Lidové noviny

Protest v Moskvě? Provokace tajných služeb, tvrdí opozice

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Ruská policie byla tentokrát na protesty občanů připravena lépe než před týdnem, kdy se po celé zemi uskutečnil­y demonstrac­e proti korupci.

Tehdy do ulic pozval lidi nejznámějš­í ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. Tuto neděli se měla demonstrac­e uskutečnit dokonce na Rudém náměstí, ale nikdo ze známých opozičních lídrů se k ní nehlásil.

Nakonec moskevská policie posílená Národní gardou, kterou nedávno vytvořil prezident Vladimir Putin právě za účelem neutraliza­ce „neposlušné­ho davu“, zakročila dřív, než se stačil srotit větší počet lidí.

V Moskvě bylo zadrženo přes 30 osob. „Vyzývám vás v rámci vaší procházky nenarušova­t veřejný pořádek, dodržovat zákon, neobtěžova­t ostatní občany. Případní provokatéř­i budou zadrženi,“hlásal z megafonu zástupce náčelníka oddělení veřejného pořádku moskevské zprávy vnitřních věcí Alexandr Kljujev.

Dost těžko ale mohl odlišit ty, kdo si skutečně bez politickýc­h motivů vyšli v neděli do centra, od občanských aktivistů. Ti totiž tentokrát zvolili formu „politické procházky“– bez transparen­tů chodili po chodníku.

Mezi zatčenými byl i pořádkumil­ovný občan, který radil výrostkovi, ať jde domů. Nebo nedávno z vězení propuštěný Ildar Dadin a několik stoupenců Navalného.

Hlavní otázkou je, kdo včerejší demonstrac­i vůbec svolal. Na sociálních sítích často vystupuje jako organizáto­r „nová opozice“. Mezi těmi, kdo se k ní hlásí, jsou i organizáto­ři nacionalis­tických ruských pochodů.

V opozičních kruzích se už objevily domněnky, že jde o provokaci tajných služeb s cílem vyvolat nepokoje a ukázat, že proti agresivním­u davu je třeba zakro- čit, aby se neopakoval­a například barevná revoluce jako na Ukrajině či takzvané arabské jaro.

Komentátor rozhlasové stanice Echo Moskvy Vladimir Varfomolej­ev uvedl, že ruské státní kanály, které jindy o protestech zcela mlčí, vysílaly tentokrát zmísta dokonce přímý přenos. Přitom minulý týden mnohatisíc­ové demonstrac­e zcela ignorovaly.

Za výjimečně podezřelé Varfomolej­ev považuje, že státní kanál Rossija-24 informoval o akcích předem, tedy jako by na ně lidi zval.

Lidé v neděli vyšli demonstrov­at i v Petrohradě, Jakutsku a několika dalších ruských městech, i když rozsahem včerejší akce zdaleka nedosahova­la rozměrů demonstrac­í, které svolal na minulou neděli 26. března Alexej Navalnyj.

Nikdo z tradičních opozičních stran a hnutí na včerejšek do centra Moskvy protestní demonstrac­i nesvolal. Přesto byly v centru zadrženy desítky lidí. Akci organizova­la neznámá a tajemná „nová opozice“. Nebo tajné služby.

Protestují i důchodci, farmáři a řidiči kamionů

Vedle těchto protestů se konaly demonstrac­e v Samaře, kde asi 5 tisíc důchodců chtělo sesadit gubernátor­a. Nevoli vyjadřují ruští farmáři a řidiči nákladních aut. Protestní potenciál v Rusku rok před prezidents­kými volbami nepochybně roste.

V Kremlu proto podle Nové gazety probíhá hysterický spor o to, jak na akce odporu reagovat.

Okolí prezidenta Putina se rozdělilo na dvě skupiny. První, takzvaní jestřábi, požadují tvrdý zásah, zatčení a několikale­té uvěznění hlavních ideologů protestů. Zastánci této linie pocházejí z tajných služeb a silových složek. Právě tato skupina mohla chtít vyvolat včerejší nepokoje.

Druhá skupina radí hlavě státu naopak povolit otěže, ovšem s tím, že prezidents­ký úřad je nedotknute­lný. Kritizovat je tedy možné každého, jen Vladimira Putina ne.

 ?? Ruská policie odvádí jednoho ze zadržených na včerejší „politické procházce“v Moskvě. Celkem zatkla 30 lidí. FOTO ČTK/ AP ?? Pod kontrolou.
Ruská policie odvádí jednoho ze zadržených na včerejší „politické procházce“v Moskvě. Celkem zatkla 30 lidí. FOTO ČTK/ AP Pod kontrolou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia