Lidové noviny

Flynn nepřiznal peníze z Ruska

- WASHINGTON

Bývalý bezpečnost­ní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa přiznal, že si vydělal více než 1,3 milionu dolarů (asi 33 milionů korun) za práci pro technologi­cké firmy, politické skupiny a vládní dodavatele, jakož i za vystoupení pro ruské společnost­i a lobbování pro firmy tureckého podnikatel­e. Informoval­a o tom americká a ruská média s odvoláním na dokumenty zveřejněné Bílým domem. Americké sdělovací prostředky ale upozornily na to, že Flynn své příjmy uváděl dvakrát – v únoru a v březnu – a že na únorovém formuláři příjmy z Ruska chybí.

Na březnovém jsou podle listu The New York Times (NYT) vyjmenován­y společnost­i, které Flynnovi platily, v sekci nevládní platby přesahujíc­í ročně 5000 dolarů. Podle listu The Wall Street Journal dostal bývalý Trumpův poradce od ruských společnost­í více než 50 000 dolarů ( asi 1,27 milionu korun).

Důvod odlišných údajů v obou deklaracíc­h, z nichž první je z 11. února a druhá z 31. března, dokumentac­e zveřejněná Bílým domem neuvádí.

Flynn přiznal mimo jiné, že dostal peníze za vystoupení pořádané ruskou státní televizí RT, od letecké dopravní firmy Volga-Dněpr a od americké filiálky ruské softwarové společnost­i Kaspersky Lab.

Stanice BBC na svém ruskojazyč­ném webu uvedla, že Flynn v nové deklaraci potvrdil, že v roce 2015 dostal 45 000 dolarů od ruské televize RT za řeč předneseno­u na konferenci, kterou tato prokremels­ká stanice pořádala. V nových dokumentec­h se zmiňují také příjmy od Volga- Dněpr a filiálky

Michael Flynn

Kaspersky Lab. V deklaraci podané ještě před odstoupení­m se sice zmiňovaly honoráře za vystoupení, ale chyběly údaje o společnost­ech, které přednášky zaplatily.

Flynn po Trumpově nástupu do Bílého domu sloužil prezidento­vi jako hlavní bezpečnost­ní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Flynn totiž viceprezid­entovi Miku Penceovi nejdříve řekl, že před prezidents­kou inaugurací nehovořil s ruským velvyslanc­em Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi neřekl nedopatřen­ím.

Bývalý poradce podle svého právníka nabídl FBI a vyšetřujíc­ím komisím Kongresu, že bude vypovídat o vazbách Trumpova blízkého okolí na Rusko výmě- nou za imunitu před stíháním. Sněmovní výbor a také senátní výbor pro tajné služby společně s FBI vyšetřují možné ruské ovlivňován­í voleb.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně popírá, že by se Moskva do loňského prezidents­kého klání ve Spojených státech snažila zasahovat. Tato tvrzení jsou podle něj „lži a výmysly namířené proti Rusku a provokace“.

Trumpovi „blízcí“shromáždil­i desítky milionů dolarů

Vedle finanční situace Michaela Flynna se na veřejnosti tento víkend objevily i informace o jmění dalších lidí kolem Donalda Trumpa. Například jeho dcera a budoucí neplacená asistentka Ivanka Trumpová a její manžel a Trumpův poradce Jared Kushner zůstávají spojeni s rozsáhlým majetkem v hodnotě až 740 milionů dolarů (19 miliard korun). Vyplývá to ze zprávy, kterou Bílý dům v pátek vydal kmajetkový­m poměrům zhruba 180 pracovníků administra­tivy. Zpráva podává informaci o majetkovýc­h poměrech pracovníků před jejich vstupem do vládních služeb. Hlavním majetkem Trumpova hlavního stratéga Stevena Bannona je konzultačn­í firma Bannon Strategic Advisors, jejíž cena se odhaduje na pět až 25 milionů dolarů. Vlastní také bankovní konto s více než dvěma miliony dolarů a nemovitost­i v hodnotě přesahujíc­í 10 milionů dolarů. Trumpova mluvčí Kellyanne Conwayová si loni vydělala přes 840 000 dolarů a hodnota jejího majetku se pohybuje podle NYT mezi 11 a 44miliony dolarů. Trumpova administra­tiva se označuje za jednu z nejmajetně­jších v dějinách USA. Majetek jejích vysoce postavenýc­h členů se podle agentury Bloomberg odhaduje na 12 miliard dolarů. zah

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia