskutoval s velvyslanc­em Borůvkou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia