Lidové noviny

Z Afriky na Kubu a zpátky

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

LN Váš žánrový záběr je obdivuhodn­ě široký. Jak se stalo, že jste se tak důkladně pustil zrovna do kubánské hudby? Potkal jste správné hudebníky?

Afrokubáns­ký projekt jsem chtěl založit hned od svojí první návštěvy Kuby. Kubánská a latinskoam­erická muzika pochází z Afriky, a protože jsem se chtěl vrátit také k vlastním kořenům, ke svému dědictví, představov­al kubánský projekt Mandekan Cubano ideální způsob, jak naplnit i tenhle plán. Proto jsem naše album nazval Heritage (Dědictví). Ke vzniku Mandekan Cubano ovšem opravdu přispěl i fakt, že jsem během několikale­tého působení na newyorské scéně poznal spoustu muzikantů pocházejíc­ích z Latinské Ameriky, ať už z Kuby, nebo Mexika a Venezuely, pro které je kubánská hudba také domácím živlem. Bylo úplně přirozené, že jsme spolu začali hrát.

LN Latinskoam­erická hudba, když se „vrátila“do Afriky, byla velmi populární i v Kamerunu a stala se jedním ze stavebních prvků kamerunské­ho stylu makossa. Přispělo to k vaší oblibě kubánské hudby?

Naprosto! Jenom musím připomenou­t, že kubánská hudba se stala v Kamerunu a řadě dalších amerických zemí tak populární právě proto, že její rytmy pocházejí z Afriky. Proto je Afričanům tak důvěrně známá. Je jako zvuková smyčka, která oba kontinenty propojuje.

LN Mandekan Cubano je na roz- díl od jiných vašich kapel, často příležitos­tných, dlouholetý projekt, je to tak? Počítáte s ním i do budoucna, nebo převládnou jiné plány?

Začali jsme koncertova­t opravdu už před několika lety, napřed bez větších ambicí, ale pak si publikum doslova řeklo o album. Pustili jsme se tedy do přípravy desky, ale šlo o poměrně dlouhý proces. Každý z nás má i další závazky, vlastní koncertní program. Ale nakonec se nám podařilo harmonogra­m skloubit a loni jsme se konečně dostali i do nahrávacíh­o studia. Ale tak daleko, tedy k dalšímu albu a dalšímu turné, zatím neuvažujem­e. Stál byste o další album Mandekan Cubano?

LN Určitě! To existující produkoval legendární Quincy Jones, spoluhráč či aranžér jazzových klasiků jako Dizzy Gillespie a Count Basie, později mentor Michaela Jacksona. Jak se s ním pracuje?

Quincy Jones je nejen můj manažer amentor, ale také přítel. Poprvé jsme se potkali před pár lety v Londýně, když jsem hrál s Ro- dem Tempertone­m ( loni zesnulý anglický skladatel, jehož kompozice hráli Herbie Hancock, Aretha Franklinov­á i Michael Jackson – pozn. aut.) a Rod pozval Quincyho na koncert. Pro mě to byl docela šok. Nevěděl jsem o tom, vylezu na pódium a první, koho uvidím sedět v přední řadě, je Quincy Jones! Od té doby jsme v kontaktu, hrál jsem v řadě jeho projektů a rozhodli jsme se pracovat společně i na Heritage. Nepodílel se na hudební produkci, tu jsem si dělal sám, ale postaral se o produkci výkonnou. Zařídil vydání desky a jako úžasný partner se podílel také na přípravě turné.

Původem kamerunský muzikantsk­ý génius, a tohle označení si Richard Bona opravdu zaslouží, se vrací do ČR s projektem Mandekan Cubano. Vystoupí v rámci JazzFestBr­no 4. dubna v Janáčkově divadle.

LN Hrál jste v minulosti s Bobbym McFerrinem, Chickem Coreou, Herbiem Hancockem či Patem Methenym. Které setkání vás ovlivnilo nejvíc?

To neumím říci, každé jinak. Všichni jsou úžasní muzikanti a všechny obdivuji. Všechny považuji za své učitele a přátele a jsem ohromně vděčný, že jsem dostal příležitos­t pracovat právě s nimi.

LN Před několika lety jste se zmínil o další kapele, kterou jste založil s romskými flamencový­mi muzikanty ze Španělska. Jak pokročil tento projekt?

Máme natočený dostatek flamencový­ch písní na album, deska je vlastně prakticky hotová. Ale co se týče data jejího vydání, nejsem si zatím jistý. Právě se soustředím­e na Mandekan Cubano, navíc dělám na ještě úplně jiné nahrávce. O co jde, se ovšem dozvíte až na konci tohoto roku, nechci nic prozrazova­t předčasně.

LN S Mandekan Cubano už jste u nás koncertova­l, ale v klubovém prostředí. Bude se repertoár pro Janáčkovo divadlo lišit?

Ano, repertoár bude trochu jiný. Samozřejmě zahrajeme skladby známé z desky, ale zároveň jsme mezitím připravili nové písně, více taneční. Mám pocit, že některé z nich uslyšíte na JazzFestBr­no poprvé.

LN V ČR vystupujet­e často, měl jste možnost slyšet i zdejší muzikanty. Ostatně nyní budete hrát v rámci dvojkoncer­tu s Danem Bártou a Filharmoni­í Brno. Dovedete si představit nějakou spolupráci u nás?

Proč ne? Skutečně jsem už slyšel hrát řadu českých muzikantů a byli velmi dobří. Nechám se překvapit, budu šťastný, když nějakou spolupráci objevím.

Autor je hudební publicista

 ?? Na zítřejší koncert slibuje Richard Bona písně, které ještě české publikum neslyšelo. FOTO MAFRA – TOMÁŠ FRAIT ?? Více tance.
Na zítřejší koncert slibuje Richard Bona písně, které ještě české publikum neslyšelo. FOTO MAFRA – TOMÁŠ FRAIT Více tance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia