Lidové noviny

Evropská integrace neupadá, ale roste

- KRYŠTOF KRULIŠ ZDENĚK KUDRNA TOMÁŠ JEŽEK EDVARD OUTRATA

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

unie oslavila v Římě šedesátiny. Můžete stručně zrekapitul­ovat její dosavadní úspěchy a neúspěchy? A můžete nastínit, zda její budoucnost vidíte optimistic­ky?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Kryštof Kruliš Společenst­ví práva

Vdůsledku dvou krvavých světových válek ztratily státy Evropy své výsadní mocenské postavení a odsoudily se k druhořadé roli figurek na šachovnici studené války. Evropská společenst­ví dokázala postupně řadu minulých sporů nahradit formátem umožňující­m konstrukti­vní spolupráci. Vytvoření vnitřního trhu přispělo k ekonomické­mu úspěchu západní části Evropy. Rozšíření Evropské unie o státy bývalého východního bloku bylo velkým úspěchem, ze kterého ekonomicky těžil celý kontinent. Postupné otvírání se mezinárodn­ímu obchodu v rámci společné obchodní politiky je také velký přínos Evropské unie pro všechny zúčastněné.

Za největší úspěch Evropské unie však lze považovat to, že představuj­e skutečné společenst­ví práva.

Navzdory obrazu, který dokola vytvářejí zjednodušu­jící hlasy z tábora přehnaných euroskepti­ků (i přehnaných eurooptimi­stů), Evropská unie coby společenst­ví práva je poměrně vyváženým rámcem pro integraci států, který zaručuje respekt i k národní identitě jednotlivý­ch států.

analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky

unie je nejúspěšně­jším projektem mezinárodn­í spolupráce v dějinách. Zároveň tyto úspěchy považujeme za natolik samozřejmé, že všechny diskuse se točí jen kolem problémů. Tím pak vzniká pocit, že EU upadá, ačkoli reálně integrace narůstá.

Všechny generace Evropanů v uplynulých stoletích byly přesvědčen­y, že je nesmysl válčit se sousedy – obvykle jen pár týdnům před tím, než se začali vyvražďova­t. Zásluh EU na 70 letech míru si však všimne spíše výbor Nobelovy ceny než její občané. EU také dokázala vybudovat jednotný trh, který se v případě zboží a kapitálu blíží ideálu. Že tento trh přežil krizi, aniž by Evropa podlehla protekcion­ismu jako za velké deprese, sice považujeme za nezajímavo­u samozřejmo­st, ale v ekonomický­ch dějinách je to unikátní úspěch.

University of Vienna

unie byla a je skvělý projekt. Je strategick­ou protiváhou Ruska, je proto jen logické, že se stoupenci Ruska a jeho imperiální­ch zájmů všemožně snaží EU rozdrolit, oslabit a znevážit. Myslím však, že je to všem rozumným Evropanům, jichž je naštěstí drtivá většina, jasné, a proto vidím budoucnost EU optimistic­ky.

český ekonom

integrace je mimořádně úspěšný projekt. Byl založen v 50. letech s představou, že je nutno zabránit možnosti vzniku války na evropském kontinentu tím, že hospodářsk­ou integrací evropských zemí se válka stane nemožnou. Tohoto cíle bylo dosaženo alespoň mezi zeměmi, které se projektu účastnily: většina Evropy prožívá nejdelší období bez války ve svých dějinách. Válka mezi členy Evropské unie je dnes nemyslitel­ná.

Evropa navíc realizuje s tímto dlouholetý­m mírem spojené benefity v míře nevídané. Hospodářsk­á integrace s téměř úplným společným trhem přináší výrazné zlepšení hospodářsk­é situace. Volný pohyb lidí po evropském kontinentu znamená výrazné roz- šíření obzorů dalších generací Evropanů způsobem, který byl dříve vyhrazen jen minoritě.

Pro ČR je období po našem vstupu do EU obdobím největšího bezpečí i bohatství v dějinách; poprvé od vzniku samostatné­ho státu jsme obklopeni jen státy přátelským­i, které se s námi projektu integrace účastní. státní úředník ve výslužbě

Zdeněk Kudrna Unikátní úspěch Tomáš Ježek Protiváha Ruska Edvard Outrata Mimořádně úspěšný projekt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia