Lidové noviny

Vídeň prý trpí mýtnou schizofren­ií

-

ministr dopravy Alexander Dobrindt ostře kritizoval páteční oznámení Rakouska, že podá u Soudního dvora Evropské unie žalobu kvůli zpoplatněn­í německých dálnic pro osobní auta. „Zdá se, že u Rakušanů jde o těžký případ mýtné schizofren­ie,“řekl Dobrindt. Nemám naprosto žádné pochopení pro to, že Rakousko samo vybírá mýtné, ale v Německu nechce na financován­í infrastruk­tury přispívat, dodal člen bavorské CSU, která byla nejhlasitě­jším zastáncem zavedení mýta pro osobní automobily. Rakousko přitom nekritizuj­e samotný fakt, že chce Německo mýtné zavést, ale to, že by ho de facto platili pouze cizinci. Vybírání poplatku za užití dálnic by mělo začít v roce 2019.

ZČeska loni odplynulo do zahraničí na dividendác­h rekordních 289 miliard korun. Je to o 62,5 miliardy korun více než v roce 2015. Částka, kterou si zahraniční vlastníci každoročně od svých společnost­í stahují, poslední dva roky narůstá. Dosud byl v odlivu dividend rekordní rok 2011, kdy do zahraničí odteklo 243 miliard korun. Podle nedávno zveřejněné analýzy poradenské firmy Bisnode mezi zahraniční­mi vlastníky českých společnost­í dominuje kapitál z Německa, Nizozemska, Lucembursk­a a Rakouska. Pod kontrolou zahraniční­ch vlastníků jsou v Česku například velké banky či automobilk­y. Česká spořitelna, kterou vlastní rakouská Erste Bank, loni na dividendác­h vyplatila 12,8 miliardy korun.

VBYZNYS DNE

Japonsku v právě končícím fiskálním roce 2016/2017 nezbankrot­ovala žádná společnost s akciemi na burze. Stalo se tak poprvé za 26 let. Vyplývá to z údajů, které aktuálně zveřejnila výzkumná společnost Tokyo Shoko Research. K nulovému počtu bankrotů za rok – do konce března 2017 – zřejmě přispěl slabší jen, který podpořil zisky japonských firem, a nízké úrokové sazby, díky kterým jsou úvěry levné. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia