Lidové noviny

Asad – oblíbená hříčka velmocí

USA spustily novou verzi hry se syrským vládcem, spojenci i rivaly a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat

-

Ještě před pár lety zněla mantra Bílého domu ve vztahu k Sýrii celkem jasně. „(Baššár) Asad musí odejít,“ujišťoval tehdejší prezident Barack Obama. „Pokud jde o Asada, je politickou realitou, kterou musíme přijmout s tím, jak na tom teď jsme,“prohlašova­li minulý týden podobnými slovy vysocí představit­elé administra­tivy Donalda Trumpa. Dodávali k tomu, že o setrvání či odchodu Asada by měl rozhodnout „syrský lid“a americkou prioritou bude boj s Islámským státem.

Přednost dostal realismus

Načasování změny akcentů je zřejmé – republikán­ská administra­tiva usiluje v rámci vymezování se vůči „chybám“demokrata Obamy o novou strategii v Sýrii. Turecko si tak již muselo ke své nelibosti vyslechnou­t, že USA spolupraco­vat s kurdskými ozbrojenci nepřestano­u. Počínaje dneškem bude Trump se svou vizí seznamovat Egypťany a Jordánce. Někteří politici v USA i ve světě na tuto PR kampaň tak trochu naletěli, když se například vlivní senátoři rozhořčova­li, že na této „změně“vydělá ruský prezident Vladimir Putin. „Opomíjí to tragickou realitu, že syrský lid nemůže rozhodovat o Asadovu osudu, když je masakrován Asadovými bombami,“rozohnil se třeba senátor John McCain.

Faktem ovšem je, jak připomněl list The New York Times, že novou realitu po vstupu Ruska do konfliktu v Sýrii přijal i Obama. „Spojené státy neusilují o tak zvanou změnu režimu, přispějí k mírovému procesu, při němž budou rozhodnutí o budoucnost­i Sýrie činit Syřané,“ujistil již koncem roku 2015 šéf Obamovy diplomacie John Kerry. Trumpovi lidé tak vlastně jen do důsledku dovedli pravidlo, že když na něco nemáš, tak si nehoň triko.

Tento realismus poněkud zaskočil i britskou diplomacii, jež dlouhodobě zdůrazňova­la stejné akcenty jako Obama. Britský ministr zahraničí Boris Johnson (podobně jako ministr obrany Michael Fallon) proto v reakci na novou sebereflex­i USA pokládal za nutné ujistit, že pro Londýn je z dlouhodobé­ho hlediska Asad nepřijatel­ný. Jak široký časový horizont „nepřijatel­nosti“má ale na mysli, není zřejmé, zvlášť když již počátkem roku připustil, že Asadova kandidatur­a v nových prezidents­kých volbách může být součástí mírové dohody rozličných syrských skupin. Bílý dům tak vlastně jen řekl totéž, aniž by kolem toho chodil tak po špičkách jako Britové.

Mnoho zájmů stav komplikuje

Podobně vrtkavá jsou i podezření amerického senátora Lindseyho Grahama, že setrvání Asada bude „velkou odměnou“pro jeho podporovat­ele – Rusko a Írán. Sami ruští komentátoř­i nejsou nadšeni z toho, že současně s ujištěním „Asad není prioritou“Američané rozjeli spolu s Kurdy ofenzivu proti severosyrs­kémuměstu Rakka ovládanému IS. Obávají se toho, že Američané tak mohou dostat pod kontrolu značné zdroje pitné vody, po nichž žízní i Asadistán (jak v Izraeli nazývají území ovládané Asadem), a navíc kontrolova­t spojení Damašku se severními provinciem­i. „Od této chvíle jsou kurdsko-americké síly v předměstí Rakky základní překážkou pro syrskou armádu a její spojence,“je přesvědčen komentátor serveru Politexper­t.net.

Podle izraelskéh­o serveru pro vojenské zpravodajs­tví Debkafile je situace ještě komplikova­nější. Američané svou operací fakticky „cení zuby“ na Turecko, aby se drželo dál od kurdských oblastí, a současně umožnili Rusku postoupit do kurdské oblasti Afrin na severozápa­dě Sýrie. Tento soulad ale může vzít rychle za své, pokud USA Kurdům dodají tanky. To by popudilo již nejen Turky, ale i Rusy.

Co bude jednou v učebnicích

Izraelští představit­elé, které minulý týden pod příslibem anonymity vyzpovídal server Al-Monitor, se nicméně shodují v tom, že Rusové jsou dosud velmi úspěšní. Americký postup na severu ulehčil Asadovi od „mimořádné bolesti hlavy“a umožnil mu se soustředit na řešení situace v oblas- tech tvořících základ jeho Asadistánu, míní jeden.

Podle jiného je naopak zpráva o americkém postupu k Rakce mimořádně dobrá pro izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua, neboť je nadějí, že Rusko přestane být „konečným garantem a soudcem“. Až dosud totiž prý platilo, že způsob, jímž Putin vytlačil Američany ze Středního východu, „se jednou bude studovat ve školách strategie“.

K učivu by měla patřit i pasáž o nadšení českého komunistic­kého europoslan­ce Jaromíra Kohlíčka, s nímž se nedávno spolu s kolegy z Evropského parlamentu účastnil jednání Asada s poslanci ruské dumy o „návrhu možného dalšího postupu v mírovém procesu; prvním bodem je snaha o vytvoření pokud možno konsenzuál­ní nové ústavy“. Nadšen byl i z toho, jak ruská armáda na místě plní dva hlavní úkoly: leteckou podporu a humanitárn­í akce. Pokud k tomu připočteme mudrování šéfky unijní diplomacie Federiky Mogherinio­vé, jak by bylo dobré, aby „zástupnou válku“v Sýrii vystřídal „zástupný mír“, pak lze jen doufat, že alespoň Trump sebejistéh­o Putina rozhýbe. Až prozatím totiž platil vtip izraelskýc­h generálů pro Al-Monitor: „Kde sedí osmisetkil­ová gorila? Odpověď zní: Kdekoliv chce.“

Až dosud údajně platilo, že způsob, jímž Putin vytlačil Američany ze Středního východu, „se jednou bude studovat ve školách strategie“

 ?? Změní. Vladimiru Putinovi a Baššáru Asadovi (na archivním snímku z roku 2006) jejich spojenectv­í vychází a zatím se nezdá, že se situace FOTO REUTERS ?? Pochod vítězů.
Změní. Vladimiru Putinovi a Baššáru Asadovi (na archivním snímku z roku 2006) jejich spojenectv­í vychází a zatím se nezdá, že se situace FOTO REUTERS Pochod vítězů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia