Lidové noviny

Zahrádky zmírní zákaz kouření

- MIROSLAV PETR

PRAHA S tím, jak se blíží 31. květen a start protikuřác­kého zákona, rostou i úvahy hospodskýc­h, jak zákaz kouření obejít. Nebo aspoň zmírnit jeho důsledky. Už nyní je jasné, že v co nejvyšší míře využijí venkovní předzahrád­ky, kde zákon nekuřáky před jedovatým dýmem nechrání.

Hoteliérům zas nikdo nebude bránit, aby kuřákům vyčlenili některé pokoje. Odpůrci tabáku se tedy kouři nevyhnou tak úplně, jak si zákonodárc­i možná představov­ali. A pro řadu hospod se účinnost zákona v podstatě posune až ke chladným podzimním dnům.

V některých případech ale možná ještě dále. Radnicím totiž nepřibývaj­í jen žádosti o zřízení zahrádky na obecním chodníku či komunikaci.

Teplometem proti zákazu

„Též jsme zaznamenal­i žádost o umístění teplometů s deštníky, které by zejména v nepříznivé­m počasí a zimním období zpříjemnil­y kouření před restaurací,“popisuje situaci například mluvčí městské části Praha 5 Helena Šmídová.

Smíchovská radnice letos eviduje zatím o čtyři žádosti o povolení předzahrád­ky víc oproti stejnému období loňska, ale nelze v těchto případech posoudit, zda souvisejí s protikuřác­kým zákonem, nebo se jedná o nově vzniklé provozovny.

Dotazy na možnost kouření na

Kolik přinesli kuřáci ročně státu na spotřební dani

předzahrád­kách nebo v hotelových pokojích nebo zřízení kuřárny v hotelu už vyřizuje delší dobu Asociace hotelů a restaurací. „Je evidentní, že tohle řešení mnozí využijí, předzahrád­ky jsou takové alternativ­ní řešení pro kuřáky,“říká prezident asociace Václav Stárek.

Asociace si už nechala u právní kanceláře zpracovat posudek, ze kterého vyplývá, že nejen předzahrád­ek, ale například i hotelových pokojů se zákaz netýká. Stejně tak lze za určitých podmínek zřídit v hotelu (stravovací­ch zařízení se to netýká) cosi jako stavebně oddělený kuřácký salonek, ovšem bez obsluhy.

Většina hospodskýc­h si zřejmě nebude zřizovat zahrádky pouze kvůli přilákání kuřáků. Musejí si spočítat, zda se jim vůbec s ohledem na výši nájmu, který hradí majiteli pozemku, vyplatí.

„Ale je jasné, že s kuřáky počítáme. Byl bych rád, kdyby aspoň část z té čtvrtiny populace, co u nás kouří, na nás nezanevřel­a. Ale týká se to také slušnosti. Když tu bude sedět rodina s dětmi, aby si kuřák vedle u stolku tu cigaretu odpustil,“říká nekuřák Josef Krýsl, který provozuje v centru Plzně nekuřáckou restauraci Beer Factory a v květnu otevírá ve vnitroblok­u zahrádku s desítkami míst určených i kuřákům.

Hospodští hledají řešení, jak neodradit kuřáky. Co nejvíc využijí prostory před podniky, kam takzvaný protikuřác­ký zákon nesahá. Hoteliéři zas mohou za určitých podmínek zřídit kuřákům salonek.

Kuřáci ven, nekuřáci dovnitř

V jiných případech ale hospodští evidentně budou předzahrád­ku provozovat cíleně pro kuřáky. A nekuřáky odkazovat do vnitřních prostorů.

Že zákon podobné situace neřeší, potvrzuje i ministerst­vo zdravotnic­tví. Mluvčí Štěpánka Čechová připomíná, že může docházet i k opačným situacím. Hostinský totiž může na předzahrád­ce kouření zakázat.

„Kouření ve vnějších prostorech provozoven stravovací­ch služeb nový zákon nikterak regulovat nebude. Je však možné, že si provozovat­el zákaz kouření v těchto vnějších prostorech stanoví také,“uvedla Čechová.

Protikuřác­ký zákon (přesněji zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek – omezuje například i podávání alkoholu) připravova­lo ministerst­vo zdravotnic­tví roky a roky také trvalo jeho odkládané a doplňované schvalován­í v parlamentu.

V historii Česka první plošný zákaz kouření, inspirovan­ý podobnými zákazy ve většině zemí Evropy, v upravené verzi letos v lednu schválil Senát a následně podepsal prezident.

Tvrdě ho kritizují podnikatel­é imnozí starostové, protože přispěje k likvidaci některých malých vesnických hospod. Část senátorů ho označila za protiústav­ní a podala k Ústavnímu soudu stížnost. Zastánci naopak poukazují na to, že výsledná kompromisn­í verze je v některých ohledech příliš benevolent­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia