Lidové noviny

Ministerst­vo pro západ a východ slunce

-

Pro titulek jsem si vypůjčil bonmot Milana Uhdeho, který pronesl při nástupu do funkce ministra kultury. Tehdy jsem si pomyslel, že i západ a východ slunce jsou důležité, a dochází-li k zatmění, je dobré mít státní úřad, který nabídne alespoň začouzená zrcátka – to ovšem předpoklád­á schopnost samotný fakt zatmění evidovat. Vzpomněl jsem si na to při čtení textu Jiřího Srstky Věc, k níž ministr nemá co říci (LN 15. 3.), kde zpochybňuj­e kompetentn­ost ministerst­va kultury ve věci autorského zákona.

Od roku 1990 jsme měli šestnáct ministrů kultury. V počátcích to byly po- většinou osobnosti kultury a umění (Lukeš, Tigrid, Uhde) se schopností empatie vůči projevům umění. Pak přišli občané z radnic (a Vítězslav Jandák) a vše se stalo rázem roztodivně­jší. S každým novým ministrem se začíná jakoby nanečisto, úřad postrádá elementárn­í paměť a směřuje tak odnikud nikam.

Stále znovu, stále jinak

Tato diskontinu­ita kulturní strategie, která způsobuje nepaměť, má pro českou kulturu devalvujíc­í účinky. Vybavte si třeba poslední dekády a ne-vztah ministerst­va například vůči Národnímu divadlu a přežívání Státní opery jako jeho součásti. Ministerst­vo rozhodne, že se v jeho instituci „cosi“provede, ředitel vykoná, přijde další ministr a ředitele odvolá, protože vykonal, co dostal zadáno vykonat. A takhle s naším úřadem žijeme. Mi- nisterstvo přece nemá řešit, kdo kde bude mávat taktovkou a kdo a jak bude spravovat Národní divadlo či Národní galerii. Nemá řešit personálie, ale vytvářet přirozené a inspirativ­ní prostředí pro umělecké výkony a kulturní služby.

Opravdu systémový problém představuj­e kulturní politika státu. Vláda přijala dokument s platností do konce roku 2020. Kdo kdy slyšel o jeho prioritách a jeho důsledcích pro kulturní infrastruk­turu, legislativ­u, dotační programy, umění a koneckonců pro občany? Vládní prohlášení deklaruje nutnost přijmout zákon o kultuře, ale v samotné politice se z toho vycouvalo. Obdobné je to se zákonem, který by umožnil transformo­vat příspěvkov­é organizace, aby umělecké a kulturní instituce mohly normálně žít. Co je tady špatně, víme už dvacet let a není třeba dělat další analýzy. To, jak minister- stvo ustupuje od svých záměrů a svým institucím podráží nohy, je značně depresivní.

Zákony provoz neusnadňuj­í

V legislativ­ě jsou žádoucí i další změny: umělecké ústavy potřebují jiné podmínky než zákoník práce, chybí nám i takový evropský standard, jako je status umělce coby profese. A když nás už parlament obšťastní něčím prospěšným, jako je možnost nové právní subjektivi­ty, tak už nám třetí rok dluží podmínku, která by umožnila vymoženost uvádět bezproblém­ově do praxe.

O to všechno by se mělo ministerst­vo starat především, a ne na prvním místě své kulturní politiky deklarovat nutnost dbát o svou identitu tím, že budeme důstojně slavit výročí. Všude v Evropě je kulturní kompetence veřejné správy řešena tak, že od vlády po radnice jsou ustaveny oborové rady, které se na správě věcí kulturních přímo podílejí. U nás tento institut schází, a proto se může klidně stát, že si nikdo ani nepovšimne, že z rozpočtu programu Kreativní Evropa jsou dvě třetiny určeny pro masmédia a jen jedna třetina pro živé umění a kulturní dědictví. Přitom všechny modely kreativníh­o sektoru ukazují, že právě živé umění je jeho přirozeným generátore­m.

Proč by taková marginálie stála za zmínku či za kritickou reflexi, není-li předmětem veřejné a odborné diskuse ani kulturní politika státu! Dnes se mi veřejně diskutovat nechce, neb nevybíravé útoky proti „pražské kavárně“explicitně vyvolávají až nenávist vůči vlastní kultuře. A tady by ministerst­vo, pokud by bylo silným úřadem, mělo říci hlasité slovo. Umění bývá odvislé od osobností, úřady naopak od neosobnost­í. My si už můžeme jen sázet na to, zda to slunko vyjde, či zapadne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia