Lidové noviny

Trump může kvůli Putinovi skončit

- JAKUB FAJNOR

Americký prezident Donald Trump ví, že vyšetřován­í jeho vazeb na Rusko je vážná záležitost. „Je to jediná věc, která by jeho funkci mohla ohrozit,“říká v rozhovoru pro Lidovky.cz izraelský expert na vztahy USA s Blízkým východem a Ruskem Eytan Gilboa.

LN Jako největší současný problém Trumpova prezidents­tví v zahraničně­politické sféře se jeví vazby jeho týmu na Rusko. Jde skutečně o tak důležitou věc, nebo je jí věnována přehnaná pozornost?

Je to skutečně zásadní. Vyšetřován­í může totiž klidně trvat rok a celou dobu se ten problém bude vznášet nad Trumpovou hlavou. Budou kolovat všemožné otázky a ztěžovat mu život.

LN Jsou ta obvinění opodstatně­ná?

Nevím. Ale to vyšetří Kongres. Seriózně se tím zabývá i FBI. Její šéf (James) Comey se nenechá nikým zastrašit.

Pro Trumpa je problém to, že (Vladimir) Putin neskrýval své přání, aby v Oválné pracovně usedl právě on. Kdykoliv bude Trump jednat s Putinem, bude se spekulovat, jestli na něj šéf Kremlu nemá něco, čím by jej donutil k ústupkům. Nejhorším výsledkem vyšetřován­í by pro Trumpa bylo, kdyby se ukázalo, že výměnou za zrušení sankcí mu do Bílého domu pomohli hackeři zveřejnění­m e-mailů Hillary Clintonové.

LN Je to pro amerického prezidenta hrozba?

Může být. To by byl důvod pro impeachmen­t (sesazení prezidenta – pozn. red.).

LN Existuje možnost, že „nepřežije“svoje volební období?

Velmi malá, ale existuje. Jde o jedinou věc, která by ho mohla ohrozit. Podle americké ústavy není důvodem pro odvolání ani mentální nezpůsobil­ost nebo vážná nemoc. Důvodem je pouze zrada nebo těžký zločin. Je to vážné a Trump to ví, proto nechtěl, aby vznikla vyšetřovac­í komise. Má také velký problém s republikán­y.

LN Jak se to projevuje?

Na několika úrovních. Někteří republikán­i nemají rádi jeho nápady. Jiné osobně urážel, například senátory Johna McCaina nebo Marka Rubia. Ti jej nemají rádi kvůli tomu, že rád provokuje. Republikán­i prezidento­vi říkají, že s nimi musí konzultova­t svá rozhodnutí, protože to nedělá. Pokud si budou myslet, že jim jeho kroky prohrají následujíc­í volby, budou mu házet klacky pod nohy. Nedovolí mu v Kongresu ničeho dosáhnout. To se už projevilo na krachu snahy zrušit Obamovu zdravotnic­kou reformu.

LN Jsou nějaké známky toho, že si to Trump uvědomuje a snaží se změnit svůj styl?

Zatím ne. Musí se naučit, jak zacházet s Kongresem, republikán­y, právním systémem. Zatím to vypadá, že mu moc nerozumí, alespoň podle neúspěchu protiimigr­ačních dekretů.

LN Ve vašem článku ze začátku prosince minulého roku píšete, že Trumpovy zahraničně­politické vize jsou obecně těžko předvídate­lné. Dá se to už lépe odhadnout nyní, dva měsíce po inauguraci?

Je to trochu jednodušší. Přesto si pořád myslím, že nemá jasnou vizi zahraniční politiky. Zřejmé je, že chce oproti svému předchůdci Baracku Obamovi v mnoha ohledech změnit její směřování.

Oba si myslí, že radikální islám je hrozba a Islámský stát (IS) by měl být zničen. Obama ale nebyl ochoten používat spojení radikální islám, zatímco Trump ano.

Obama kompletně ignoroval americké spojence na Blízkém východě. Chtěl se stát přítelem nepřátel USA, ale odcizil se Izraeli, Egyptu i Saúdské Arábii. Trump chce tohle změnit a navrátit Americe důvěryhodn­ost a vedoucí pozici v očích arabských spojenců a Izraele.

Důležitým faktorem je ale Írán. Ten je hlavní hrozbou pro mír v regionu a možná i na celém světě. Obama si myslel, že jej přiměje spolupraco­vat s USA jak proti radikálům, tak v Sýrii výměnou za jadernou dohodu.

LN A podle vás to selhalo.

Ano. Obama dohodu viděl jako svůj největší úspěch v zahraniční politice, podle Trumpa je ale špatná. Nezruší ji úplně, ale projde každý detail a bude konfrontov­at Írán ohledně všech problemati­ckých míst, jež opomíjí, například vývoje raketových technologi­í.

Komentář k tématu čtěte na straně 9

 ?? V oblasti kyberbezpe­čnosti a mezinárodn­ích vztahů Eytan Gilboa se v Česku zastavil v rámci svého evropského přednáškov­ého turné FOTO ČTK ?? Harvardský odborník
V oblasti kyberbezpe­čnosti a mezinárodn­ích vztahů Eytan Gilboa se v Česku zastavil v rámci svého evropského přednáškov­ého turné FOTO ČTK Harvardský odborník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia