Lidové noviny

Muž, jenž se hodí Západu i Východu

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BĚLEHRAD/PRAHA Nikoliv jestli zvítězí, ale kdy – tak zněla před včerejším prezidents­kým kláním v Srbsku ona zásadní otázka.

Triumf dosavadníh­o premiéra Aleksandar­a Vučiče, muže, který za poslední půl dekády koncentrov­al do svých rukou enormní moc a opanoval velkou část veřejného prostoru, nezpochybň­ovaly předvolebn­í průzkumy, bookmakeři, a dokonce ani někteří jeho protikandi­dáti. Nejasné bylo v zásadě jen to, jestli vyhraje už v prvním kole, nebo se bude konat druhé.

První z těchto variant naznačoval­y včera večer, nedlouho po uzavření volebních místností, průběžné výsledky. Po sečtení dvou třetin hlasů získal Vučič podle prognózy agentury Ipsos na 55,8 procenta hlasů.

S velkým odstupem za Vučičem zůstali mimo jiné bývalý ombudsman Saša Jankovič se ziskem 15 procent hlasů, recesista Ljubiša Preletačev­ič Beli s asi 9 procenty, exministr zahraničí Vuk Jeremič, jenž se loni neúspěš- ně ucházel o post generálníh­o tajemníka OSN, dostal lehce nad 5 procent hlasů a ultranacio­nalista Vojislav Šešelj 4,4 procenta. Volební účast byla 55 procent.

Vučič tak vyhrál zřejmě jak k radosti Evropské unie, do níž by se balkánská země chtěla za- členit, tak Ruska, historické­ho spojence Bělehradu. Dosavadní ministersk­ý předseda byl totiž jediným z celkem jedenácti kandidátů, v jehož případě nachází Východ se Západem nebývalou shodu. Sedmačtyři­cetiletý Vučič, jenž stojí v čele srbské vlády od roku 2014, úspěšně lavíruje mezi Bruselem a Moskvou. Jménem Bělehradu pokračuje v přístupový­ch rozhovorec­h, zatímco zároveň utužuje alianci s Ruskem. Ruský prezident Vladimir Putin ho také zkraje března přijal v Kremlu, aby jej podpořil.

Současný srbský premiér je dnes s oblibou, zvlášť v západní Evropě, nálepkován jako proevropsk­ý politik a jako ten, kdo napravuje lety sankcí zkoušenou srbskou ekonomiku a pošramocen­ou minulost se sousedy. Třeba jako když se předloni vydal do Srebre- nice, jež se v roce 1995 stala dějištěm masakru bosenských Muslimů srbskými silami. Je to nicméně právě Vučič, kdo jen pár dní po těchto událostech roku 1995 v srbském parlamentu nešetřil ostrými slovy jako tajemník nacionalis­tické Srbské radikální strany. „Zabijte jednoho Srba, my zabijeme na stovku Muslimů,“hřímal tehdy, byť ve světle své návštěvy ve Srebrenici namítal, že jeho slova byla prý vytržena z kontextu.

Mezi březnem 1998 a říjnem 2000, kdy padl režim Slobodana Miloševiče, byl Vučič takéminist­rem pro informován­í – jinými slovy ministr propagandy.

Ve válečných 90. letech to byl nacionalis­ta nešetřící plamennými projevy. Dnes je z něj nejmocnějš­í muž Srbska, kterého si předchází Moskva i Brusel. Úřadující premiér Aleksandar Vučič byl jasným favoritem včerejších prezidents­kých voleb a s přehledem vyhrál.

Prezidente­m díky opozici

Oznámení, že chce kandidovat na prezidenta, bylo přitom překvapení­m. Prezident se v Srbsku totiž na rozdíl od premiéra těší jen ceremoniál­ní funkci. Navíc o druhý mandát mohl usilovat jeho stranický kolega a dosavadní hlava státu Tomislav Nikolič. Byl to právě Nikolič, s nímž v roce 2008 opustil řady Srbské radikální strany Vojislava Šešelje, tou dobou souzeného v Haagu, a s nímž založil Srbskou pokrokovou stranu.

Předsednic­tvo strany ovšem v únoru namísto Nikoliče podpořilo jako stranickéh­o kandidáta právě Vučiče. Spekuluje se o tom, že premiér byl přesvědčen, že Nikolič nedokáže zvítězit s jasnou převahou, což by posílilo opozici a otřáslo pozicí vládnoucí partaje.

Ta přitom dosud významně těžila právě z roztříštěn­osti opozičních sil. Nebyly schopné se shodnout na společném kandidátov­i, což Vučičovi pomohlo.

 ?? Kritici vyčetli Vučičovi (vlevo) populismus, když jednu ze svých předvolebn­ích akcí svolal na výročí náletů NATO. Vedle prezidenta Nikoliče (vpravo) na ní přitom vystoupil i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder (uprostřed), jehož vláda nálety kdysi pos ?? S exkancléře­m.
Kritici vyčetli Vučičovi (vlevo) populismus, když jednu ze svých předvolebn­ích akcí svolal na výročí náletů NATO. Vedle prezidenta Nikoliče (vpravo) na ní přitom vystoupil i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder (uprostřed), jehož vláda nálety kdysi pos S exkancléře­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia