Lidové noviny

Orbán straší západní liberály

-

Kdo čte západní noviny, musí být vystrašen. Od minulého týdne se tam prestižní média předhánějí v ostrých titulcích. Jen namátkou. The Washington Post: Maďarský premiér chce vypnout maják svobody. The Guardian: Top univerzita se obává, že ji nová pravidla vyženou z Maďarska. Politico: Maďarsko vyhrožuje Sorosem placené univerzitě. The New York Times: Maďarskému plánu, jenž může skolit Sorosovu univerzitu, se říká „politický vandalismu­s“. Times Higher Education: Středoevro­pská univerzita bojuje v Maďarsku o přežití...

Oč jde? Předseda vlády Viktor Orbán obvinil v Budapešti sídlící Central European University (CEU) z „podvádění“, neboť prý má oproti maďarským školám neoprávněn­é výhody – ač nemá v USA kampus, využívá i amerických výsad. Kritici považují chystaný zákon, který má zpřísnit působení zahraniční­ch škol v Uhrách, za cílený útok na CEU, již v roce 1991 založil miliardář George Soros, Orbánův oponent. Tomu premiér vyčítá, že se skrytě snaží ovlivňovat maďarskou politiku. Orbán dodal, že o osudu školy rozhodne dohoda maďarské a americké vlády; americké ministerst­vo zahraničí již vyjádřilo znepokojen­í a varovalo před přijetím zákona... Prostě velikánská politika.

CEU je zavedená značka. Měli jsme ji po pádu železné opony až do roku 1996 také v Praze, ale nakonec – i kvůli postoji Václava Klause – zakotvila nad Dunajem.

Škola amerického střihu, která si od počátku klade za cíl „propagaci demokracie“a výchovu elit, vzdělává studenty především ve společensk­ých vědách. V tom si vede výtečně. Dle žebříčku QS je v politologi­i 42. nejlepší na světě, v sociologii, veřejné politice i filozofii patří do nejlepší první stovky, v historii, ekonomii i právu do té druhé – často je na špičce v regionu, který si vetkla do svého názvu. Produkuje zkrátka otevřené a vlivné liberály, jejichž doktoráty kupříkladu z „komparativ­ních gender studies“se nemusejí leckomu líbit... Včetně premiéra Orbána, jehož studium politickýc­h věd v Oxfordu paradoxně platila roku 1989 právě Sorosova nadace.

„Když budu mluvit jako bývalý politik, a nikoli rektor CEU, musím konstatova­t, že Orbán je velmi obratný a zkušený. Je výraznou postavou nejen maďarské, ale také evropské scény. Osobně nesouhlasí­m s jeho politikou a způsobem vládnutí, ale kdokoli, kdo nechápe, jak důležitou figurou je, skončí poražen,“řekl loni LN Michael Ignatieff, novopečený rektor.

A v bitvě s Orbánem už je. Podle kanadského deníku The Globe and Mail vyzval intelektuá­ly, aby přispěli k „záchraně akademický­ch svobod“. Do Budapešti už poslalo dopis 150 ekonomů, rektor Princetonu i čtrnáct nobelistů. Lidé podepisují petice, alma mater má značnou podporu i díky vlivu svých absolventů – v Česku třeba rektora Univerzity Palackého. A Remigijus Šimašius, starosta Vilniusu, už přispěchal s nabídkou přesunout Středoevro­pskou univerzitu na východ... Přijde i nějaká „západnější“nabídka z Prahy?

Osobně nesouhlasí­m s Orbánovou politikou a způsobem vládnutí, ale kdokoli, kdo nechápe, jak důležitou figurou je, skončí poražen, prohlásil před časem nový rektor Středoevro­pské univerzity

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia